婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公話聽晚要踢波,不跟我媽食飯,我覺得有問題,我是否小氣?
而大家又會否介意自己老公咁樣?
補充:我99在老公小時侯已離家出走,C6自小由62照顧,但已於10年前過身了(所以不用跟他家人過節)我地拍拖12年,結婚2年,而我爸媽同C6關係算好

男爵府

你老公好有問題! 走去踢波都有, 你嬲就絕對係正常。

大宅

回覆:大家會介意C6不陪外母食母親飯嗎?

有啲人覺得父親節、母親節、情人節等節日太過商業化,係生意人搞出嚟增加生意額,所以唔太在意呢啲節日,甚至反對慶祝。

再加上,樓主老公多年冇過父\母親節,唔太在意啫。佢平時對老人家好,咪ok囉

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔會!因為佢對我媽媽好好!所以正日同99食,之後再同媽媽食!

大宅

回覆 回覆:我要快樂的帖子

母親節只係一個虛明,只要佢平時對你爸媽好,其實日日都係母親節啦。
book左場又應承左朋友,如果唔夠腳佢地都好慘架。

wongjoetabo    發表於 12-5-13 20:59
km1357    發表於 12-5-13 15:20

伯爵府

我吾覺有問題,人吾多咪改期等佢一齊食

詎冇可能日曰刀玩波呀嗎:;pppp:

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

男爵府

多謝大家意見~
我跟他拍拖十多年期間,自問給他十分大的自由,我很信佢,連他跟朋友返大陸我也不覺有問題,手機真的這麼耐都從沒check,我敢講自己絕不是小心眼之人,但卒之還是出事,還要給我撞破亦不止一次,他也希望我原諒他。
這邊是婆媳版,我也不說大多夫妻事,我只想說,我對他巳無期望,但我爸媽完全不知佢的事,仍然對他很好,我只是想陪媽媽高興食飯,因我爸weekday要在大陸返工,而早幾日已通知會在家吃飯,他仍依照他的計劃~

珍珠宮

我要快樂 發表於 12-5-13 05:24
我老公話聽晚要踢波,不跟我媽食飯,我覺得有問題,我是否小氣?
而大家又會否介意自己老公咁樣?
補充:我9 ...
咁古怪?又唔係話要返工~~
多D溝通下佢係唔係真係咁唔想出席呢D場合?
如果係,我唔會逼佢,但唔使搵其他野做做擋箭牌喎~~

PS (母親節流流,邊個陪佢踢波?)
輸入搜索內容

大宅

其實只要你c6對外母好就足夠了, 做咩一定要為左滿足商人而做大龍鳳呢? 不過呢度大部份媽媽都鐘意將自己套價值觀強加其他人身上, 覺得母親節一定要送禮食飯先叫正常

男爵府

回覆:Bbtvsvod 的帖子

我們在家吃,由我煮

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我會產爆佢!

男爵府

回覆:安室だがな 的帖子

珍珠宮

我唔介意,我先係阿媽生。我陪媽媽慶祝好正常。除非老公唔陪外母,但要求我陪奶奶咁就有得嘈

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果佢平日好鍚外母既就真係冇乜所謂喎,
如果一年都現身既我就會嬲喇

男爵府

fireball 發表於 12-5-13 06:16
有啲人覺得父親節、母親節、情人節等節日太過商業化,係生意人搞出嚟增加生意額,所以唔太在意呢啲節日,甚 ...
AGREE

男爵府

畀面勳章

回覆 我要快樂 的帖子

介意不過有冇背後原因? 係佢同你媽關係唔好?有說話聽?
咁唔去佢去邊先?

同埋O個D踢波嘅借口, 請帶備臭到爆嘅波衫一件做証物law
親賢能, 遠小人

男爵府

我爸媽對他很好,絕不會單單打打,所以我至咁嬲,我爸爸閒日不在HK,所以才想約今日食,很多時他weekend佢也踢波,我都冇理佢,我自己跟爸媽食,不是想做大龍鳳,只當一家人團圓食餐屋企反,他亦不用出一分一毫,爸媽是自已的,我會負責,只希望佢抽空出席啫

男爵府

我老公今曰都home alone,我帶囝囡去媽到,老公話想休息一下,我又無所謂,我媽都係想見我同我仔囡,佢係大配角,去唔去都無所謂最重要係大家happy
Nijnje

男爵府

回覆:yukkie 的帖子

有囝囝就萬事足

伯爵府

畀面勳章

引用:我唔介意,我先係阿媽生。我陪媽媽慶祝好正

原帖由 小草王道 於 12-05-13 發表
我唔介意,我先係阿媽生。我陪媽媽慶祝好正常。除非老公唔陪外母,但要求我陪奶奶咁就有得嘈

...
同意!!

不好點評我,我睇唔到架!!Thx~~

首頁

尾頁

跳至