烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:rose-mag 的帖子

唔講唔知,原來我浸咗一樽青梅濃縮液,我用蜜糖浸,不過我無反轉個樽;其實有咩益處,等我叫99飲多D~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

dee0404 發表於 12-7-18 17:15
唔講唔知,原來我浸咗一樽青梅濃縮液,我用蜜糖浸,不過我無反轉個樽;其實有咩益處,等我叫99飲多D~

...
其實同梅酒一樣,但浸嘅時間短,一至三個月就飲得,
冇咁重酒精,一般係加水或冰或梳打水,整成青梅果汁飲,
唔飲得咁重酒味嘅會容易入口,唔好處係汁液靠青梅流出嘅青梅汁,
混合糖份而成,一樽500克青梅加500糖浸出嚟冇幾多,
但因為係濃縮液,加水後都有排飲,糖份比梅酒高但酒精就少D啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆:梅酒

我都想試下浸,可唔可以大概教下我點浸呢?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

屏姐姐 發表於 12-7-18 17:10
我浸了一大樽..青梅+蜜糖,陰涼地方醃了3個月變酸了...梅子都縐曬皮...而家雪左係雪櫃
...
我果樽兩個月有多,好甜好甜,加水就剛剛好,聞過好香,
我呢邊氣溫較低,放室溫已經OK,酸會唔會係糖唔夠多呀?
我用果個食譜係一比一,不過我冇用咁多,大約係三份梅一份糖。
同埋我覺得黃糖好過蜜糖,我浸咗兩樽,一樽用黃糖一樽用蜜糖,
蜜糖果樽好多好多泡,同埋陣味好酒精。其實皺皮係正常喎,
如果個青梅唔變色唔縮細係唔會成功架,因為青梅汁出唔到。

王國長老

hellokanki 發表於 12-7-18 16:39
咁請問你地係買邊種梅浸呀?
青梅,而家過咗造,未必買得到啦。

子爵府

BK Milk勳章

版主 的帖子

我想問,我樽梅酒由三月開始浸,點解到而家啲梅仲係浮緊,冇沉底既?

男爵府

回覆:mankiu1204 的帖子

浮唔緊要,至緊要青梅有無摷皮,迫D汁出嚟~

男爵府

引用:Quote:dee0404+發表於+12-7-18+17:15+唔講

原帖由 rose-mag 於 12-07-19 發表
其實同梅酒一樣,但浸嘅時間短,一至三個月就飲得,
冇咁重酒精,一般係加水或冰或梳打水,整成青梅果汁飲 ...
我嗅唔到酒味喎~

王國長老

dee0404 發表於 12-7-18 22:53
我嗅唔到酒味喎~
飲落就知架啦,我試咗覺得黃糖果樽冇蜜糖果樽咁重酒精味。

男爵府

引用:Quote:dee0404+發表於+12-7-18+22:53+我嗅

飲落就知架啦,我試咗覺得黃糖果樽冇蜜糖果樽咁重酒精味。
係咪好似醃咸桔仔,不過用黃糖代替呀~

王國長老

dee0404 發表於 12-7-19 00:02
係咪好似醃咸桔仔,不過用黃糖代替呀~
差不多,但冇咁多糖,一層糖一層梅,之後搖勻,等粒粒都黏晒糖。

男爵府

引用:Quote:dee0404+發表於+12-7-19+00:02+係咪

差不多,但冇咁多糖,一層糖一層梅,之後搖勻,等粒粒都黏晒糖。
唔該晒,等我出年試下先

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

no more 青梅 in market????!! anyone know??

男爵府

引用:no+more+青梅+in+market????!!+anyone+know

原帖由 imconfusing 於 12-07-19 發表
no more 青梅 in market????!! anyone know??
最適當時間係4、5月左右

首頁

尾頁

跳至