論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔係潑你冷水,十年OLD SEAFOOD 仲講得咁地道既廣東話 1年後仲KEEP到才上黎讚佢吧。

我第一個工人都好似你呢個咁掂,但佢只係做過香港2年。頭一年佢令我過住HENOYMOON 生活 (講真我要求都算高,又有潔癖,可想而知佢真係好成點),見到你所講令我諗返當時我同佢真係無所不談,我幫佢慶祝生日令佢感動到喊,成日買嘢送俾佢,真係執到寶,同事都好SIN MO 我有個好工人

一年後當佢知道我有左第二胎,180度變左另一個人,成日做D嘢搏炒,之前對我大B既好完來全部係假同扮出黎。對我大B變成愛理不理,仲郁D就叫我炒佢,我係唔炒呀。佢咪成日面黒又發脾氣囉,買嘢俾佢當老憑,我朋友到我家作客無一個鐘意佢,唔駛佢煮叫外賣一齊食,佢成日面黑收嘢食趕客。我無產前抑鬱都算係咁,仲俾佢完一張約 (所以完一張約都唔好以為係好,好既加人工都要留啦),拖到細B都有半歲佢先完約走。

所以唔好咁老定,過左最少7-8個月KEEP到再上黎報喜,不過呢度多D正能量都係好事

男爵府

睛靈勳章

恭喜晒我比我個case大家share吓
我個姐姐係我度做咗4年,今年會再Renew,佢以前係中東國家未完約(後來先知最好唔好要呢類工人)個時只係湊亞女,我返工,佢煮嘢唔係好好食,但佢好肯學,叫我買煮嘢食d書比佢學,清潔都唔係好好,但佢又成日係度抺嘢不過我keep住用係因為佢真係好錫亞女,後來我有埋亞仔,初初都驚佢唔想湊2個會走,點知佢話無問題,佢以前湊3個,後來有2年我無做嘢,想自己湊番,我就叫咗佢去我朋友到做,點知佢做咗幾個月同我講唔想係個度做,問我可唔可以請番佢,我話如果我搵到嘢做就請番你啦,點知真係比我搵到,時間同地點都好啱我,我就請番佢,佢番嚟後都幾好(因為以前話親佢都會發脾4,係廚房坪坪彭彭,當然我都唔好蝦比我丙鑊金)其實我都好感恩,第一次請工人可以比個算唔錯我我見好多JM比工人激到
其實請工人都要好撞彩

禁止訪問

複式洋房

回覆:感恩!新手請姐姐遇到好結果!

我同你地相似,請左個好姐姐,惜BB,不知不覺BB七個月大!又勤力做野,態度又好,記性超好,從未提過要求。感謝耶穌賜福給我!

禁止訪問

畀面勳章

別墅

BKVIP 發表於 12-8-1 15:52
唔係潑你冷水,十年OLD SEAFOOD 仲講得咁地道既廣東話 1年後仲KEEP到才上黎讚佢吧。

我第一個工 ...
無錯,日久見人心~

男爵府

感恩!新手請姐姐遇到好結果!

請問你地平時點對姐姐?我係新手媽咪第一次請姐姐,我試過惡d 對佢,但之後又擔心佢唔知係屋企攪咩?所以我覺得對佢好d ,希望佢真係用個心幫你仲放心

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:hollycpy 的帖子

congrat

男爵府

BKVIP 發表於 12-8-1 15:52

我第一個工 ...

u r damn right....i thought my 2nd maid (an oversea bun) was very good at the first beginning. i was going to gave birth in oct 2011 so i hired the 2nd maid to take care my first nb baby. she started working for us in June as i needed her to wash the baby beddings & cleaning the baby room after a big renovation so I started looking for my 2nd maid when i was around 3 months pregnant.

she is almost a perfect bun bun in first 3 months, working hard, effiicient, clean & tidy.....after worked for us for 3 months.....then she started crying easily without a rational reason and keep telling me she misses her children....& the next minutue she would long face to u when u ask her to iron baby clothes.......(.omg...what can i do, if u can't leave your children for a job in hk why u apply the vacancy???) i let her take an hour rest and asked my long time bun to finish her job which is not so fair. finally she resigned end of sept (one month notice) while my expected confinement date was around end of oct (c -sesssion). i was extremely disappointed & angry so i rather paid her a month wages and sent her back to the agent on the next day of her resignation. she was so surprised of my decisive and asked if she can stay & work here for me until end of Oct.... one of my friend got similar bad experience...they just use us as a bridge to find another job targeting a pair of working couple without any family relatives/nb / children live in the same premises so they have nothing to do in day time.

男爵府

BK Milk勳章

真登妳開心,好工人实在难求,相反,我明天就要請个偷我嘢的衰姐姐走!想問妳经边間agent公司介绍,可否给我联络电话!唔該哂!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

難得難得!!! 不過都要睇定D見再講, 多數6個月後就會現形!!

大宅

回覆 MumMum_Lai 的帖子

A 姐姐今年30多d歲, 成日笑容滿臉,搞到我都好開心.

大宅

恭喜你!

不過七月底接回家,今日都系得6號乍

觀察多一排先啦,不要讓她摸到你的底線!

不放鬆你的要求,覆水難收

我都好幸運,請佐個好工人

但自己一定要對她有要求,一個禮拜到要和她坐下來談談

出糧前也要同工人傾一傾

大宅

回覆 孖囡媽媽 的帖子

多謝各位提醒,甘我仍會小心觀察,小心放好東西.
希望A姐姐好人好到底,希望BB出世後,她會疼愛我們
我都會用CAM去留意,同埋用心對她好.

首頁

尾頁

跳至