嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...21

尾頁

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 回覆:queeniechung的帖子

下,金黃葡萄球菌,唔係掛。。。我照搽類固醇見佢識謝。。。只係頭有,其他位無瘡

大宅

我的仔仔個半月前睇了, 也有瘡仔在手及頸, 醫生都話係金黃葡萄球菌, 因數量少只塗揸抗生素藥, 現在完全好了, 至於濕疹仍在觀察中, 停了幾天藥還未有事, 但已是這幾個月來最好的情況。
以我所知有膿的瘡好快會感染其他地方, 因抓穿了, 膿流往其他有傷口的地方。我仔仔就是這樣, 那時試緊中藥, 明明原先的謝了, 其他位跟住就出。所以就去睇楊醫生。

男爵府

陪月勳章

回覆 jenfungbb 的帖子

係呀,我囡的藥膏都有抗生素架~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

男爵府

回覆:christytsui 的帖子

金黃葡萄球菌係皮膚上好常見,所以濕疹小朋友一抓損就會惹到

複式洋房

回覆:有無人睇完中環楊醫生濕疹無再起?

請問有冇人可以pm楊醫生嘅資料俾我?我囝3個半月,濕疹睇兒科都話金黃葡萄球菌仲話有真菌感染,已經睇咗三次兒科食同搽咗藥個半星期冇咁紅,不過仲有少少損。其實如果d藥有效要醫幾耐先唔駛咁密密覆診?我好唔好同囝囝轉睇楊醫生?

天天天天  請査PM  發表於 12-6-13 23:19

大宅

回覆 queeniechung 的帖子

請問你所說的藥膏位不能擦類固醇?藥膏是指什麼藥膏?

大宅

queeniechung 發表於 12-6-4 12:52
我係之前勁唔想用類固醇的人,所以我囡囡由7個月開始有濕疹,我地係無咩用類固醇去幫佢架,一直都係保濕、 ...
楊醫生有解析用類固醇的副作用嗎?
臉變得較圓(俗稱月亮臉)
皮膚變得較薄, 出毛
較易產生骨質疏鬆
血壓升高
情緒變得憂鬱、沮喪、失眠、躁動不安
對病菌的抵抗力降低,較易引起感染。感染後恢復也會拖得較久

也常聽説有媽媽話BB長高很慢

男爵府

回覆:vicky_2010/1/27 的帖子

好多謝你既資料,我相信你是一片好意,但請問你知道你所說的副作用是在什麼劑量才會出現,就算必x痛在過量時亦會致命,請不要人云亦云,濕疹本身不受控制亦會阻慢發育,招來厳重感染,影響心理同學習。楊醫生沒有提個啲副作用因為佢已清楚表明佢開既份量同時間係唔會有呢啲問題,除非家長自己去葯房配葯不斷咁查而唔覆診

伯爵府

好媽媽勳章

GentooMama 發表於 12-6-14 08:29
好多謝你既資料,我相信你是一片好意,但請問你知道你所說的副作用是在什麼劑量才會出現,就算必x痛在過量 ...

GentooMama,

你答得非常好。另外, 楊醫生有講口服類固醇副就會有以上的副作用, 但楊醫生唔會開口服類固醇的。如果濕疹唔早些控制, 只盲目介口, 小朋友缺乏營養, 都會影響將來發育的。

iwff

大宅

iwff 發表於 12-6-14 09:37
GentooMama,

你答得非常好。另外, 楊醫生有講口服類固醇副就會有以上的副作用, 但楊醫生唔會開口服類固醇 ...

每個mama都系為自己小朋友, 用唔同既方法出發點都系想醫好佢, 現今科技甘發達大家都會找到想要既資訊, 以上既mama以為我地唔知類固純既副作用?! 現今仲未發現到一個可以杜絕濕疹既方法, 寧願系專業醫生指導下用藥.

大宅

回覆:vicky_2010/1/27 的帖子

又是這位'好心人'....
唔該你用心睇下別人的reply,同上網認真睇下drug information 先!你唔識medline, OVID, 可以用google search eczema steroid cream, 我都唔想再浪費時間去解釋oral, IV and topical steroid cream的side effect and their effectiveness!
我只係想你唔好再製造恐慌,令各位已經好擔心濕疹bb的媽媽覺得睇醫生係錯!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

GentooMama 發表於 12-6-13 20:43
金黃葡萄球菌係皮膚上好常見,所以濕疹小朋友一抓損就會惹到
我今日睇家庭醫生問開佢,佢話BB 頭上個D係溢脂性皮炎.....而家都消左, 但又係另一D位出粒粒,無頭既...

