自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

EVA222 發表於 12-4-3 11:02
睇下群些甚麼同學,如我女是這個年齡,應該不會買,讀中學除了校服,都唔愛買裙着.
我自己又唔貪靚,自細無灌輸 ...

E+ 社會吾同以前架啦

幼稚園表演, BALLET , JAZZ 考試, DRAMA 比賽......
成日都接觸到化粧
d r m f s l t d'

侯爵府

畀面勳章

我都唔會比佢戴

珍珠宮

回覆:阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

我有戴開大眼仔,先不理係咪太細唔適合帶,因為我冇仔女。。。如果傾完佢都反對寧願買對好啲嘅比佢帶,仲要帶之前同你講,傾好只可以帶幾多個鐘,總好過佢呃你自己出去買埋啲雜乜,帶壞眼之餘仲要係出面啲廁所靜雞雞帶唔比你知囉。。。講真個個女仔都貪靚,身邊有frd帶好難禁止。。。同埋其實帶得耐都好攰,會忍唔住除架喇

禁止訪問

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

1) 一定不能兜口兜面say no

2) 首先要知佢有無去註冊視光c 到配先? 定係就咁買一對? 以我為例, 我係去註冊視光c到試, 點知試左無咩大分別, 因為我自己個眼珠黑色部份係大嘅, 即係帶左上去無咩效果, 所以無配.

3) 如果阿女係自己求其去買一對, 我以一個女性/mammy, 會同佢講, 不如同你去一趟眼鏡鋪, mammy 同你搵個註冊視光c同你check 下啦, 如果好睇, 就配一對啦, 不過唔係個個都適合架, 有人帶左好妖惹架, 你睇下cammy 就知啦.

哪個女兒家不貪靚, 何況係而家呢個年代, 咁多化妝品, 美容品......

禁得一樣, 禁唔到第2 樣啦.

加上樓主又話個女樣樣都ok, 都應該有自制能力架喇.

大宅

yoma1975 發表於 12-4-3 11:07
你點會明女人嘢,我小學時都想靚的,學人化下妝啦.化成點又另一回事,就算唔係化比人睇,係化比自己睇 ...

YES AR~

家下女仔小五已好成熟, 中一二已好大個女, 再加上可以上互聯網睇化粧教學

無理由上化粧網都吾比架~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

我覺得兩者關係好影響,可能我個係仔,佢好怕我唔開心嘅,佢又了解我呢,所以佢話好多時已知答案又何必去問?不過我見朋友生女的,真係反叛期好難攪!幾多對媽媽毫無尊重,想做就要做咁款!對付青春少女真係要小心處理。

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

小泳 發表於 12-4-3 10:20
我梗係吾贊成佢載, 吾想佢載,
一定唔得, 已經有報告講左, 帶壞眼.
我個女之前都想買, 我唔比.
我同個女講 : 我覺得女仔, 自自然然, 已經好靚, 帶左又唔代表你靚得好多, 反而有呃人感覺.
仲有機會變盲, 所以我女無買.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我又唔認同初中女仔要貪靚要學化妝,唔同年紀做唔同嘅野,中一就化妝配假眼,成個

大宅

雪菜肉c 發表於 12-4-3 11:16
1) 一定不能兜口兜面say no
2) 首先要知佢有無去註冊視光c 到配先? 定係就咁買一對? 以我為例, 我係去註冊視光c到試, 點知試左無咩大分別, 因為我自己個眼珠黑色部份係大嘅, 即係帶左上去無咩效果, 所以無配.

3) 如果阿女係自己求其去買一對, 我以一個女性/mammy, 會同佢講, 不如同你去一趟眼鏡鋪, mammy 同你搵個註冊視光c同你check 下啦, 如果好睇, 就配一對啦, 不過唔係個個都適合架, 有人帶左好妖惹架, 你睇下cammy 就知啦.

哪個女兒家不貪靚, 何況係而家呢個年代, 咁多化妝品, 美容品......

禁得一樣, 禁唔到第2 樣啦.

