自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:無針對任何人,+只係一向覺得係工人/下人先

原帖由 小泳 於 12-04-29 發表
無針對任何人, 只係一向覺得係工人/下人先會咁稱呼啲家中細佬~
其實我細個最怕俾家人叫三小姐,我排第三,若家人係工人或外人面前咁叫,一定係做咗佢地認為好失禮嘅嘢,俾人曲線鬧,例如朝早趕住要出門,見到人唔記得講早晨,阿婆一定贈興:三小姐出門喇。。。佢老人家親自開門仲死多兩錢

Sumyeema1  大戶人家, 有家教   發表於 12-4-30 11:17

禁止訪問

回覆:想問好耐, 其實大少, 二小姐, .... 吾係工人先咁叫佢地既咩?

大宅

畀面勳章

回覆:想問好耐, 其實大少, 二小姐, .... 吾係工人先咁叫佢地既咩?

我都唔認同,雖然只係一個稱呼,但小朋友係一張白紙,你日日咁叫,佢地就當真,個媽媽就真係變左工人

珍珠宮

我媽都係叫我大小姐,我細佬做少爺,不過我成三十歲

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

多數都只係喺度講野既時候....作強調之用...不必在意~

侯爵府

如果叫佢一聲大少,就以為自己真係大少就

大宅

我都從不叫仔女做大少、二小姐等等,我聽/叫得唔舒服,好似自我貶低咁,我係媽咪,唔係工人。俯首甘為孺子牛嗎?

而且我覺得久而久知小朋友會信以為真,會自我中心的!我可以叫佢寶貝,因為真係我的寶貝,但佢不是我的主子,哈哈

kittylock  Agree!   發表於 12-4-30 14:09

男爵府

唔...所有媽媽應該都有呢個感覺,仔女真係要伺候到好似少爺小姐咁, 我媽都叫我做大小姐, 叫我細佬做少爺只能歸咎於小時候脾氣太大...是我地做仔女既錯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

出去同人講咁叫,唔等於平時都係架喎

侯爵府

我工人都唔會叫我小姐.....佢都係叫我英文名.

叫大少,大小姐個d,希望只係同朋友先咁講.如果對住小朋友都咁講,我都覺得唔係咁好.

水晶宮

我發現左好耐..

工人姐姐叫我 爺爺麻麻, (我父母)先生太太, (我&細佬) 小姐同細佬。。

哈哈...細佬 永遠都係細佬.....

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Chanv 發表於 12-4-30 08:19
我都唔認同,雖然只係一個稱呼,但小朋友係一張白紙,你日日咁叫,佢地就當真,個媽媽就真係變左工人:igive ...

對, 小朋友好聰明, 識食住你. 父母就要有父母的威嚴! 講呢類說話太多, 有時連D 父母自己都真係當左仔女係王子公主.

大宅

好媽媽勳章

我反而有時叫我仔做"港孩" wor, 尤其是佢正做出港孩既行為

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

工人姐姐叫家姐個名,叫細佬xx哥;我叫阿女做美人,阿仔做x少。我覺得咁樣叫親切啲。至於長幼嘅嘢,日常生活會教佢,見人叫人,孝順老人家,照顧幼小,尊師頌道,我覺得就可以了。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

男爵府

畀面勳章

有時候俾呀仔激到無氣話佢,會同佢講:呀大少,你想點?
佢會答番我:我唔係大少,我係(講自己個名)呀

子爵府

2018復活節勳章

我平時係叫我亞囡個名, 叫老公做爸爸; 但當我叫亞囡做”大小姐”, “X小姐”, 叫我老公做”大少”時, 都係佢地有d野唔多妥既時候.
Monkey媽媽

珍珠宮

回覆:小泳 的帖子

我從來都唔會咁叫啲細佬!長幼有序!唔可以冇大冇細!

vivibabyvivi  agree  發表於 12-4-30 13:18
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大/二小姐同三少係佢地係bk用既稱呼,現實生活佢地只會叫名/乳名

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:小泳+發表於+12-4-29+22:43+無針對任

原帖由 無氣同你講 於 12-04-30 發表
凡事咪咁執著啦。
唔通叫自己個仔做神童,個仔就真係變神童咩?係就好囉。
廢物利用⋯哈哈!

首頁

尾頁

跳至