複式洋房

回覆:有無人睇完中環楊醫生濕疹無再起?

nurse_a:你講得很好,冇媽媽想藥在仔女身上,但事實係有病,就要接受治療,如果我冇睇楊醫生,用濾固醇控制濕疹,濕疹帶來的後遺症會更大,例如全身損晒,感染金黃葡萄菌,冇得瞓,完全影響一家人的生活!

複式洋房

楊醫生話如果有一隻藥話無副作用就講大話,
只不過適當使用下就安全,類固醇副作用好多人都知,
但係用幾多,幾時用先係學問,
所以唔係醫生,藥劑師愛來做乜?

唔好小小嘢就無限放大,
最怕有d家長睇d唔睇d,錯過咗幫到小朋友機會....

中醫西醫各有長處,有d小朋友用古法好似金銀花都好見效,
有d另類療法好似共振都有人work,有人用bb尿又話醫好,
無論你用咩方法,你醫得好我都開心,又多個小朋友甩難,
但係有好多家長就係乜方法都試哂,小朋友重係爛哂肉流哂血咁,
晚晚又訓唔到,難得有家長睇完醫生效果唔錯,又肯post出來分享,
又有好多家長睇完都回應好滿意,點解唔去試一試呢?

講到類固醇係萬惡之源,本身又知d唔知d,你唔用唔緊要,唔好嚇親其他人吖,
上過藥理學,第一堂個教授第一樣就講:所有物質都可以係毒,在於份量...
中醫都有萬物皆毒呢樣野,你一次去飲四公升水都中水毒啦....

男爵府

陪月勳章

回覆 vicky_2010/1/27 的帖子

謝謝你的提醒,坦白講,楊醫生唔講,我都大概知,不然,我一早便給我囡兒用類固醇,我都唔想用類固醇,我囡囡7個月便有濕疹,到而家6歲,她足足痛苦了5年多,我地很多方法都試過,最後,佢全身都出了,有很多粒粒,皮膚變得很乾,我是在職媽媽,我不能一天24小時侍候她,我無計可施下,我帶佢去見楊醫生,因為囡囡己到了在大熱天時都不願著短袖衫出街的地步,我唔想再試啦~

當然,我仍然深信其他方法的效果,但現今的情況,我實在需要用西藥去暫時舒緩一下她~~~~~其實楊醫生都唔會勉強我地用藥,我睇得佢,就要信架啦~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:GentooMama+發表於+12-6-1+13:46+回

男爵府

回覆 回覆:iwff的帖子

hi,iwff 請問小朋友而家濕疹点呀?有冇再發?我响bk呢到睇到個個小朋友都有好轉,都想去睇楊醫生呀。老實講我屋企經濟麻麻,我見睇第一次要二仟幾,怕負擔太重,我囝囝都11歲,有濕疹五年。可以update下而家小朋友情況嗎?謝謝

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 tracy668899 的帖子

tracy668899,

您好呀! 我仔仔10歲同你小朋友差不多大。阿仔5月頭開始睇楊醫生, 到現在都冇再大發了, 只係有時腳大脾背會有些紅及微損, 只要查少少1:4類固醇就冇事了, 臉部都好好, 眼廉會keep住查非類固醇一日一次(薄查就ok了), 因為阿仔眼部比較敏感。其餘身體9成幾地方都係早晚查返潤膚膏就keep到了。

我前後睇了楊醫生3次, 7月頭再覆診後應該唔駛再去了。第一次因為阿仔睇了中醫3個月發得好嚴重, 所以要食一星期消炎藥及抗敏藥,及查臉及身不同比重的類固醇, 除後慢慢減藥到現在都 keep 得好好, 外表睇唔出有濕疹。可能因為阿仔不是食物敏感及已比較大個, 較易控制濕疹。楊醫生話到阿仔發育期, 濕疹好大機會會自動好返哂的, 但之前一定要控制好及被皮膚休息, 若成日又損又紅好難有機會自己好的。

我都明白睇皮膚專科係貴的, 但如果我用$5,000元(前後4次),可以幫阿仔控制好濕疹(我唔敢話斷尾), 我點都會願意的。我以前睇中醫及用唔同的療法都用了唔少錢, 但對阿仔來說始終係西醫控制得最好。

希望你仔仔的濕疹能早日康復。

iwff

首頁
34567...21

尾頁

跳至