興趣嗜好

跳至

首頁
34567...98

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

靚豬豬 發表於 12-8-14 10:48
講得岩, 我大把同事都係出黎做野之後先再報番DEGREE, 係就係辛苦, 一面返工
一面讀書, 但有時咁樣隔開下( ...
我都係咁同佢講啦~ 我都有幾個親戚3x先拎個degree....
我覺得真係無所謂...反而佢咁緊張重衰...資質係其中問題...佢越緊張越失準都係問題

好多同學玩住讀..成績都好過佢...因為人地腦轉得快d..諗野靈活d...

傻豬豬~ 我同你諗法一樣啦~ 之前中五都同佢講.....咁既成績未必直上大學

不如直接 High dip / Asso....到時再睇下點...可能鍾意做下野先...又可能已經有大學收

不過佢都係想傳統中七上... (好古板XD) ...所以先中六七再算....

某程度上佢都知搏唔到直上....就係行多左呢兩年....不過係求個心息囉~

所以今次呢兩年high dip 都一樣.....讀完再唔得....咪做野囉~ 我同意做下野再去番係好架 ~

公爵府

cc0524 發表於 12-8-14 10:46
tabo,

咁你行開有無行埋香工呀??? 而家 d 介紹香港名勝既書仔都有介紹佢架.... ...
香工上個月行過~ 我女未去過同佢 :mrgreen: 不過咩都買唔到~~
佢都唔鍾意好lady果d衫...今年全部都係一陣紗輕飄飄c 文少女裝...佢唔肯著...

又話窗簾...又話要黎舖電話...舖鋼琴

公爵府

MM2005 發表於 12-8-14 10:26
我都未去過
搵日同老公去拍拖囉~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tabo0890 發表於 12-8-14 11:38
香工上個月行過~ 我女未去過同佢 不過咩都買唔到~~
佢都唔鍾意好lady果d衫...今年全部都係一陣 ...

我女LIKE 2件頭的衫

水晶宮

畀面勳章

htts 發表於 12-8-14 11:08
我當年肯俾心雞讀書, 都入到U讀degree, 唔使e 家咁慘.
我同你相反, 天生不是讀書材料亦唔鐘意讀書, 所以從來冇諗過入到U

水晶宮

畀面勳章

tabo0890 發表於 12-8-14 11:38
香工上個月行過~ 我女未去過同佢 不過咩都買唔到~~
佢都唔鍾意好lady果d衫...今年全部都係一陣 紗輕飄飄c 文少女裝...佢唔肯著...

又話窗簾...又話要黎舖電話...舖鋼琴

窗簾, 舖鋼琴

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

靚豬豬 發表於 12-8-14 12:10
我同你相反, 天生不是讀書材料亦唔鐘意讀書, 所以從來冇諗過入到U

我當時有conditional offer, 但A level無心機讀, 無溫書去考, 達唔到requirement, 咪無得讀囉! 加埋當時呀媽話女仔唔使讀咁多書, 又話屋企無$俾我去讀大學, 等......我咪更加無心機讀囉

水晶宮

畀面勳章

htts 發表於 12-8-14 12:18
我當時有conditional offer, 但A level無心機讀, 無溫書去考, 達唔到requirement, 咪無得讀囉! 加埋當時 ...

行行出狀元, 事實又唔一定要U-grad 嘅, 而好多u-grad 亦都未必一定事業有成
(呢d係我自已讀唔到大學的自我安慰說話 )

水晶宮

畀面勳章

htts 發表於 12-8-14 11:54
我女LIKE 2件頭的衫

即係一件面再襯一件打底果種呀 ?

我仔就冇特別要求, 我買乜佢著乜, 但鐘意果2~3件就著黎著去都係果3件囉

htts  底果見係長背心, 面系闊膊短tee  發表於 12-8-14 12:38

水晶宮

畀面勳章

tabo0890 發表於 12-8-14 11:15
我都係咁同佢講啦~ 我都有幾個親戚3x先拎個degree....
我覺得真係無所謂...反而佢咁緊張重衰...資 ...

nata, 你做得好好, 仲要擔當埋屋企入面的心理輔導員

公爵府

htts 發表於 12-8-14 12:18
我當時有conditional offer, 但A level無心機讀, 無溫書去考, 達唔到requirement, 咪無得讀囉! 加埋當時 ...
其實你已經好叻喇~~~ :D
而且你肯做肯捱...工作態度又好....

