在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我快要生第二個,大果個三歲,
最辛苦係老公出trip,
最舒服係自己出trip?? haha!

珍珠宮

BK Milk勳章

edutm 發表於 12-6-15 16:10
你意思都係最煩要調解紛爭?我果個依家3歲,生得o黎都4歲,唔知會唔會好d

...
同你一樣, 而家試緊, 希望唔會太耐先bingo啦

男爵府

我仲未開始,想再了解清楚,有全盤計劃點湊先。因為生第一個時太衝動,身邊d人話年紀差唔多,"應該都係時候時啦"就生左,完全無plan過點湊,搞到好le hea,辛苦左一年多生活先上番軌道。

子爵府

同意,要所有嘢都安排好先好生 (邊個湊,大果個同細果個訓邊,到時有Urgency應該搵邊個back up),經濟上會否好辛苦,到時點樣安排有私人時間等

我就係以上樣樣嘢都唔ok,所以生唔到第二個

朱寶媽媽  me 2  發表於 12-6-24 06:57

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

agree, 我都係因為無back-up, 加上c6壓力超大(佢係緊張大師), 所以應該都唔會再生了

大宅

miumiu0101 發表於 12-6-19 17:56
agree, 我都係因為無back-up, 加上c6壓力超大(佢係緊張大師), 所以應該都唔會再生了 ...
之前我都係同一situation, 好實牙實齒話唔生ar~~~~~不過而家一係俾hubby日哦夜哦想整多件, 二係近排屋企人sick自己有得同sister有商有量, 諗到阿女第日樣樣都係自己一個make decision........so change mind ar~~~~~~sigh, so如果有chance會consider的真係趁早, 唔好似我到左一把年紀先change mind ar~~~~不過我都係講定試幾個月, 唔得就give up lu~~~~~~

有時人生真係無得樣樣都plan好先行, 好多時"意外"真係意料之外, 好似我自己以前partime進修, 曾plan定讀完書先做個小手術, 點知exam前先來突發入院, 唯有做左昏昏地去考, 好彩都過唔駛take多sem, so好多時真係無得預~~~~~~~~~~只能係珍惜而家所有, and努力為未來, that is enough~~~~~共勉之^0^

大宅

其實我覺得呢個世界本來就無得公平,

雖然話, 生第2個時, 你會無第一個咁用心, 但同時, 你會比第一個熟手,
處理得好些, 例如, 你煮粥會煮得叻d, 對了解佢生長進度, 又熟d,
換條片, 沖個涼, 都會熟手d, 唔會有驚險情況, 或整親佢, 比錯野佢食之類事件~
咁第2個都有著數架wor!~

所以, 根本無得話計得清, 人生本來就係要面對呢d不公平的事,
唯有教佢, 唔好去focus自己無的野, 而去平衡咁諗返, 自己擁有的野囉~

我自己在生第一個時, 勁想快d生第2個, 想快d生完收工, 減肥, 比晒d野人~
不過到生完第一個, 覺得自己放工對佢的時間根本唔足夠, 加上我媽未必湊到2個同時,
(雖然我已盡100%的時間比佢, 自己唔會出街玩, 唔會用太多時間去打扮, shopping),
但我都未捨得生第2個住, 上網睇d人話隔3年會好些~ 或者等大女返學,
到時再生, 我媽會搞得店吧, 或者到時要再諗下點安排~~

祝大家都成功, 一家4口樂也yung yung!!
至於係咪第一個好湊, or 第2個好湊, 真係好個人, 完全無得預計!
人算不如天算

vkbb0413  呢個世界本來就無得公平,~~認同!!  發表於 12-6-21 16:46

大宅

我兩個相差大約 5.5年, 最辛苦時間系個大的小二, 細的就一歲. 當你教緊個大的功課或者溫書時, 隻細的要纏住晒. 但系當你見到佢地相親相愛的時候, 一齊玩的時候, 咩辛苦都唔記得. 特別系兩隻搶住來攬你的時候, 更加咩都唔記得了.

