自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我同自己小朋友講, 唔係一定有位坐, 因為個個都可以坐, 冇位就企啦. 如果有人讓當然好, 冇都唔好攪到人地好似欠左你咁.

不過, 香港人又真係無咩讓坐文化既.

伯爵府

算啦, 樓主, 只係小朋友黎吧, 包容下啦...我地都曾經試過咁細個, 做過佢地大慨同樣既野吧.

子爵府

我咁耐以黎都唔會讓位比小朋友 幾多歲都唔會
我只會讓位比handicap, 大肚婆, 老人家
小朋友企下有咩所謂?
我細細個都係咁架啦
幾時先上到車.....

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實三、四歲的小朋友可能仲未係好明,家長教左,佢未必完全會明!反而係有一次我見到個七、八歲的女童,好明顯香港人... 早上繁忙時間,一見人落車就無視個坐位前面係有人企係度,搶佔坐低... 而佢媽咪亦一模一樣,見個女坐低,就搶位坐隔離... 呢D就真係無家教嘞!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

子爵府

引用:對一個四歲小朋友應該包容下,+唔好憎同討厭

原帖由 HAZEL920 於 12-09-05 發表
對一個四歲小朋友應該包容下, 唔好憎同討厭啦, 童言無忌, 大人上車勿論有無位個心都係諗: 我想坐 .... 小朋 ...
自己有仔女嘅人都應該知㗎,四歲小朋友,真係冇咩自控能力㗎

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:joeyjoey711 的帖子

Long time no see

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

男爵府

4歲嘅就包容吓啦
小朋友口直心快,如果唔係串串貢死靚仔嘅我會讓

不過返幼稚園,做家長就開始要教小朋友唔一定有位坐呢樣嘢
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

珍珠宮

回覆:對唔住,其實我好憎小朋友上車就叫要坐。

我覺得可以同佢解釋點解冇位坐,人地讓我都會話唔需要,如果佢一嘈就有人讓,佢次次都會咁~唔好怕煩怕尷尬要當時即時紏正小朋友問題~加油呀~

大宅

引用:對一個四歲小朋友應該包容下,+唔好憎同討厭

原帖由 HAZEL920 於 12-09-05 發表
對一個四歲小朋友應該包容下, 唔好憎同討厭啦, 童言無忌, 大人上車勿論有無位個心都係諗: 我想坐 .... 小朋 ...
Agree 個小朋友想坐或者真是好疲勞

珍珠宮

引用:所以我唔會讓比小朋友

原帖由 chole2007 於 12-09-05 發表
所以我唔會讓比小朋友
metoo

子爵府

睇係咩性格既小朋友啦

有部分王子公主係覺得發下脾氣吵鬧下就會有人讓

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

如果個小朋友自己叫要坐
我多數都唔會讓
我覺得呢d case要大人教
又或者要小朋友感受下有d野唔係佢想要就有
如果即刻讓左俾佢
驚佢以為第日都嘈下就有得坐
咁唔係咁好

反而如果小朋友一個, 例如背住書包
呢d我都會讓
因為書包真係好重

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:nicolwong 的帖子

寵壞咗

為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

子爵府

我個仔都差不多, 每次上車都話要坐, 無位坐就大吵大鬧, 已經同佢講過N次.

可惜每次都真係有人讓位比佢, 我已經話唔駛, 但別人都好熱情要讓, 咁我唔想成車人聽住我地講: 你坐啦. 唔駛啦. 你坐啦. 唔駛啦........

我個仔見每次都成功, 真係次次都係咁, 我都唔知點算.

珍珠宮

環保接龍勳章

樓主應該無小朋友,我只可以講,個個case唔同,唔可以一竹竿打一船人。

我作為媽媽我會讓座比小朋友,特別係坐巴士時,有時一個大轉彎,企唔穩好易跌親。

c-wong  非常認同。  發表於 12-9-6 10:48

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

好媽媽勳章

我覺得4歲小朋友都好細啫,童言無忌,又未必真係個大人冇教既, 就算教左都要俾啲時間佢地明白一下, 到佢地大啲佢地就唔會再咁講架啦, 呢啲係過度期好多小朋友呢個年紀都係咁, 如果真係唔想俾佢坐既,咪唔好俾囉, 又唔使好嬲或好憎既, 其實如果我見到啲好細既小朋友我係會讓位俾佢坐既, 好少事啫.佢地咁細有時企唔稳都好易跌, 所以我都會俾佢坐.

別墅

百嚴星

伯爵府

俾daddy mommy縱壞左啦

首頁
12345...8

尾頁

跳至