自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

八月十二日有未?

男爵府

醒目開學勳章

回覆:書 本津貼幾時出?

舊年好似8月20日左右過數,今年唔知是否一樣!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都好想知呀.....
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

大宅

回覆 ChammyMAMA 的帖子

請問怎計,如全年收入172,000 ,1家3口+家父同住, 可獲全額 、半額、定沒有津貼, 請指教 ??
末申請依家申請得唔得 ??

子爵府

TungTung2006 發表於 12-7-17 12:54

請問怎計,如全年收入172,000 ,1家3口+家父同住, 可獲全額 、半額、定沒有津貼, 請 ...
父親有工作嗎?

大宅

回覆 hope321 的帖子

沒有,巳退休, 我是FTM. Thanks.

子爵府

TungTung2006 發表於 12-7-17 13:31

沒有,巳退休, 我是FTM. Thanks.

調整後家庭收入=家庭全年總收入/家庭成員人數+(1)

2012 / 13 學年的「調整後家庭收入」機制下數值介乎(元)資助幅度
0 31,403全額*
31,404 60,722半額
超過 60,722不合資格(申請不成功)

計算如下(如你父親由你供養) :

=172,000(全年總收入)/5(你一家四口+1)

=34,400(你應該可以申請到半額資助)

你可以參考學生資助處網頁

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/fts.htm

大宅

謝謝妳回覆。

甘以下個句點解? 是否指只係單親家庭 3人和4人家庭上限分別為 38,016 元 和 34,975 ??

* 2012 / 13 學年3人家庭和4人家庭可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限分別為 38,016 元 和 34,975 元。就2人和3人單親家庭而言,有關家庭會分別視為3人和4人家庭,以決定可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限及計算「調整後家庭收入」。

hope321  咁呢點我都唔明白,反正你有資格,申請咗先  發表於 12-7-17 14:14

大宅

醒目開學勳章

TungTung2006 發表於 12-7-17 12:54

請問怎計,如全年收入172,000 ,1家3口+家父同住, 可獲全額 、半額、定沒有津貼, 請 ...

申請人如欲申請學校書簿津貼,必須於 2012 年 10 月31日或以前把「資格評估申請」送抵本處,否則,申請人即使能成功通過入息審查,亦不會獲發學校書簿津貼。在 2012 年 11 月 1 日或以後遞交「資格評估申請」及能成功通過入息審查的申請人,其子女的學生車船津貼(如適用)會由批核日期起生效。在2013年2月1日或以後(即2012/13學年的下半學年)遞交「資格評估申請」及能通過入息審查的申請人,可獲發部分上網費津貼。

下表詳列 2012 / 13 學年的「調整後家庭收入」組別的資助幅度。請注意「調整後家庭收入」並不是家庭每月的平均收入
2012 / 13 學年的「調整後家庭收入」機制下數值介乎(元)資助幅度
0 至 31,403全額*
31,404 至 60,722半額
超過 60,722不合資格(申請不成功)

如果 HKD 172,000 / 5人 (4+1) = 34400 , 可以穫 半額資助

大宅

多謝妳資料及回顧

大宅

醒目開學勳章

TungTung2006 發表於 12-7-17 13:52
甘以下個句點解? 是否指只係單親家庭 3人和4人家庭上限分別為 38,016 元 和 34,975 ??

* 2012 / 13 學年3人家庭和4人家庭可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限分別為 38,016 元 和 34,975 元。就2人和3人單親家庭而言,有關家庭會分別視為3人和4人家庭,以決定可獲全額資助的「調整後家庭收入」上限及計算「調整後家庭收入」。
咁睇妳可以拿到全額資助喎

珍珠宮

回覆:書 本津貼幾時出?

我想問,因我第一次申請,於5月尾寄出,但份表格沒有填户口號碼,咁係咪仲會有份野寄來比我填呢?咁是否不能在8月過到數呢?

子爵府

兀而家先申請可以嗎?自己攞form定問學校?亞女今年上小一thx
未經本人許可, 不得轉載

男爵府

回覆 姸媽 的帖子

第一次申請,你預10月先會過數...

珍珠宮

引用:回覆+姸媽+的帖子 第一次申請,你預10月先

原帖由 Tracy-Kenny 於 12-07-17 發表
回覆 姸媽 的帖子

第一次申請,你預10月先會過數...
Thx

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

大宅

畀面勳章

引用:兀而家先申請可以嗎?自己攞form定問學校?亞

原帖由 Lulu皇后 於 12-07-17 發表
兀而家先申請可以嗎?自己攞form定問學校?亞女今年上小一thx
我都想知。

大宅

好媽媽勳章

vickybb 的帖子

小一學生會在開學時學校派發申請表,大約10月中會收到錢。

首頁

尾頁

跳至