自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

佢只係一個4歲既小朋友 點解唔可以包容下......

唔通要鬧佢?! 小朋友想講o個句就講, 唔會掩飾, 做家長只可以慢慢教導佢, o個位mama都好embarrassed啦, 仲想點......

做父母真係好大壓力, 連搭程車都驚俾人話冇家教....

樓主, 希望你唔好介意我咁講......

lypoon    發表於 12-9-6 10:11

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆:對唔住,其實我好憎小朋友上車就叫要坐。

我個女4歲半, 搭地鉄西鉄人多, 都無問點解無位坐, 佢只係問, 點解咁多人? 就算有人主動讓座, 我都會話唔使, 小朋友企下囉, 個個都係咁企架啦, 不過, 就會同佢傾多d, 諗下野玩, 因為佢地覺得搭車好無聊, 會不斷咁問我幾時先落車

禁止訪問

回覆:joeyjoey711 的帖子

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔6歲,都想有位坐,

但我有教佢大個仔,唔係BB,老人家,所以唔再一定要有位坐,佢試過係叮叮上講,我都即時有教佢,佢都即時收聲.

不過試過有次搭叮叮,好迫,有幾個工人讓位比D老人家,有個有位坐緊既阿婆,就不停動手將我仔推左推右,安排其他老人家坐,後來我忍無可忍,叫佢唔好再我推仔,佢竟然話怕其他人撞到我仔,我叫佢少擔心,我自己會睇緊.

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:我老公教到個仔一上車就企,呀仔而家上車唔

原帖由 chocolatetam 於 12-09-05 發表
我老公教到個仔一上車就企,呀仔而家上車唔會叫坐,只會企,個仔得三歲

...
咁又真係少好多麻煩喎!

大家好,我是子悠~~

男爵府

其實小朋友多數都會咁.
就算大人有教,都唔會一教就聽.
今次聽,下次又唔記得
地鐵可以企下
但如果係巴士,希望啲大人會讓下啦,因為巴士唔穩定,小朋友同老人家真係會比較危險.所以,我見到有老人家或小朋友都會讓座.

珍珠宮

回覆:joeyjoey711 的帖子

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

公爵府

我的育兒心得勳章

引用:回覆+nicolwong+的帖子 個小明友有冇病,

原帖由 LILY媽咪 於 12-09-05 發表
回覆 nicolwong 的帖子

個小明友有冇病,冇就大人要教。

Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

公爵府

我的育兒心得勳章

引用:其實小朋友多數都會咁.就算大人有教,都唔會

原帖由 babywoman 於 12-09-05 發表
其實小朋友多數都會咁.
就算大人有教,都唔會一教就聽.
今次聽,下次又唔記得
我記得我細個(4,5歲)坐中巴冇位,坐叮叮冇位。我爸爸會咩住我。就算架車好chok. 感覺好warm. 唔會開聲要搵位坐。

Everyday may not be good..but there is something Good in Everyday!

男爵府

引用:如果個小朋友自己叫要坐我多數都唔會讓我覺

原帖由 littlesheep123 於 12-09-05 發表
如果個小朋友自己叫要坐
我多數都唔會讓
我覺得呢d case要大人教
我覺得佢可以放個書包係腳中間。

做一個c9唔係易事.

侯爵府

宜家bk既媽媽連個4歲小朋友"講"想坐都鬧,遲d應該連初生b喊都係叫無家教!

男爵府

引用:回覆+nicolwong+的帖子 試過同C6坐叮叮,+

原帖由 SWtwins 於 12-09-05 發表
回覆 nicolwong 的帖子

試過同C6坐叮叮, 有個6歲咁上下嘅小朋友一上車即問佢MAMA, 點解無位坐, 我同C6當聽 ...
好多時啲小朋友係坐慣咗,一上車就認為係有得坐,講講就有人讓。

做一個c9唔係易事.

男爵府

引用:宜家bk既媽媽連個4歲小朋友"講"想坐都鬧,

原帖由 ilikethis2005 於 12-09-05 發表
宜家bk既媽媽連個4歲小朋友"講"想坐都鬧,遲d應該連初生b喊都係叫無家教!

...
唔係鬧,而係認為小朋友可以學下明白唔係時時都有位坐。至於初生bb 喊,應該更加唔能夠相提並論。

做一個c9唔係易事.

男爵府

引用:佢只係一個4歲既小朋友+點解唔可以包容下

原帖由 fatdenden 於 12-09-05 發表

佢只係一個4歲既小朋友 點解唔可以包容 ...
我唔會介意,呢到係可以討論。

做一個c9唔係易事.

侯爵府

醒目開學勳章

如果地鐵呢,我自細教佢除非超攰或者唔舒服先坐,因為坐咗都要讓座,地鐵又快又定,不如企

巴士就有位會坐,有需要先讓座

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+SWtwins+於+12-09-05+發表回

原帖由 nicolwong 於 12-09-05 發表
好多時啲小朋友係坐慣咗,一上車就認為係有得坐,講講就有人讓。
咁好多大人都係坐慣晒~
基本上我係有位都唔會坐果啲人~
大把人唔讓位比老人~大肚婆

男爵府

我個女四歲半,同佢出街好多時都係一上輕鐵/西鐵就話想坐

我次次都會答佢無位坐呀,想坐就返屋企坐唔去街喇

咁佢就唔會再講D咩

我有教架,但之後又再o黎過

男爵府

引用:我個女4歲半,+搭地鉄西鉄人多,+都無問點解

原帖由 miumiu0101 於 12-09-05 發表
我個女4歲半, 搭地鉄西鉄人多, 都無問點解無位坐, 佢只係問, 點解咁多人? 就算有人主動讓座, 我都會話唔使, ...
呢樣我理解,佢地無細藝做,係好煩。所以我會上車前問佢,車上有幾多人著咩色衫,之如此類嘅問題。到咗落車就答我。

做一個c9唔係易事.

大宅

引用:岩岩有個小朋友一上火車卡就大叫"我想坐!"

原帖由 nicolwong 於 12-09-05 發表
岩岩有個小朋友一上火車卡就大叫"我想坐!"講真,我覺得好討厭!!餐餐都叫坐。好啦!有人讓畀個小朋友,小 ...
小朋友學野好快, 大人整慣佢有得坐就好開心,次次佢都想咁開心囉。

翡翠宮

無論係坐巴士or港鐵,我都唔會讓座比小朋友,我只會讓座比我認為有需要的人~~~

首頁
12345...8

尾頁

跳至