加上樓主又話個女樣樣都ok, 都應該有自制能力架喇.

佢已應承載得少,

會 KEEP 住衛生,

載完E 對,吾買下對, 等大個啲先。 (對 CON 有效期六個月)

希望啦~

禁止訪問

男爵府

阿女中一, 買左對大眼仔, 話有時先載下喎,你地會禁止嗎?

而家小朋友早熟~你話禁止~佢都可能自己出街偷偷地帶!一係同佢講~到十六歲先帶~媽咪送比你又點話~帶壞左對眼咁就一世架喇~唔靚果啲仲會刮花眼球!!
遇其唔能夠話唔比~只好唯有盡量拖延~

男爵府

EVA222 發表於 12-4-3 11:16
我接受唔到,得12歲,扮到靚模咁,我會同佢講,醜人多百怪,醜人至會攪咁多野.
我隔離屋個女,又係中一,出街返學 ...

我都係接受唔到..... 中一生無咁ge 必要,
如果今次比佢帶,唔制止,下次唔知佢又有咩要求?
我有個朋友就係咁,個女細個就咩都就晒佢,佢話
咩都唔會say no,細細個就貪靚到飛起.....到左中
四,五,日日化濃妝返學....你話死未??

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

珈如媽媽 發表於 12-4-3 11:10
我會禁止law, 但禁止到嗎?

點會禁到.

想當年學校禁止我地放學着住校服通街走,結果個個係校服入面着曬去街.衫,放學先換.

跟住學校再禁,結果咪個個一袋二袋.衫帶番學,放學先換.

跟住學校再禁,結果咪個個係入學校前交比另一個同學,上到課室先放條繩落去吊番上課室,突擊檢查時,咪吊係窗出面或用垃圾袋入好放係垃圾桶裏面.

跟住比學校識破,咪個個張啲衫放係出面啲相熟店鋪到,等放學先拿番.

跟住當然學校再禁唔到啦.

象牙宮

2024年龍年勳章

EVA222 發表於 12-4-3 11:16
我接受唔到,得12歲,扮到靚模咁,我會同佢講,醜人多百怪,醜人至會攪咁多野.
我隔離屋個女,又係中一,出街返學 ...

eva 姐,
我同你教女方法近似
女女有 d 同學去做小 model
我女見到好羨慕

我同佢講
天父已經賜你美麗即五官/樣貌
不需要再人工添加
化妝,油甲...我女都無試過

如果家長覺得無所謂
我地閑人都無謂講甘多

伯爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

會禁止
帶大眼仔對大人來講, 都唔係好
更何況係中一

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

EVA222 發表於 12-4-3 11:24
我當然明,我女年代,都有好多場合要化妝,幼稚園表演中學謝師宴..
佢都有中學同學是學芭蕾舞,經常表演要化妝 ...
agree~~

其實我又唔多明白, 樓主囡囡只係f.1...

點解會俾佢同同學仔去街??? 真係得f.1 喎~~

化妝戴con扮到o靚模咁都無問題???

其實會唔會真係太過寬鬆呀!!

佢地仲係細, 有時見雜誌睇到全部波濤洶湧咁, 佢地又跟風咁著....

有d 野係咪應該作為家長, 都要去認真諗下咩係要高壓去禁,

而唔係去講條件, 大家妥協呢...

何況依家只係f.1...........

珍珠宮

好難禁到, 咁大個人, 佢d朋友可能都買了, 所以佢會跟住買
得的話 你講一句 佢就唔會買啦!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

如果阻止唔到,你去眼鏡舖同佢買one day大眼仔啦,有視光師check左眼先,而且one day貴dd,但係方便,無甘易整到發炎,千祈咪上網/格仔店買,大陸造架

---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

引用:Quote:daishidoi+發表於+12-4-3+10:34+我反

原帖由 小泳 於 12-04-03 發表
一佰蚊一對, 利是錢都有~
$100?月戴定年戴?年戴好大機會係大陸野

Ps~本人戴大眼仔己幾年

---生命無價,請支持領養---

首頁
23456...8

尾頁

跳至