自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

升旗ok, 但係態度評估? 遲d駛唔駛考試tim?
貢獻d咩呢? 佢唔害我地 都俾句唔該佢啦...

回憶起小時候, 跟童軍團去北京, 有一朝既活動係睇升旗,
升旗前 全世界要係一個指定位置等候, (好多中國人, 非北京人都去睇)
到一夠中, 就落放狗咁讓你衝埋去,
唔想衝, 人地都會推你,
結果呢, 仲有朋友仔趺倒, 好在d大哥哥快手執番起,
呢個北京升旗回憶, 真係唔該晒, 唔駛客氣。

大宅

mouth:

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:gloryglory13 的帖子

點算好呀?唔想我囡被洗腦啊

男爵府

回覆:有小學書單出左國民教育書喇@@

大宅

shannnb 發表於 12-8-2 09:14
升旗ok, 但係態度評估? 遲d駛唔駛考試tim?
貢獻d咩呢? 佢唔害我地 都俾句唔該佢啦...

agree X2

真係唔知點教...

洗腦教育除了教材內容偏頗外(如果有看過"中國模式"小冊子可能會暈低, 我在網上睇咗), 最大問題係情感/思想/態度控制. 學生根本沒有任何思考的空間, 教學指引其中一項是"若果教師發現學生的情感觸動不足夠的時候,需要自我反省" 。 情感觸動都要控制, 這無形之手太可怕.

ref: http://inews.mingpao.com/htm/INews/20120714/gb61015k.htm

在某報看到李純思的專欄, 平時我不太欣賞他所寫的, 但這一篇幾簡單直接, 句句到肉:
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=200914§ion_name=wtt&kw=17

果凍‧獅子   講到「情感觸動」....咁真係帶定眼藥水都得啦.....  發表於 12-8-2 10:32

首頁

尾頁

跳至