親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓有沒有爸爸媽媽試過帶3,4歲既小朋友去韓國自由行呢? 因我們想農曆新年去玩, 但因為那邊天氣好似會勁凍, 驚小朋友頂唔到.. 同埋行程安排上有咩要注意呢?唔知你地有咩提議呢?

大宅

回覆:一家人韓國自由行

我唔係好讚成帶個咁小的小朋友去太冷啲地方,成零下十幾度。就算唔病都會有風險,我都係等佢成八歲先帶佢去玩/滑雪。

男爵府

如果你帶夠衫我覺得係OK架, 啱啱我同我老公先帶完1個5歲+1個3歲去韓國玩雪, 都係第一次去咁涷嘅地方, 不過你預咗會比去熱嘅地方煩好多, 淨係出入暖氣幫細路除褸, 除頸巾, 除手襪, 跟住出去又要幫佢著返哂都好煩...平時帶2個喼, 今次要帶3個

大宅

我都係今年年廿九出發去韓國,帶仔仔去睇雪都係4歲,不過坐零晨機,而韓國D酒店又要下午3點後才可in,所以個日都冇訓—定要帶車仔,驚佢要訓可以係車仔訓。

大宅

我之前同老婆都試過帶5yrs的兒子到韓國自由行,只要事前做足準備是完全無問題;當時我主要在首爾附近旅遊,交通主要是地鉄。不過我有以下建議:
1) 因為兒子太小,儘量唔好搭零晨機
2) 買一架輊巧及便宜的BB車,咁你夫婦同兒子都會無咁辛苦(BB車離開韓國後可以唔要)
3) 食物方面唔使擔心,因為唔係只食辣嘢 (一般人的誤解)
4) 唔好去滑雪,因為比較遠

其實韓國是一個十分易去的地方,以上是我去在多次韓國之後的心得

大宅

開心吸收勳章

我都係新年帶2個小朋友去韓國自由行, 以上朋友講得啱, 最好避免搭零晨機,佢唔夠瞓之餘,又未有得check in, 咁果日大家都唔好受. 另我覺得酒店最好近交通方便或附近係鬧市的地方, 近之餘佢地又可望吓野,無咁悶,分散注意
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

不過如果你係想今年去的話, 太遲了, 仲有3個禮拜就新年呀!機位, 酒店都full晒喎, 我plan 左新年自由行8日, 2大2小(9&7), 呀仔知道有得玩雪好開心!

大宅

回覆:一家人韓國自由行

多謝各位意見,我地機票已訂到,而且住宿也不成問題,只是我地驚小朋友辛苦,所以最後決定不去了!

大宅

littlebobo08 發表於 12-1-2 15:35
多謝各位意見,我地機票已訂到,而且住宿也不成問題,只是我地驚小朋友辛苦,所以最後決定不去了!

小朋友太小,好容易病,凍起上來大人都頂唔順。小朋友如果上幼稚園,唔駛在旺假期同人一齊逼,又貴又難book,過左農歷年就無禁多人,除非自已一定要公眾假期才可以放假,就無法la。其實可以考慮復活節,無禁凍,又可以賞櫻花。

首頁

尾頁

跳至