自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:對唔住,其實我好憎小朋友上車就叫要坐。

mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我都唔會讓比細路,佢地多數都坐下行下咁~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Under 5歲我都會寬容
沒有一個小朋友有一個100%完美

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

引用:算啦,+樓主,+只係小朋友黎吧,+包容下啦...

原帖由 klm402 於 12-09-05 發表
算啦, 樓主, 只係小朋友黎吧, 包容下啦...我地都曾經試過咁細個, 做過佢地大慨同樣既野吧. ...
X2

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+SWtwins+於+12-09-05+發表回

原帖由 lailaiha 於 12-09-05 發表
我2個仔都有問架,我就話俾他們知個個都俾$坐車,但位就得好少,所以唔一定有位坐同埋有人讓座唔係必然。

...
我都係咁同兩個女講

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔唔會咁講,反而係我會幫佢搵下位,因為我仔本身易暈,所以我比較少搭地鐵。
小朋友天真無邪,上車話想坐都好正常!但大人就唔應該坐左人地讓比小朋友個位。另外我都怕d會企上椅跳/睇風景既小朋友,家長又唔理

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我女3歲都係咁架WOO~~ 乜真係禁討厭 真係家教問題?
我覺得禁細個小朋友要體諒下囉 有時佢地講出口既野 大人都估唔到 而且我又未必真係想坐 只係上左車就順口講 冇得坐又唔會發脾氣
佢地D脾氣丫 舉止丫 有時真係令你好瘀 BUT 鬼叫佢係我個女

男爵府

除非架車好吉好吉,如果唔係我都唔坐!有時讓坐比人,人地又話唔駛;你唔讓人地又望住你。大家隨便坐,我企下無所謂,唔好為左個位唔開心啦!

寶石宮

引用:其實三、四歲的小朋友可能仲未係好明,家長

原帖由 Angel_BB 於 12-09-05 發表
其實三、四歲的小朋友可能仲未係好明,家長教左,佢未必完全會明!反而係有一次我見到個七、八歲的女童,好 ...
:;pppp:核突

禁止訪問

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都好憎d細佬一上就話無位坐。我都試過上車就係度叫,我就同佢講去街玩係好累架,咁不如返屋啦,企屋有好多椅比你坐。因為我女知我講得出就做得到所以以後都唔敢講啦。

男爵府

剛剛都見個咁嘅小朋友,我覺得個小朋友好似奉旨咁,入到車廂即刻大叫要坐,人地讓俾佢唔該都冇聲

公爵府

都唔明點解d 人郁下就話人父母無教。個個上車都想人位坐,只係我地明白唔係一定既,小朋友未理解,只係講出心中所想。都唔明點解d 人對人地既要求咁高。

珍珠宮

我都好憎,從小唔可以寵慣佢,有位咪坐囉,無位咪企囉,自小教佢有腳有得企已是一件好幸福的事!!
所以我仔自小到大都從不會上車就叫要坐,就算坐了,有老婆婆或有需要人仕,我都會教佢要讓坐比人哋
所以佢到現在都一直會自動自覺咁做!!

但如有個小朋友自己健全有腳又不是BB,仲要老憑要人讓坐比佢個D就一定(((((((唔會)))))))))))囉,討厭!

侯爵府

ceciyu0301 發表於 12-9-5 17:04
其實我覺得呢D係家教問題...

絕對同意...

大宅

依家做父母,帶小朋友出街真係好大壓力,小朋友講野都要比人不有善望住,做父母嘅已經不段叫佢細聲同安靜,怕比人話無家教,但小朋友諗我地daddy mummy傾計都唔得,香港父母真係好難做

大宅

回覆:nicolwong 的帖子

我一向會睇下個小朋友幾大先會讓座,已經識行識走冇難度既我唔會讓,我唔想我地香港既細路嚟近連坐車企下都好似好慘咁

珍珠宮

從來都唔認為有需要讓座比小朋友,除非得一歲企唔穩,要阿媽抱啦。

輸入搜索內容

伯爵府

我覺得又唔好一下就話人無家教,小朋友佢想坐好正常,

但都會話俾小朋友知,無位就忍下,企下唔會對佢有影響.我又唔鼓勵人哋讓俾小朋友,咁樣會縱容左佢.(佢可能會覺得,凡事一"扭"就會有囉)

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我諗大人同小朋友一樣, 上車當然想坐, 只不過大人唔會開口講, 而小朋友係好直接講出口, 咁細既小朋友, 就算父母有教, 小朋友又未必入耳, 我又唔覺哩d係家教問題, 其實樓主你有無小朋友?? 一d都唔太了解小朋友喎, 掉返轉角色, 你會點做??

首頁
34567...8

尾頁

跳至