烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

THX浸完要開稀飲嗎?THX

rose-mag  Yes, check #24  發表於 12-10-10 02:00

公爵府

BK Milk勳章

回覆:推介蕃茄酵素

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

廷廷媽 發表於 12-10-8 22:18
浸果時使唔使放入雪柜架?

我沒有,只是放在太陽照不到的陰涼處,不過我這兒氣溫較低,
比香港又乾燥很多,所以沒有問題,不過見不少人浸都沒有放雪櫃,
浸完撈起渣之後的汁液就要放雪櫃保存。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lovely_4 發表於 12-10-8 22:43
我都想浸蕃茄啊,三個星期後,隔了渣:-
1)汁要雪嗎?
2)要開稀飲嗎?
1)汁要雪嗎?要,放玻璃樽蓋好放雪櫃,可保存個多月。
2)要開稀飲嗎?要,直接飲太甜,通常加凍水或冰當果汁飲。
3)每天應該早午晚甚麼時段喝好,喝多少?我自己是飯後飲,多數3湯匙酵素汁加水,聽人說每晚飲30ML就夠,又有人說每天喝3次,每次30ML,不過我只是每晚飲一次。我不會當藥喝,隨意一點就是了。

大宅

引用:Quote:Lovely_4+發表於+12-10-8+22:43+我都

原帖由 rose-mag 於 12-10-10 發表
2)要開稀飲 ...
多謝你耐心的回覆,我剛也浸了嘻嘻。
想請問你,發酵中途需要開蓋的嗎?
我用了,蕃茄,蘋果,檸檬,柚子,冰糖同蜜糖。由於樽直徑太窄,我放得東歪西倒。

smallwitch24    發表於 12-10-10 09:24

侯爵府

畀面勳章

rose-mag 發表於 12-10-10 01:38
2)要開稀飲 ...
THX

王國長老

Lovely_4 發表於 12-10-9 16:59
多謝你耐心的回覆,我剛也浸了嘻嘻。
想請問你,發酵中途需要開蓋的嗎?
我用了,蕃茄,蘋果,檸檬,柚子, ...
不客氣,我都係浸過唔係太多樽,而且我孤寒呀,太貴生果我寧願俾仔女食咗佢,
所以種類真係唔係太多。就咁睇D料,我都估會好味。

大宅

牛年勳章

推介蕃茄酵素

想問如浸提子是否要去皮呢?

ccmelody  提子要去皮,但唔去核  發表於 14-2-23 05:46
歡迎進入廸廸仔週記

伯爵府

蕃茄去皮要先浸熱水,對浸酵素有影響嗎?

ccmelody  會有影響  發表於 14-2-23 05:46
自煮有快樂

王國長老

小蕃茄 發表於 12-10-9 20:19
想問如浸提子是否要去皮呢?
提子好難去皮,不過最好切半去核,其實提子皮都唔會苦得去邊,
但橙呀檸檬呀西柚果D就要啦,唔係成樽帶苦味。

王國長老

lovingsleep 發表於 12-10-9 20:28
蕃茄去皮要先浸熱水,對浸酵素有影響嗎?
唔好呀,酵素遇熱死架,所以浸好飲都要開凍水或加冰,唔開得熱飲架。
我係切開個蕃茄先再慢慢用把刀仔去皮,都唔係好難,
用把刀仔攝埋去都可以煎起層皮。再唔係連皮都唔係大問題,蕃茄又唔苦。

lovingsleep  明白,謝謝!  發表於 12-10-10 12:43

禁止訪問

王國長老

celiaaa79 發表於 12-10-9 21:00
有冇教學?~

教學?我冇拍片架,大蓋點整我寫咗喺呢個帖#12。

另外呢一個BLOGGER是十分有經驗的,可以去爬一下文,會有得益: -
http://blog.yahoo.com/_KFPWIA56U7GZILEJBEBSMAWJHI/category/%E9%85%B5%E7%B4%A0%E4%B9%8B%E6%97%85+Enzyme+Diary

celiaaa79  唔該晒~~~~  發表於 12-10-10 13:53

禁止訪問

王國長老

pat031288 發表於 12-10-9 21:31
我想整比朋友試,因為佢有便秘問題,但佢有糖尿可以欽嗎
糖尿病最好問過醫生先喎,因為糖份攝取有一定限制,我唔係醫生唔識答,
但我試過妊娠糖尿,要戒口同埋好留意糖份及澱粉質攝取量。
有你呢個朋友已經係福氣。

大宅

牛年勳章

推介蕃茄酵素

另外想問一下,小朋友可以飲嗎?

歡迎進入廸廸仔週記

王國長老

小蕃茄 發表於 12-10-9 22:51
另外想問一下,小朋友可以飲嗎?
小朋友太細就唔好,尤其是如果你唔開蓋太大陣酒味唔適合,
你想試下就開稀D,唔好太多酵素或者加多D水俾小朋友試過冇問題至好再俾,
我冇俾過我對仔女飲,因為佢地未必鍾意。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我今日整咗水晶梨,橙同檸檬,用一層蜜糖,

原帖由 milktealai 於 12-10-09 發表
我今日整咗水晶梨,橙同檸檬,用一層蜜糖,一層冰糖,希望成功!
正呀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:用了蕃茄加蘋果、檸檬浸酵素,出來味道很鮮

原帖由 rose-mag 於 12-10-09 發表
用了蕃茄加蘋果、檸檬浸酵素,出來味道很鮮甜,糖我用了黃糖,
不是特別多糖,只是薄薄的一層,之前用菠蘿 ...

大宅

回覆:pigpigyy 的帖子

第二日水位升左好多

首頁

尾頁

跳至