懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位有經驗的媽媽分享一下,本人係頭一胎,而且咩都吾識,本人個B女37週就出世左,好細粒,5磅半,而且開刀生產,但現已一星期拉,但B女都係吾飲奶,只飲好少,成曰訓,我好擔心佢體重吾違標,會皮夫黃,又要入院!好驚!請問各位媽咪分享下有咩辦法?十分Th

子爵府

回覆:關於BB

有冇帶BB返健康院?健康院姑娘/醫生會教你同幫BB check黃架喎。

複式洋房

仲未,呢幾日假期冇開,要等四,五日後

男爵府

健康院姑娘話,我囡囡黃疸呢,唔洗照燈,bb可以從便便排出,然後就會好返。

希望妳bb飲返奶,同埋排返多啲便便。

大宅

回覆:candychan23 的帖子

一放完假記得即刻去健康院,bb唔吃啲黃好易升,快啲check下求安心

子爵府

飲奶少成點先?

大宅

盡量餵人奶~小食多餐!!我bb出世時都係37w3d,2.5kg~好好彩冇黃!!!盡量比多d人奶佢食,,,我個陣真係每兩個中左右就餵..每次只食5-10mins...不過一直冇黃!!!另外d古老人話用黃紙幫佢沖涼抹面..我就唔知有冇用,不過個陣坐月局住比奶奶咁做!!關唔關事就唔知...如果想試再問我詳細既野啦...唔岩就聽完由佢

大宅

回覆 candychan23 的帖子

我都係開刀架 36週 出生2.28
bb唔肯飲奶
我bb三小時餵一次 2-3安 bb係會食得好慢 但一定要好有耐性
之後比bb睡覺 但三小時之後一定要拍醒bb起身飲奶 一天飲八次
頭二個月會好辛苦 但好快長肉
現在我bb快五個月了 體重已經達到正常
手腳非常有力

複式洋房

Thx各位的分享!依家飲奶有進步拉,都有飲到50ml左右,不過每餐要隔4小時先得!佢要餓一餓先肯飲!希望佢體重達標拉!

首頁

尾頁

跳至