在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

在這裹,我經常看到一些要求/談及C6應給多少家用的問題.
當我告訴這裹的姐妹,我C6是沒有給我家用,她們都會用很奇怪的眼光看我/C6,
是覺得我'死蠢'?
還是覺得我C6不好/不負責任?
我只想在這分享下我的感受.

我和C6結婚時,我們在$上已有共識:
我只負責供樓
C6負責水,電,煤,管理費,私家車使費(油,保險...),交稅(將來仔女使費,工人.......)
各自負責自已父母
(因為當年C6要幫62 99 供樓)

前幾年生了孩子,樓也供完了,所以我辭了工做FTM,(因我已沒有大支出),C6依舊負責他的部份(水,電,煤,管理費,車使費(油,保險...),交稅,仔女使費,工人.........)

我只是愛每天/隔天出街吃飯,有時買些菜,水果,小食,家庭曰用品,奶粉...等等,每月也用不了多少$(每月約7-8k),所以也懶得叫C6給家用我,這幾年我一直用自己的儲蓄.

到了孩子上學了,我開始感到悶了,這時,舊公司問我想不想回去工作,但已懶慣的我又不想太忙,(加上也沒有經濟壓力),最後我決定回去做part-time,每周工作2-3個半日.

同時,可能是我一直沒有要C6家用吧,(不知是否C6 內疚??),C6給了我和我媽媽每人一張自動增值八達通和 Visa信用咭 (C6找數),幾年來,C6從來沒有問過我/我媽媽用這咭買了什麼,也從來不過問用了多少$,C6只是每月定時找數

現在,我可觀的part-time收入又成了我儲蓄的一部份

其實,C6給不給家用真的那麼重要嗎?

男爵府

環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

回覆 ac321 的帖子

每個人的睇法唔同啦,不過我就覺得你心胸好開闊~~或許是你自己也有那個能力,而不需要依靠老公,但你老公也好識做,所以啦就無謂為了錢而傷感情~~我屋企都系甘~我老公負責供樓/管理費/水電煤,我就負責兩個女的奶粉尿片等一切寶寶的開支,生活費呢,我出1/3,他出2/3,哈哈,有時真的不要甘計較,不過講真的,我都無咩存款的~~

侯爵府

好媽媽勳章

helis 發表於 12-3-1 17:05

每個人的睇法唔同啦,不過我就覺得你心胸好開闊~~或許是你自己也有那個能力,而不需 ...

多謝妳的認同!
我只是覺得,我有手有腳,有什麼好擔心?
人生來的時候,什麼也沒帶箸,
死了,什麼也帶不走!
何必太計較?!

所以,我心廣體'胖'!

男爵府

我都系心寬體胖至150幾磅喔~~哈哈哈

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 helis 的帖子

我d存貨多過妳.....(吾係銀行果d)

hoiching930    發表於 12-3-10 16:45

男爵府

你真係心胸好開闊, ftm 唔介意用私己錢真係唔係人人做到, 或許同你無財政壓力有關!

我係典型ftm, 有家用, 但慶幸夠用, 近排仲學識應使則使(即打斧頭)....哈哈...ftm其實大把technique 要學...大家加油

ac321  這些technique,我想我是學不來....我太笨了  發表於 12-3-1 19:29

男爵府

回覆 valentinored 的帖子

哈哈,你講的好岩喔,個個屋企的cases唔同,或許樓主就是因為無財政壓力啦~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實家家唔同~總之兩公婆有共識點分配就ok~
我老公認為佢有能力照顧我既生活係幸福~
我自己又唔大花費~所以我地唔會為金錢有爭執~

侯爵府

好媽媽勳章

valentinored 發表於 12-3-1 18:15
你真係心胸好開闊, ftm 唔介意用私己錢真係唔係人人做到, 或許同你無財政壓力有關!

我係典型ftm, 有家用, ...

我反而覺得,'財政壓力'很多時是自己給自己的.
就像我的case,為了減少支出,我退了已買/供了超過10年的保險(共3張保單,每年要供10萬).
在我沒有工作其間,我的鈱行戶囗,"有出冇入",但我並不擔心,只要不是跌到 $0 就可以了

當我看見很多bk mama 在這裹抱怨沒有足夠$用時,她們總是把供保險列作必需開支.
如果最後沒有多餘$剩=有財政壓力

在我來說,有得食有得穿,有得住=沒有財政壓力
沒有供保險, a/c 沒有每月的增長 又不會'死人'的!

qoobe  agree  發表於 12-3-27 23:41
hoiching930  agree  發表於 12-3-10 16:53
bksbb  agree  發表於 12-3-9 18:48
jonahlee  你提到cut 保單,真豁達,really inspires me. Thanks  發表於 12-3-2 10:31

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 肥妹心 的帖子

是有些感解....

