自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

【本報訊】經過聖誕節及新年兩個長假期,血庫也告急。受到大批市民外遊及慶祝節日影響,近期紅十字會收集到的血液減少,但醫院的血液用量卻急增 6%。公立醫院對 B正型及 O正型血液的需求最大,其中 B型血的儲存量偏低,現時只可供應 5至 6日使用。該會表示除每日必須的 800名市民捐血外,現時每天需要再額外招募各 50名 B正型及 O正型血人士捐血。

入院病人升致用量增
近期公立醫院血液使用量上升,紅十字會輸血服務中心的數字顯示,去年 12月的用血量較 11月增加 6%。
該中心血液收集及招募部顧問醫生李卓廣表示,血液使用量增加與入院病人上升有關,除了一般外科手術外,內科使用血液也持續增加,年長病人也較以往用多了血液。雖然 12月收集到的血液與平日相約,但用量增加,令血液儲存量有下降迹象,目前較缺乏為 B正型血及 O正型血液,其中 B型血的存量約有 5至 6日,較理想的 9至 11日為低,故呼籲尤其上述兩種血型的市民前往捐血。

天氣轉凉更少人捐血

他表示接連長假期及天氣凍,捐血人數更少,前日該會在公眾假期也有收集血液,但只有 500多人捐血,比平時約 800人少。此外,未來幾日天氣再度轉冷,擔心會影響捐血人數。該會的職員已致電一些有定期捐血的市民,特別是 B正型及 O正型血液人士,提醒他們踴躍捐血。
本港對血液的需求近年不斷上升,李卓廣表示與 2010年比較,去年用血量增加約 4.5%,其中 60歲或以上病人的使用量有上升。有關各捐血站的地址及開放時間,可致電 2710 1234查詢,或瀏覽中心網頁

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20120104&sec_id=4104&subsec_id=3626368&art_id=15951135

最衰我打針都暈

大家幫幫手~

用戶要求終止服務

我係b+, 不過當年捐完...暈低o左...自此唔敢再捐血...後尾俾亞媽知我捐過血, 鬧到我死...因為我係潺仔一名...自己都面無血色咁款...亞媽梗係唔想我捐...

powerlady  me3  發表於 12-1-4 13:08
Cayee  me too  發表於 12-1-4 12:38

禁止訪問

畀面勳章

別墅

回覆:血庫告急 B+ O+血六日內用完

我都系B+,不過都系會暈血暈針果D咯,大肚時去健康院做產前檢查時,抽血抽得我差D暈系果度地下,好彩姑娘拿拿聲整張床俾我瞓,老公個時見到都嚇咗一跳,佢話我個面好似張紙咁白
如果唔係咁,我都好想去捐血架

珍珠宮

畀面勳章

support~~

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係長期捐血者,自從七月捐完,諗住十一月再捐,點知血紅素唔達標,之後再試咗三次,都係唔得,今日見到呢個呼籲,有D心噏,我會努力再試,唉,我真係大舊衰,唯有食多D紅肉啦!!!

starry^.^  加油!!  發表於 12-1-4 12:54
紅白藍  我同你情況一樣,話我血板唔夠,但我己經食好多肉,我係乜都食,真係有心冇力  發表於 12-1-4 12:07

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

我係 o 型,但貧血....
我老公 b 型,我話左比佢知了

liaosee    發表於 12-1-4 13:03
starry^.^    發表於 12-1-4 12:54
carmen111    發表於 12-1-4 11:27

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

想問捐一之血需時幾耐呀??

我係B+

一罐可樂  我第一次損, 由初步驗血到捐完, 大約35 分鐘到~  發表於 12-1-4 11:43

大宅

好想捐, 但唔想自己D血比D BID6先:;pppp::;pppp:

我唔係冷血唔重視BIG6生命, 係想將D血比香港人用先

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我想去捐呀, 今次我的血型告急... 但...今日應該冇時間, 可能明天去啦...
希望我記得啦...我都好多年冇捐血喇...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

whateveryouyouy 發表於 12-1-4 11:38
好想捐, 但唔想自己D血比D BID6先

我唔係冷血唔重視BIG6生命, 係想將D血比香港人用先:censu ...

呢位朋友幫到人就係幫到人

捐左出黎先算啦,如果你可以捐的話

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

引用:好想捐,+但唔想自己D血比D+BID6先我唔係冷

原帖由 whateveryouyouy 於 12-01-04 發表

我唔係冷血唔重視BIG6生命, 係想將D血比香港人用先:censu ...
其實我都係甘諗,不過我都會捐

---生命無價,請支持領養---

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

血庫告急 B+ O+血六日內用完

我有排先捐得

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都係B+... 不過仲有2包藥粉未食晒

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

畀面勳章

support..
我都叫緊人去捐..

水晶宮

whateveryouyouy 發表於 12-1-4 11:38

如果有咩事,被救果個會唔會先問清楚捐血者係邊個,大陸人血唔要
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

AB唔要啊?捐左先啦。捐血令血液循環好呀。

carmen111    發表於 12-1-4 12:48
54heima  我朋友營養好到要定期去醫院放血  發表於 12-1-4 12:41
笑下又一日。放鬆下啦大家!

水晶宮

titanlow 發表於 12-1-4 10:53
我係b+, 不過當年捐完...暈低o左...自此唔敢再捐血...後尾俾亞媽知我捐過血, 鬧到我死...因為我係潺仔一名. ...

我都係..有心冇力
捐左一次, 即暈, 入左醫院, 激到父母跳起...

首頁

尾頁

跳至