基督家庭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

話說一班姊妹約埋一起查經分享。大家屬不同敎會,我自己那個是埾公會。但大家也是基督徒。當中一位到齊齊祈禱時,就不停口在shalalalalala....blablablabla...shalalalalala. 我覺得好怪啊!

係咪我見識少,真係有人咁祈禱嗎?我同佢不太熟不敢問佢。

大宅

回覆:pollyw 的帖子

可能係講緊方言?

babyislove  yes!  發表於 12-6-23 10:17

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

好可惜,唔能夠同佢一起講阿們......

男爵府

環保接龍勳章

應該係方言..

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

子爵府

似係方言

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

你很強!寫得出他們祈什麼。

JM12    發表於 12-6-26 16:50

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

anntx3 發表於 12-6-25 13:31
你很強!寫得出他們祈什麼。
因大家圍埋,另一人開口祈禱,不是她,大家也在聽著。這姊妹坐我隔離好大聲咁shalalalalala,令我聽不到那開口的姊妹祈什幺,講真我聽著有點不安。不會有方言是shalalalalala blablabla的。她exactly咁樣嗡shalalalalala..blabalalala.就只得這兩個音,不是說話。還不是有感動而自己也即畤向神輕聲禱告那種,這我自己也會。
所以我才問是否有敎會是這樣祈禱。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

pollyw 發表於 12-6-26 19:48
因大家圍埋,另一人開口祈禱,不是她,大家也在聽著。這姊妹坐我隔離好大聲咁shalalalalala,令我聽不到那開 ...
剛上網查,原來這方式叫方言祈禱。
恕我無知了,但我真係被佢嚇親。

公爵府

回覆 pollyw 的帖子

方言應該是有意思的,可能一般人聽唔明,但總不至於只得嗰幾個無意義而重複的音節.

d信徒會認為講方言先夠屬靈,因這是聖靈充滿的一個表徵,不期然也學着別人講,又或可能將個d音當左口頭禪,一祈禱就講出來.其實講咩連自己都不知道.總覺得這樣祈禱怪怪地.可能佢教會係咁教導,但唔代表一定正確.又或佢本人平時是否表現正常?

複式洋房

方言是有人用的普通語言,唔係冇意義的重複音節,你聽到的,只得兩三個不斷重複的音究竟可以講甚麼?向神禱祈甚麼?我相信你聽到的不是方言。

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

小圓圓 發表於 12-6-27 09:50

方言應該是有意思的,可能一般人聽唔明,但總不至於只得嗰幾個無意義而重複的音節.
坦白講,那人平時表現都有異常,試過有意無意在我楼下經常出現並截我然後講好多信仰上野,我話唔得閒要行先,佢都唔俾我走。几次了。同說話中有好多都几冒犯我,其意思係妳好叻咩咁上下。我根本平時份人冇乜点,亦不 会自誇,。又是怪佢,但心中就有点驚佢。佢亦常常打電話我,之前一聽佢電話就不停講不肯收線。
不過现在佢少了找我,轉移了去找别的姊妺了。

唔該唒互地的解釋。我睇完,好肯定佢那不是方言。為 何佢会咁我真不 知。

公爵府

信徒都有各色各樣.當你與某些人相處時,你會感到他們怪怪地.如講嘢無邏輯思維,經常重複講某些嘢,經常有口頭禪,相信這些人是有精神問題的.自己都幫不了這麼多, 如果唔得閒,只好婉拒他們的好意.對於他們的批評,亦無須過於介懷.

大宅

舌音祈禱.... 由聖神帶領

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

是那間教會
現今還有說方言嗎 ?
又有人能解方言咩 ?

如無, 方言不是無用嗎
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

禁止訪問

陪月勳章

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:我朋友咁樣祈禱,是否奇怪?

我有時刀聽到某個弟兄又係咁A sa 瓜 xxx xxx xxx 我兄聽到頭3個音,初時仲以為佢講繄英文,但又吾多似,原來呢D就係方言

大宅

回覆:pollyw 的帖子

方言祈禱,有些教會是會用的!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆:我朋友咁樣祈禱,是否奇怪?

佢返邊間教會呢?好像好有問題喎!

首頁

尾頁

跳至