侯爵府

好媽媽勳章

jonahlee 你提到cut 保單,真豁達,really inspires me. Thanks

因為我覺得在香港,保險不是必需品.
有多餘$,可考盧買,
沒多餘$,第1件事就是cut保單
=>因為節省保險支出是不會直接影嚮我的生活質量!

別墅

夫妻之間在金錢上有了共識真的很重要...好像我和我老公一樣, 我們的共識就是永不可為金錢而爭吵, 並且我們的存款與支出是不分你我的, 我們所賺的與所用的都是一起的錢... 當然, 因為我現在沒有工作了, 我們的收入自然減少了, 所以每個月真的沒有剩下所存, 有時我也會因為account有減無增而有'壓力', 後來我被老公感化也看開啦, 有吃有住有穿也很好啦, 我們也cut了保險, 曾經我認為很重要的東西, 供了幾年沒有啦.... 不過, 至少我們夫妻感情很好, 孩子聽話, 也不是金錢都買不到的嗎? 真的應該感恩!

大宅

畀面勳章

好開心你咁樣分享呀
"在我來說,有得食有得穿,有得住=沒有財政壓力" ← 完全同意!

等我都講下~

結婚既時候,我地既共識係咁:
我人工唔高,我負責自己娘家家用及自己既洗費
老公負責哂屋企所以野同奶奶家用
如果同老公出街食飯呀買野呀果d大部份都係老公俾哂

到有左bb,大家一早都講好想自己湊做ftm,(我老公都好想我自己湊)
我都唔會要求老公俾家用
講真,我自己湊住個b,都唔洗得d咩$$,
所有野依然係我老公負責,
我娘家果邊都用緊我自己既積蓄 (不過唔係真係要俾好多$$)
阿b既野老公會放工買返黎
如果佢知道我要出街食飯呀,要用錢買野呀
一定會自動俾定錢我,有多冇少,明明可能要買既野係$100-200,
佢會俾$400-500我,有多叫我袋住,留返自己用/儲起佢
成日主動問我夠唔夠錢洗,冇就問佢拎

我自己有做少少 part time ,搵得唔多,有時可以啱啱 cover 到娘家果份~

雖然我老公係搵得ok,但唔係真係穩定,
如果我每個月要求佢俾幾千家用我,佢其實可以做到,
但咁樣佢既壓力就會增加,我唔想咁
何況,我又唔係真係等錢洗

有時老公問我銀包有冇錢,我大部份時間都會答"有!大把!唔洗俾我!"
我老公都會話我蠢,叫我應該點都答冇錢~~ 哈哈哈~~ 其實又有咩所謂丫~~~

bksbb  so sweet...  發表於 12-3-9 18:52

別墅

我見到你們所寫的好好呀!我下星期也開始做全職媽媽,希望也像你們一樣有正面理性的思想開心媽媽啦!:excited

伯爵府

醒目開學勳章

ac321 發表於 12-3-1 16:19
在這裹,我經常看到一些要求/談及C6應給多少家用的問題.
當我告訴這裹的姐妹,我C6是沒有給我家用,她們都會用 ...

唔好太介意別人既睇法
活得開心,一家生活融合
是誰付出多少不重要
我開心見到你的想法
我都會用自已積蓄
老公都會比家用
我沒有工作
亦怕用到$0的一天
但係日子仍然要過
樣樣跟老公計到行
生活有意義嗎?

我相信能為另一半著想
無分彼此
互相體諒
媽媽們無需打扮、保養
人也變得美麗
日積月累下,孩子們也會有容人之心
湊小朋友也更得心應手
這樣的媽媽才是罕有(難得..)
加油!

***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

侯爵府

好媽媽勳章

豆腐雪糕 發表於 12-3-8 16:27
好開心你咁樣分享呀
"在我來說,有得食有得穿,有得住=沒有財政壓力" ← 完全同意!
我真的很高興,!
原來,我並不是'孤身一人'

大宅

人人情況不同,有時候不是計較的問題...
不過高興樓主生活狹意就好

ac321  多謝你的體諒  發表於 12-3-16 13:06

別墅

侯爵府

好媽媽勳章

oii,
yes, you are right

至少我們夫妻感情很好, 孩子聽話,

首頁

尾頁

跳至