跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

請問有冇小朋友係深灣軒啟思由 n1 讀到 k3 ?

佢地讀得開心嗎?

到最後可以派到或抽到心儀的小學嗎?

咁佢地係咪升上小學後, 真係好難適應小學的節奏呀?

多謝回答!!
[img][/img]

大宅

i want to know too

公爵府

畀面勳章

up.
[img][/img]

子爵府

回覆:有冇讀深灣軒啟思可派到or抽到心儀小學? thx

樓主,讀邊間幼稚園同派位係完全冇關係架。派位係睇你到時個隨機編號靚唔靚?多唔多世襲制?呢o 的先會影響派位結果。

子爵府

同埋,我小朋友而家讀緊啟思K3,so far 小朋友番得好開心,家長同學生質數幾好,至於程度深與淺,真係見人見智,但係媽媽都要自己俾小朋友出去學習,兩者互補,不能只靠學校。

公爵府

畀面勳章

回覆 hkitty09 的帖子

多謝你的回覆 ^^

我囡囡今年會入讀啟思n 班, 因我好煩惱, 我身邊個個朋友都叫唔好簡讀尼間, 又咩咩淺又咩升小學會好辛苦.

請問你, 現在會帶小朋友去學咩課外活動?
[img][/img]

子爵府

回覆:小科豆 的帖子

小科豆,啟思淺,我在小兒入讀前都聽過呀,但好depends on 你同什麼學校比。如果你是同St Catherine ,創價等等,坦白講,程度真係有差異;但係如果同靈x堂比,佢係公認既課程淺,但係佢咪一樣係名校,o的父母爭住讀;如果同區內幼稚園俾,除左康傑、Right mind 及Victoria,其實其他既教材都係差唔多。所以好視乎你想比小朋友要什麼。我之前既小朋友係n1讀康傑,我好鐘意呢間學校,但係因為位置問題。所以我轉左啟思。因為我的小朋友還是K3生,所以不能答你是否能跟上小一課程,但我相信是不會有大問題。因為在啟思的小朋友,有很多都是有姐姐或哥哥之前在在幼稚園讀過,如果有問題,相信家長不會再選幼稚園。另外,建議無論讀任何一間學校也好,可早點讓小朋友讀一個英文班及普通站班,另外加一個興趣班,儘早培養小朋友既興趣

男爵府

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我的小朋友今年由 N1 升 K1,
這二天開學,
他見到園長, 老師, 姐姐 & 舊同學都十分興奮 !
有部份老師還記得他的名字呢

看見小朋友讀得開心, 我已經冇諗咁多.
如果課程真係太淺, 我會幫佢報d課餘活動.

2022年 還是必須好好過下去...

男爵府

至於能否適應小學的課程/節奏? 我都唔知道
我諗睇下你想升那間小學.

公爵府

畀面勳章

hkitty09, 再次多謝你的回覆.

睇見你咁講, 我可以放心了. 多謝你.

係呢, 可否問多一樣野,
我見有 d 幼稚園會k2 就要開始要學寫字.
咁啟思佢係咪唔會咁快教小朋友學 '渣' 筆寫字架?

唔好意思. 我咁多問題.
[img][/img]

公爵府

畀面勳章

回覆 bigmacq88 的帖子

bigmacq88, 多謝你的回覆.

我的家人都想囡囡係愉快中學習及成長.

係我身邊太多朋友的聲音, 攪到我好亂, 唔知自己要點.
其實我真係好驚會幫囡囡簡錯了.
[img][/img]

公爵府

畀面勳章

bigmacq88,

我都係打算簡番南區d 小學.

你有冇咩心水?
[img][/img]

男爵府

對於小學的資料,
我仍在了解中... ...

其實如果你個心好亂,
你咪報幾間幼稚園俾小朋友試下,
當見識一下, 睇下其他學校的資料,
比較一下! 到時再決定

子爵府

小科豆,K2開如要學寫字啦,包括中英數。

子爵府

小科豆,朋友既意見可作為參考,但其實好多都是人講佢講。如果你真係有擔心,可以試下考多幾間呀,睇下環境比較下無壞架。我個陣都襯佢地open day 睇過好多間,啟思係環境是比較好的一間。如果你地真係要小一資料,可以之後問下我,我剛剛參觀晒南區所有小學。

公爵府

畀面勳章

hkitty09,

唔該晒你的意見.

係呢, 今年你要開始幫你小朋友報小學了, 係咪開始頭都大埋?

會考直資嗎? 定參加大抽獎? 有咩心水?

[img][/img]

大宅

小科豆 發表於 12-9-5 17:34

bigmacq88, 多謝你的回覆.
唔好聽太多人既野, 作參考算
我去年聽太多人意見, 不停叫我個仔去跨區讀
叫我唔好浪費左亞囝, 我唔想佢咁辛苦
最後選返哩區....旦派位唔好, 又比d朋友話我選錯學校
又哩樣果樣, 又話派中學唔好
所以聽完作參考算, 每間學校都一定有人話好有人話唔好
父母最明白自己個小朋友
我囝間幼稚園都好淺架, 囝囝k3先寫字
旦我囝讀得開心喎, 最後佢去叩門咪同其他小朋友一樣

公爵府

畀面勳章

回覆 fung1975 的帖子

fung1975,

唔知你介唔介意講下你仔讀邊間幼稚園, 之后派左邊間?

其實我都唔係好熟南區d 幼小校.

唔該晒.
[img][/img]

大宅

小科豆 發表於 12-9-7 16:49
回覆 fung1975 的帖子

fung1975,

我仔讀救世軍架, 派左去田始

公爵府

畀面勳章

我的年代時, 香港仔培德小學係間好好的小學, 人人都爭住想入, 但現在聽d 朋友講, 又話尼間唔得了, 退步了.
[img][/img]

首頁

尾頁

跳至