母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

去旅行五日,其間谷奶要點算,
呢五日阿仔要食奶粉,番到嚟會否冇晒奶架同埋會否唔再食人奶架
因為去得急,所以泵唔切
請指教

男爵府

回覆:去旅行,五日後番嚟會否冇哂奶架?

可唔可以帶埋個泵去旅行?

禁止訪問

回覆:mandy22626 的帖子

大宅

I just back from a five day trip
I bring both electric bump and hand bump
奶量冇明顯變化、BB 番黎都繼續食番人奶;但我早有準備,頭一日半食雪櫃存貨。

男爵府

每日清至少兩三次,入廁所用手擠入膠瓶再倒左去
完全唔清既話,一日都變石頭胸,第二日立即減產
成人每日應進食400g蔬果

男爵府

回覆 mandy22626 的帖子

要帶pump去,好似平時咁pump清d奶,先唔會減奶
仲有阿b忽然由全人奶變全奶粉,佢會開大開得好辛苦,可唔可以留番d分開每日餵(即係有d變"冰奶"先)?

大宅

我都上個月儲多存貨就去了5日旅行relax下,我帶埋奶pump去,在飛機又pump,去了酒店又pump,每日中途shopping完返酒店放下東西順便又pump,一定無可能3小時pump 一次架啦,不過就盡量一有時間地方適合就pump,回到香港奶量無變

別墅

畀面勳章

我黎緊都會去個3日嘅trip, 我都好擔心會減產, 所以我都會帶埋個泵去泵奶。 啲奶會用冰袋裝住帶返香港。

大宅

10月我都去旅行,而家都儲緊冰奶希望夠呀囡飲唔洗補奶粉啦
到時都會抽時間泵但唔會帶返黎

複式洋房

要揼喎, 如果唔揼走, 五日身體會以為BB唔洗食就會收架啦... KEEP住揼倒左佢等身體KEEP住做奶啦

大宅

Abbiemami 發表於 12-8-13 15:31
我黎緊都會去個3日嘅trip, 我都好擔心會減產, 所以我都會帶埋個泵去泵奶。 啲奶會用冰袋裝住帶返香港。:yum ...

酒店的雪櫃冇冰格, 點樣可以雪住個冰種帶奶返香港?

別墅

之前有JM post 出嚟,我copy 咗,但我已找不到個post 喇,希望post 的樓主不介意我咁做。

"我剛台灣回來,帶了一箱冰奶回來,準備功夫一定要做足。 1)買左個中碼的iThemo(永安) 2)帶一盒奶袋 3)帶一個fridge to go (日間覌光時用) 4)10個即棄膠盒(每天放奶袋入盒,平放<省面積>,叫酒店放入冰櫃) 5)大label加雙頭筆(寫房號,電話,警告字眼),貼落膠盒上。 6) 奶pump(不要用火牛,電池方便),2 套奶瓶,hand free bra, 消毒片,密實袋。 7)Sling 重點: 1)早晚一定要pump, 2) 曰間走去nursing room / cafe shop (hands free bra + sling) / 大boutique 更衣室,pump 奶,放奶入fridge to go, 用熱水消毒pump, 留待下轉用。 3)每天要check冰奶的情況, 教育酒店如果啲奶唔夠硬,會被行李弄破,一定要make sure佢地將啲奶放入最凍的一層。 4)教育導遊每到一処都幫你雪注fridge to go. 5) 睡前和晚歺時各飲一升牛奶,保證早晚的奶量供應。 6)回程時,check-in後,係後機室的nursing room pump 奶,上到機叫空姐幫你雪住佢, 7)iThemo 要放入紙箱再入行李箱。 8)要清楚行程,找出上述可pump奶的地方。 永不放棄! "

大宅

引用:我都上個月儲多存貨就去了5日旅行relax下,

原帖由 09407618 於 12-08-13 發表
我都上個月儲多存貨就去了5日旅行relax下,我帶埋奶pump去,在飛機又pump,去了酒店又pump,每日中途shopping ...
飞機上點汞,隻嘢都幾嘈喎!

大宅

引用:Quote:原帖由+09407618+於+12-08-13+發表我

原帖由 CCelia 於 12-08-13 發表
飞機上點汞,隻嘢都幾嘈喎!
在廁所內pump,pump完倒,當然吾好喺啲食完野實有人要去廁所的時間去pump啦

大宅

去完旅行回來,其間早晚用手揸出來
奶量一定減少了,比阿仔埋身佢唔肯食
點算?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