自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:其實呢個係網上又或者朋友之間既叫法,+即係

原帖由 k_wong7 於 12-04-30 發表
其實呢個係網上又或者朋友之間既叫法, 即係我地d ftm係全天候照顧佢地, 好似工人咁... 當然, 現實係家中, ...

好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我媽由細到大叫我做大小姐,
叫阿妹做二小姐,
不過無叫細佬做少爺.

有兩個女, 易D分嗌我地邊個.

我屋企得一個老公一個仔,
我同人講嘅時候都會叫老公做大少,
個仔做細少,
因為我真係服侍緊佢地兩仔爺.

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

我亞囝唔做好本份, 我就會叫佢大少爺, 佢就知自己做錯事.

男爵府

偶爾是可以接受的,但如果每時每刻
都叫大少, 二少,我想太多了.
除非你是真正傳統的中國大家庭,我認為是可以接受的

男爵府

在網站上,每時每刻都叫大少, 二少
我會覺得有一點點炫耀

Paris媽媽    發表於 12-4-30 14:06
vivibabyvivi    發表於 12-4-30 13:19

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nwccs 發表於 12-4-30 01:15
同意你既講法,小朋友要識長幼有序,孝順父母,唔可以冇大冇細

認同, 我都係比較傳统唔會咁叫自己啲仔女

伯爵府

虎到金來勳章

回覆 Loreal 的帖子

其實, 係網上, 我又唔識你, 你又唔識我, 有咩好炫耀呢???

以我自己, 真係只係係網上同朋友之間先咁叫, 係屋企正常情況下, 一定係叫名, 除非佢做錯野, 無手尾...先會叫大少...

所以, 我諗好多人都唔係你諗咁樣架!!!

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:呢個話題好有趣~~當我有少少火都黎既時候~

原帖由 kicochunchun 於 12-04-30 發表
呢個話題好有趣~~

當我有少少火都黎既時候~
me2

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

公爵府

牛年勳章 夏天玩到顛

我c6係奴隸1號,我係奴隸2號

曾經有個暴發戶同事,叫自己個女做「公主」,然後佢同我地講,佢自己係「母后」,跟住佢比我其他同事在背後話「你估你真係母后呀? 你係奴隸咋」

禁止訪問

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

就算我家隻狗狗..我都叫佢做大少...

翡翠宮

畀面勳章

回覆:想問好耐, 其實大少, 二小姐, .... 吾係工人先咁叫佢地既咩?

我覺得自己連工人都不如

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔使咁認真,好多時d媽咪都係同外人咁講啫,對住自己仔女唔會咁叫既

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 爸B勳章

回覆:想問好耐, 其實大少, 二小姐, .... 吾係工人先咁叫佢地既咩?

我屋企果位係大爺/大帝

請不要點評我,謝謝!

大宅

其實我都係聽人講, 中國人長幼有序,

咁樣隨隨便便叫, 可能幼輩受吾起, 會折 fok

不喜勿插, 我都係聽番嚟。
d r m f s l t d'

大宅

大宅

兇佢地時咁講, 又幾抵死,

因為佢地知道吾好以為自己係 "xx"

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

mc_pigpig 發表於 12-4-30 11:50
我c6係奴隸1號,我係奴隸2號

曾經有個暴發戶同事,叫自己個女做「公主」,然後佢同我地講,佢自 ...

我覺得最唔好就係叫個女做公主,
叫叫下個小朋友真係當正自已係公主, 要人服侍要就就,
大個左變公主病就死啦.......mouth:

大宅

bigbighei 發表於 12-4-30 09:28
我從來都唔會咁叫啲細佬!長幼有序!唔可以冇大冇細!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

反而我覺得咁叫佢地唔係稱讚反而係有D貶義, 即係佢地做左D大小姐, 大少爺既行為先比人咁叫法.
有次我係手冊寫阿仔今個星期控制左脾氣, 老師就問阿仔, 咩你成日係屋企發脾氣架? 你係大少爺嗎?

首頁

尾頁

跳至