烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

一直在尋找做好麵包的好方法。手勢\天酵\湯種\17小時中種...也實驗過.....當中各有各的好處,比直接法確是較延緩老化。但頗費時。(當中我繼續會多用天酵,因佢益處多)

早幾日上網發現一個自製改良劑。見佢水蛇春咁多料,起初不敢試,怕買左料試完唔得時,d料唔知點算。但再搜尋多d,發覺有blogger是但用其中幾樣也可。於是,一於去買料,同在家中找到有的料,份量粗略溝埋一齊加入吐司麵糰來試試。結果非常成功,澎漲力比平日做的都大了,好濕軟,組織細緻。至於老化方面未知有否改善,因現在只放在24小時,不過還是好保濕,遲d再報告。

我自己用的是(250g粉計算),加起來大概1大茶匙,直接加入麵粉一齊搓。:

卵磷脂粉 1/3茶匙(我用屈記買來最平的膠囊用一粒,破開取其內餡,但據說有粉買的,我找不到)
小麥芽粉 1/3茶匙
奶粉 1/3茶匙
維他命C粉 1小住(我用1粒vitamin c丸以袋包差用鎚仔打成粉)
薑 粉 1小住
魚膠粉 1小住

實驗的咖啡吐司相片:

參巧:
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!DHHINMKBEQXc79jHCJkvxGQ-/article?mid=1548

大宅

回覆:自製麵包改良劑(利用健康食品+日常食材)

落咗魚膠粉,如果包包放雪櫃儲存會唔會令麵包變硬?卵磷脂粉喺綠X坊(賣有機、健康食品果間)。

伯爵府

Thank you.
剛剛家裡有卵磷脂丸, 下次拿幾粒加入去試下先.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆 HHinma 的帖子

我只是照跟,那原著話喎:"吉利丁---可改善麵包組織,增加麵包心的溼氣"

有擔心可不落。實在加左咁多樣我都唔知邊d起了作用!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主咁肯定卵磷脂粉同維他命c粉係無添加咩, 呢類所謂既營養食品咪又係經過一輪加工先可以推出市面售賣.....加工過程當中, 添加左咩, 加左幾多, who know????

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

uhtcl2006 發表於 12-8-26 13:45
樓主咁肯定卵磷脂粉同維他命c粉係無添加咩, 呢類所謂既營養食品咪又係經過一輪加工先可以推出市面售賣..... ...

謝謝uhtcl2006的意見!之前看妳給大家的baking分享,學到好多野!

這方面大家自行判斷同決定。

我只是分享自己的試驗結果,不是推介什么秘訣。我也是同大家一樣是讀者,看了人家的post,當參巧,再自行四處搵同搜集資料,細閱不同產品成份同選擇。當中不合我用的也drop了不用。

如果自己覺得還是信不過這類產品,就不試好了。

大家也抱一個questioning mind來參考是好的。例如,我參考這blog話用小麥蛋白(wheat gluten),但我家有人不宜攝取太多gluten,所以不落。

子爵府

好似簡單變複雜???不過都學識咗好多野!

首頁

尾頁

跳至