論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:又炒,+即係又要僱主跌錢,+外傭連一啲操守都

原帖由 DoReMi媽媽 於 12-08-01 發表
又炒, 即係又要僱主跌錢, 外傭連一啲操守都冇, 克盡己任, 對佢哋嚟講根本係廢話.

佢係海外賓定印 ...
未出過埠的海外賓

男爵府

引用:你同工人坐低傾,+俾埋份house+rule佢睇+(fo

原帖由 mylulu007 於 12-08-01 發表
你同工人坐低傾, 俾埋份house rule佢睇 (forum置頂天書有), 逐樣同佢講清楚, 佢ok就做落去, 唔ok就你俾一個 ...
第一日已講明無$借,我地物件不可擅用,假期由我安排,要跟指示做。佢逐漸試底線。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

天大地大 發表於 12-8-1 14:47
未出過埠的海外賓
海外賓, 即係多咗一個博炒動機, 就係唔想孭agent fee嗰條數, 唔想還嗰萬幾蚊, 因海外賓好似話喺4個月內若然被炒, 可上領事館叫agent退返agent fee俾工人, 之後工人就另揾agent再喺香港揾新工, 然後過澳門或內地等新visa批, 之後再返港上新工, 咁樣佢就唔駛孭幾個月數還俾agent, 所以請海外賓有個風險就係第1份工好容易成為佢哋的stepping stone, 如果香港冇僱主請斷約工人, 咁佢哋就唔敢立亂博炒, 請斷約工人, 係令香港僱主自食其果.

男爵府

引用:Quote:天大地大+發表於+12-8-1+14:47+未出

原帖由 DoReMi媽媽 於 12-08-01 發表
海外賓, 即係多咗一個博炒動機, 就係唔想孭agent fee嗰條數, 唔想還嗰萬幾蚊, 因海外賓好似話喺4個月內若然 ...
即是搵我地黎搞!

象牙宮

天大地大 發表於 12-8-1 14:51
第一日已講明無$借,我地物件不可擅用,假期由我安排,要跟指示做。佢逐漸試底線。
...
逐漸試底線 = 人的本性
BB 都識...

當BB哭時, 你就即抱他..., BB 想抱抱時, 就會哭吵... BB是不是好叻呢? 是人本能的.
生完快真實一下.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

趁BB未出世,快D搵個個工人啦,佢根本係搏炒。可憐僱主又要跌錢

男爵府

回覆:工人上工九日,竟然今晚要求明天放第二次假!

趁bb未出世,快d同佢講凊講楚你的要求,如果無改喜,擺明博炒,你搵定人及俾一個月通知佢,趁無人質在佢手,費事將來bb出咗世至黎攪仲煩

男爵府

今早同佢講將來湊B要求,佢竟然問係咪夜晚我會照顧返,又話家務做唔到咁多,又話可不可以瞓覺!
佢搞到我產前抑鬱!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

天大地大 發表於 12-8-2 19:55
今早同佢講將來湊B要求,佢竟然問係咪夜晚我會照顧返,又話家務做唔到咁多,又話可不可以瞓覺!
佢搞到我產 ...
如果佢咁樣答你,佢好無責任感既人,
你真係要考慮下仲要唔要佢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

我個海外賓正正就係咁,可憐嘅我做左佢嘅 steeping stone

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:放心,呢條友你之後都會頂唔順炒佢,遲早問題

原帖由 chancheukyiu 於 12-07-30 發表
放心,呢條友你之後都會頂唔順炒佢,遲早問題je
照顧bb需要極大愛心同耐性,你覺得你果個似唔似會有先?冇你仲 ...
炒佢係遲早問題

男爵府

BK Milk勳章

炒佢呢,佢肯定唔想做!駁炒!

男爵府

頂佢唔順,炒了!昨晚有覺好瞓!
以後不請外傭!

大宅

回覆 天大地大 的帖子

咁bb 點安排,你自己湊嗎?

男爵府

引用:回覆+天大地大+的帖子 咁bb+點安排,你自己

原帖由 ctt07 於 12-08-09 發表
回覆 天大地大 的帖子

咁bb 點安排,你自己湊嗎?
我要返工,冇可能自己湊。唉!好心煩!

首頁

尾頁

跳至