加上經驗...好多大學生都學唔到

htts  但我係公司只係垃圾員工一名.  發表於 12-8-14 12:52

公爵府

靚豬豬 發表於 12-8-14 12:10
我都係

公爵府

靚豬豬 發表於 12-8-14 12:27
nata, 你做得好好, 仲要擔當埋屋企入面的心理輔導員
搵錢我又唔識....家務又做唔足....淨係識玩.... 唯一有d用咪得把口囉
我老公又係粗人一個...細時都無乜同父母溝通..所以都唔係好識同仔女溝通

平時佢都唔插手...由得我教...但有時聽到睇到...都會鬧佢地

但講黎講去都係果幾句.....又話自己細時點無人理....要去捉蝦賣搵書簿費

一條褲著一年...點捱法....咁咁..#_#"

我話我知你捱...但同佢地講得多..一來佢地都唔會體會到..二來佢地會覺得煩唔想聽

社會又唔同左呢...雖然好多舊一套理論係o岩...但都要同而家既先進溝混消化再講佢地知...

唔係一味叫佢地死跟住做....

以前唔讀書就無出色...而家真係唔係....有創意有運氣有堅持都可以好多出路

好多人都係大左...做野....有需要先再自發性進修...路係行多左...辛苦d...但我覺得ok喎~

公爵府

htts~

你都叫垃圾.. ?? 咁你公司一定係攪環保..做回收~垃圾先係寶~

我見你日日晨咁早返工..又ot....公司d野你應該跟唔少

我諗你放假耐d...佢地都踢晒腳...

人人都有存在價值....唔係要你自大..但都唔好太過扁低自己

普普通通開開心心就夠啦....

htts  係大boss 講架  發表於 12-8-14 14:50

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

tt

我對canon機無咩研究, d7000 (定7000d) 的確係唔錯既入門機, 睇你自己鐘意N系定C系, 我D影相朋友咁COMMENT , 如果你會執相既,就玩C系, 因為C系既機可以執相既空間大D, 但無咁USER FRIENDLY, 而N系既機USER FRIENDLY D, BUT 執相既空間就唔夠C系大啦~ 睇你自己想要咩囉, 但C 系既機,我係完全唔識用架~

其實而家好多牌子都有單反機, 亦出到D款好靚仔,唔BULKY, E.G. SONY 都好唔錯, 入門機係唔錯既選擇, 你都可以留意下~

寶石宮

多利是 發表於 12-8-14 14:31
tt

我對canon機無咩研究, d7000 (定7000d) 的確係唔錯既入門機, 睇你自己鐘意N系定C系, 我D影相朋友咁COMM ...

thanks. 我見650d 個廣告好吸引嗟! 又比D7000 平d.

執相, 我唔會大執喎, 都唔係好識咁!

水晶宮

htts 發表於 12-8-14 14:51
thanks. 我見650d 個廣告好吸引嗟! 又比D7000 平d.

執相, 我唔會大執喎, 都唔係好識咁!

我無為意,but canon機唔係用既canon既人係唔識用架, 因為佢既coding, 名稱都有佢自己既一套~ 咁650d 的確係唔錯既choice既~

我朋友仔最近買左sony NEX F3, 我見都好ok ar, 機身鏡頭都好slim, 唔bulky 好靚仔, 影出來d相都好good~ 你可以66~

其實點解你想買單反機呢? 一般傻瓜仔其實都影得好靚呀~

htts  sony貴呀! 我用epl3乍  發表於 12-8-14 15:25

水晶宮

sony nex f3, 配1長鏡, 1wide鏡, kit set 佢買5990 (不過佢買平左d既), 我覺得ok wor, d7000 , 650D 都唔平得過佢呀~

htts  但不是單反嗎?  發表於 12-8-14 15:36

水晶宮

sony nex f3 -- 單反機 -- yes

寶石宮

回覆:傾下計. 做個 Friend ~ 特別版 Part 7

morning

首頁
34567...98

尾頁

跳至