爸爸專區

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆:BENL0303 的帖子

不要太晚食飯

一分鐘閱讀
睿智悟出真理
閱讀豐富人生
李怡暢談閱讀感受和心得
http://podcast.rthk.hk/podcast/1minreading.xml

別墅

多點運動吧!

複式洋房

只有食少d..我都肥左好多:-(

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

引用:只有食少d..我都肥左好多

原帖由 lovecar 於 12-08-06 發表
只有食少d..我都肥左好多
你有冇零食習慣?

複式洋房

BENL0303 發表於 12-8-6 10:51
你有冇零食習慣?
無食零食好耐了...
其實真係無咩時間運動...已經一有時間就散步了

複式洋房

踩單車好!

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

lovecar 發表於 12-8-6 11:33
無食零食好耐了...
其實真係無咩時間運動...已經一有時間就散步了

散步? 當然減唔到

別墅

跑步好 work ka

男爵府

我三年前215磅,一次驗身時醫生話全沒問題但超重,唔改善就會有問題,就係咁我開始跑步,最初慢跑幾K都死死下,keep住一星期兩三次,另一方面每天計算食物嘅卡路里,每天不超2000(一個成年男人每天正常消耗),此消彼長下,體重下降了30lb,肚腩收哂,足足少了四吋有多,所有褲要買過,以前唔敢著嘅緊身衫同褲,依家都攞返哂出來著,又型咗又後生咗,更因愛上跑步,越跑越多,越跑越長,十月更會與朋友一齊上北京跑全馬,希望完成到.

我聽過運動專家講,sit up及集中只做腹部運動對收肚腩成效不大,必須做帶氧運動,例如慢跑,速度以剛剛不喘氣為準,每次30-45min,每星期3次,肯定見效!如果地點方便,踏單車都係一個好選擇.

沒做開運動嘅朋友好易放棄,為咗堅持,我就加入D玩意,例如電話apps,GPS,心跳錶,型仔跑步衫褲,壓力褲,跑鞋等等,每次見到成績有進步,跑快咗,距離長咗,體重輕咗,就添一件玩具比自己,會有多D動力.

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

引用:我三年前215磅,一次驗身時醫生話全沒問題

原帖由 Prairie 於 12-08-07 發表
我三年前215磅,一次驗身時醫生話全沒問題但超重,唔改善就會有問題,就係咁我開始跑步,最初慢跑幾K都死死 ...
C兄你尼個經驗最值得學習

一星期3次對我們上班一族已經好理想了,再多都冇可能了,d時間已經比哂小朋友了

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

引用:我三年前215磅,一次驗身時醫生話全沒問題

我三年前215磅,一次驗身時醫生話全沒問題但超重,唔改善就會有問題,就係咁我開始跑步,最初慢跑幾K都死死 ...
師兄,你200磅,跑步時,你對腳負荷好重,膝蓋及腳底最初可以適應到嗎? 因為這2處地方好易傷? 仲有你幾大呢? 後生新陳代謝快,才容易減到!

男爵府

我都係偷時間,有時夜D跑,有時朝早返工前跑半粒鐘,有時晚飯唔食走去跑,返來食少少嘢時可同細路傾計,我個仔見我跑同聽我講得多,依家間唔中會同我一齊跑,有一兩次一家大細一齊跑添,好開心架!

別墅

回覆 BENL0303 的帖子

正如 Prairie 兄所言...只要你想做..沒有事沒可能...

至於你提及過重、年紀、受傷、新陳代謝等問題..簡略給點分享

過重:要知道跑步過程中..每一下落腳是你身體重量倍數計...如果是落斜路更嚴重...所以可先選擇一對保護性較高跑鞋..
特別注意避震、腳型(了解自己有沒有高弓、扁平足等問題)..當然一般保講性越高跑鞋..鞋重都較高..但運動目標是想減肥、健康...鞋重應放在次要...日後對目標時間有要求...自然會作出調整

年紀:早前已提及過...在比賽場上...五、六十歲以上大有人在...還未計算一些清晨默默在路上緩跑人仕..

受傷:任何運動都必需進行熱身...運動過後亦要做相對放鬆動作...無得賴..無得偷雞..唔做最終損傷只有自己...在運動過程中同樣可自行找找資料如何避免不必要風險...在膝頭、關節上既損耗..相信你講的是一些軟組織...其實人體在成年後骨髂之間軟組織以好難自行修復..可以話..蝕左就無..但正如之前所言..熱身就是希望呢D軟組織得到準備才開始...例如天冷..可能要慢跑幾分鐘先熱身再進行運動..天熱就不需要..可直接熱身才進行運動....係外加補品上..坊間有好多相關保健產品..葡萄糖胺、較骨素等..但每日服食份量最好有一定認識先開始服食..(不詳述)

新陳代謝:會因你長期保持適量運動量先改善...但所提及的長期最少都是3個月以上..

男爵府

BENL0303,

你講得啱!我開初跑時,有點成績,越跑越快,參加10k賽事,操練多了,滕蓋的確有痛,但當仔細研究,包括看跑步書,上長跑網同埋專門跑步網站資料,同跑友分享等,得出的結論是跑姿問題,後來我改了跑姿後,膝痛問題迎刃而解.不過,如果只係慢跑減肥,即係好似行快少少咁,應該唔會造成滕痛,想保險d可到運動場跑,地夠淋.

男爵府

回覆 必理痛 的帖子

係呀!真係有心做,肯花時間嘅,冇嘢係做唔到,全馬對我來說係天慌夜談,但越跑說越發覺,其實係有機會做到嘅!我重好刻意成日同仔女講我為咗完成全馬呢個目標點樣努力,唔怕辛苦奮鬥,希望佢地學習,唔付出唔會有收獲!

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

必理痛 發表於 12-8-7 10:32
回覆 BENL0303 的帖子

正如 Prairie 兄所言...只要你想做..沒有事沒可能...
C Hing 多謝你分析, 最重要你提示, 恆心, 的確重要 及以下尼句

"長期保持適量運動量先改善...但所提及的長期最少都是3個月以上"

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

Prairie 發表於 12-8-7 10:36
BENL0303,

你講得啱!我開初跑時,有點成績,越跑越快,參加10k賽事,操練多了,滕蓋的確有痛,但當仔細研 ...
哈哈! 你好勁, 由減重開始(>200 lb 到比賽長跑), 毅力............最重要是家人支持

不過我也有游水, 但效果的確不大

男爵府

遊水也有用,很多年前我曾經keep住遊水數月,減去10lb,後來搬了屋會所泳池細了,因此沒遊.

其實任何帶氧運動也收到肚腩,持之以恆,必有所成!做運動對身體好,作為一家之主,維持健康的身體是對家人負責任的表現,當然唔好乜鬼都唔理走去跑啦!少少的遷就我相信你家人是會支持的.

男爵府

趣教勳章 叻叻勳章

引用:遊水也有用,很多年前我曾經keep住遊水數月

遊水也有用,很多年前我曾經keep住遊水數月,減去10lb,後來搬了屋會所泳池細了,因此沒遊.

其實任何帶氧 ...
"當然唔好乜鬼都唔理走去跑啦!少少的遷就我相信你家人是會支持的"

你尼句岩,屋企宜家有2隻好細小魔怪,甩身都幾難,所以自從3星期前我已在周一至周五抽2個早上6時左右起床去跑20分鐘,希望好似你咁,慢慢加多d

男爵府

好開始!努力!

首頁
12345...6

尾頁

跳至