自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

講出黎都未必有人信... 我真係未去過澳門,打算復活節去玩下,但係... 有無人答到我以下的問題呢

(1) 3歲以下小朋友要帶咩証件? 佢地得張出世紙得唔得? 要passport / 回港証/回鄉証嗎?
(2) 咁成人係咪就咁用張HKID 就去得?回鄉證駛唔駛?
(3) 如去2日1夜有BB,去邊玩好?有無好介紹?
(4) 過夜要住邊度?定係即日來回抵玩D?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

(1) 帶護照+無相身分證 回港證
申請護照就有用d,因為去外國旅行都用得,但而家先申請就"蚊"左少少,而申請回港證就即日可以攞,如果唔夠時間唯有先申請回港證去左澳門先,第日有需要用護照先再申請。

(2) 係,成日帶ID就得。

(3) 可以考慮有兒童活動既酒店,另外科學館都可以一去。

(4) 即日來回洗費梗係少好多,因酒店唔平,但時間上趕d,睇下你地鍾意點玩。

大宅

唔該晒小草!
(1) 你話"第日有需要用護照先再申請",即係去澳門3YRS 只係無相身分證 或 回港證?

點解成人只係帶HKID 但唔駛帶PASSPORT 但小朋友又要呀?唔係好明。

(3) 科學館要等佢地大D 先 會唔會有咩樂園個D呢?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

11歲以下小童,申請護照時,會有埋張身分證,張身分證無相片,過關時要兩樣一齊用。就算去外國,都要帶護照同身分證。

11歲以下小童去澳門,可以淨係帶回港證(唔需要其他),或者帶護照同身分證,過關主要係登記身分證,護照作用係核對照片。

子爵府

畀面勳章 睛靈勳章

你小朋友咁細個, 行兩行又要食又要坐又要訓又要去 toilet 等等, 如果即日來回, 我怕你去唔到幾多個地方就要走喇

大宅

多謝咁多位回覆,咁即係我只要幫佢地申請護照+身份證就ok,thanks。

小草  係,不過申請護照需時,想復活節用,要即刻搞~  發表於 12-3-6 14:37

首頁

尾頁

跳至