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

咁我算係第一個唔好湊, 第2個好湊喎, 我係係大仔2.5yrs果時生細佬既, 係細佬6個月大時就請多個工人幫手, 到細仔大左差不多2歲時就cut走一個工人, 辛唔辛苦睇自己, 當然2個工人時最休閒, 唔使點理, 但少左親子時間, 得番一個工人時, 我反而湊多左細仔, 係要幫下手去買送, 其他家務我都無咩點要做...

黎緊重多一個....陀緊7個月啦!

似是故人來    發表於 12-6-22 16:23
littlewater  三個利害, 利害.  發表於 12-6-20 18:01

男爵府

引用:我有2位千金,+1位5歲,+另一位2歲,+回家要看

原帖由 Cammy3007 於 12-06-15 發表
我有2位千金, 1位5歲, 另一位2歲, 回家要看大女兒功課, 細女又會"痴"住妳, 大的不唔高興, 星期六, 日要帶家 ...
Agree我2個女都係咁!

複式洋房

回覆:有返工既媽媽,生兩個最辛苦係咩情況?

我有2個,相差3年(5歲,2歲),頭2年好辛苦,日日唔夠瞓又要早起返工,每日放工同C6一人mark一個,到而家爭玩具,投訴邊個蝦邊個,真係好煩。但係現在出街,見到佢兩個一齊手拖手,家姐照顧細佬,就咩辛苦都值得。

別墅

回覆 回覆:ak1020的帖子

非常認同,我都係有兩個,阿哥3歲2個月,阿妹7個月,睇少眼都唔掂!

大宅

我地大人就真係辛苦D,但係見佢兩個(三㱑半,二㱑)打完又玩,喊住投訴完又攬到實一實個好笑樣,就真係覺得要生兩個!😂

別墅

回覆:有返工既媽媽,生兩個最辛苦係咩情況?

我一囝一囡(2歲,9個月)未領會到第日爭玩具點煩法,但對我黎講最辛苦係頭4-5個月,大囡半夜有時會醒,細囝則要起身餵夜奶,每日瞓三四小時,平均兩個鐘起一次身,但慢慢囡又大些睡得穩些,囝又介咗夜奶,就入佳境了!睇到佢地而家開始識互動,大囡又會主動錫細佬,值得的!

子爵府

我覺得最辛苦應該係細路病, 之前大仔入左院, 就好驚細b病, 尋晚細b發燒, 我地又冇覺好訓, 好彩我老公份工彈性好大, 而家喺屋企湊緊bb!

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實小朋友幾好感情有時都會有爭執, 但始終血濃於水, 轉個頭又一齊玩, 玩到好開心既....

睇住我2個仔就係... 其實爭野玩都係佢地娛樂一部份, 如果唔係另一個一個人玩, 玩玩下又會覺得好悶咁ga ....

子爵府

ak1020 發表於 12-6-15 17:09
如果兩個年齡相近, 大既仲係幼稚園生, 細既仲係剛識走既bb, 我覺得最大困難係大嗰個唔識點就住同細既玩, 好 ...
我想問年齡相差咁近, 大b識呷醋未?

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

男爵府

hotingmum 發表於 12-6-21 10:43
我覺得最辛苦應該係細路病, 之前大仔入左院, 就好驚細b病, 尋晚細b發燒, 我地又冇覺好訓, 好彩我老公份工彈 ...

我都怕d細路病。d 細路一病就成個星期唔返學,到佢地好番,跟住就野到大人都病埋。

子爵府

樓主考慮成點呢

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

kolezs 發表於 12-6-20 19:44
我有2個,相差3年(5歲,2歲),頭2年好辛苦,日日唔夠瞓又要早起返工,每日放工同C6一人mark一個,到而家 ...

我兩個都係差3年,(6歲,3歲) 不過我係自己睇晒兩個,而家最苦惱就係哥哥要溫習時,細佬就係到玩,嘈住哥哥.....

但睇到佢地手拖手好fd咁玩同行街時,個心即刻甜晒~~

首頁

尾頁

跳至