論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好火滾!第二日返工要求咖啡,算,畀!第三日被我發現佢之前一晚用我洗頭水!!第四放假想拎我屋企食物出去,第一次放假遲返!有時見佢做完野由佢休息,佢幾日之間演變到自己走入房瞓,又或者坐低睇電視。老奉咁!
今朝同我講放假無$搭車,見唔到個親戚!我話叫個親戚過來搵你一樣見到面!
今晚八點幾走入房懷疑講電話,我叫佢唔好講,佢反問我幾時先用得。九點幾近十點畀佢休息無耐,佢出來話想明天放假!豈有此理!
我打畀僱傭公司.公司話左佢幾句,叫我厳D對佢。

我發現佢之後講左個幾小時電話!
各位,我大肚9月生,佢幾日已經又呢又路,有朋友叫我小心到時有人質係手,條友玩野。

大家可不可以給些意見?是否要快刀斬亂麻?

333s  勞工法例, 你該好熟吧.. 同佢講. 休息日.  發表於 12-7-30 23:49

男爵府

回覆:工人上工九日,竟然今晚要求明天放第二次假!

及早換工人

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

搵定新工人都得啦

男爵府

看不到點評,對不起!

大宅

放心,呢條友你之後都會頂唔順炒佢,遲早問題je
照顧bb需要極大愛心同耐性,你覺得你果個似唔似會有先?冇你仲敢畀佢湊?
不如你趁早搵多幾間agency,搵定人replace佢好過
家有2貓+叉燒仔~

侯爵府

搵定個工人,再炒佢,唔係有心同你打工

別墅

佢好明顯無心做
I'm a happy mom~

象牙宮

天大地大 發表於 12-7-30 23:33
好火滾!第二日返工要求咖啡,算,畀!第三日被我發現佢之前一晚用我洗頭水!!第四放假想拎我屋企食物出去 ...
火滾, 是解決不了事情的.
雇主角色 並非 "有求必應" 哦. 新聞 國泰, 九巴, 員工 etc 要求...., 雇主一定要跟? 天下間沒有法律令雇主必要滿足員工的.
港童例外, 孩子要什么, 父母就滿足他/她, 父母是港童的提款机. hehe.
外傭做的不合雇主要求/ 不付情理 就直接說出來...
大部分外傭是亂來的, 像一只野馬.... 要訓練. 初時 strict D, 對你有好處.

下下炒, 可以炒多少个? 傷的是自己荷包.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

又一件運吉。成日當嚟香港旅行

大宅

炒佢啦,再唔係一個月通知佢啦,"錦"樣佢都無可能可以照顧好伙的new born bb 同你啦.為左佢產後抑鬱就唔化算啦

大宅

有無佢d相片同埋名呀?

大宅

趁住仲有一個月時間,BB未出世,自己嘗試調教吧!

剛來9日,為時未晚!

如果工人老馮,唔按常理出牌,你便制定條條框框讓她遵守!

對她們,冇感情可講!

對佢縱容便是對自己殘忍!

再好的工人,雇主都要和她們保持一段距離!

大宅

唔該改改法例保障香港苦主啦
唔改,問題永不能解決

男爵府

引用:趁住仲有一個月時間,BB未出世,自己嘗試調

原帖由 淡然離去 於 12-07-31 發表
趁住仲有一個月時間,BB未出世,自己嘗試調教吧!

剛來9日,為時未晚!
我都覺得我地兩公婆太易話為,所以佢不斷試我底線!
我都心煩,我先生本身不想請外傭,但我要返工搞唔掂,所以佢由我,點知我宜家搞到自己精神緊張,連我老公都緊張埋。
我覺得好對老公同肚入邊個BB唔住。

如果炒佢,我又未安排到放產假後復工的照顧BB的安排,我都好心煩

伯爵府

你同工人坐低傾, 俾埋份house rule佢睇 (forum置頂天書有), 逐樣同佢講清楚, 佢ok就做落去, 唔ok就你俾一個月通知佢啦.

呢d工人乜都要清清楚楚, 唔係同佢計較, 而係佢同你計較在先, 既然係咁, 駛乜同佢客氣?

如果當初你沒俾指示佢跟, 佢做唔到你預期又不能盡怪她, 只能怪大家 "因了解而分開"~

禁止訪問

大宅

畀面勳章

返9日就咁...您地真係要傾下。

男爵府

工人來咗9日,已咁既表現,你是否放心佢照顧bb.倒不如而家快d搵個本港完約的.初生很多工人怕照顧,尤其晚間.你若自己晚上照顧bb的話,應可以搵到完約工人.

响你生b之前新工人應可以返工.祝好運.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又炒, 即係又要僱主跌錢, 外傭連一啲操守都冇, 克盡己任, 對佢哋嚟講根本係廢話.

佢係海外賓定印? 定還是本地? 咁老實不客氣o既?

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

明顯博炒.快點搵定人

首頁

尾頁

跳至