烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

babytomato 發表於 12-10-27 19:39
係喎,冇諗到dollar store添,下禮拜去睇下

我買咗2個菠蘿,不過冇理由一次過整晒,又唔知留得 ...
整菠蘿批或者菠蘿撻啦,新鮮菠蘿正好多,淨咗就浸酵素,
我上次都係用差不多一個菠蘿浸一樽。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

寶石宮

引用:用了蕃茄加蘋果、檸檬浸酵素,出來味道很

原帖由 rose-mag 於 12-10-09 發表

用了蕃茄加蘋果、檸檬浸酵素,出來味道很鮮甜,糖我用了黃 ...
我終於浸咗喇係蕃茄奇異果蜜糖酵素

寶石宮

引用:Quote:前兩日手多多又浸咗樽提子加蘋果,今

原帖由 rose-mag 於 12-10-27 發表
提子應該都唔少泡果喎,你糖有幾多?有時係去到一個星期後至多泡,
唔知係唔係天氣較HK冷嘅關係,我未試過 ...
我反而覺得奇異果有好多bubble,我老公今早同我講,你啲寶貝好有生命力

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

milktealai 發表於 12-10-27 22:07
我反而覺得奇異果有好多bubble,我老公今早同我講,你啲寶貝好有生命力
我咪就係話奇異果有唔少泡,我浸過咁多種以菠蘿最多泡,
奇異果都算係多,幾日後扭鬆蓋即刻有氣出嘅聲。

王國長老

milktealai 發表於 12-10-27 22:01
我終於浸咗喇係蕃茄奇異果蜜糖酵素
你呢個唔係膠樽嗎?唔好用膠樽,塑膠巡環再用唔係太好架。
加蜜糖正呀,我都有兩溝黃糖同蜜糖浸,我覺得香濃D。
我見有人用片糖,不過片糖要切細粒加入去浸。

寶石宮

引用:Quote:我反而覺得奇異果有好多bubble,我老

原帖由 rose-mag 於 12-10-28 發表
我咪就係話奇異果有唔少泡,我浸過咁多種以菠蘿最多泡,
奇異果都算係多,幾日後扭鬆蓋即刻有氣出嘅聲。
...
我下次都試下整菠蘿先,你哋個個都話好飲

寶石宮

引用:Quote:我終於浸咗喇係蕃茄奇異果蜜糖酵素你

加蜜糖正呀,我都有兩溝黃糖同蜜糖浸,我覺得香 ...
唔係呀,係玻璃樽嚟㗎,你唔响hk 所以唔知,佢係生仔嘅薑醋樽

寶石宮

引用:Quote:我終於浸咗喇係蕃茄奇異果蜜糖酵素你

加蜜糖正呀,我都有兩溝黃糖同蜜糖浸,我覺得香 ...
我第一次整酵素成功之後,我就每次都係一層蜜糖一層冰糖呢個組合,浸出嚟唔會淨係得甜味,仲有一陣淡淡嘅蜜糖香

王國長老

milktealai 發表於 12-10-27 22:34
唔係呀,係玻璃樽嚟㗎,你唔响hk 所以唔知,佢係生仔嘅薑醋樽
哦,係玻璃樽就冇問題啦,個蓋同個樽身望落好似膠,咁你個樽都應該幾大下啦。
我有兩個大樽用咗嚟浸鹹檸檬,有排都唔可以用。

王國長老

milktealai 發表於 12-10-27 22:32
我下次都試下整菠蘿先,你哋個個都話好飲
菠蘿好香架,一扭鬆個蓋就已經聞到菠蘿香,我第一樽就係浸菠蘿。
一打開蓋D泡係咁擁上嚟,成吋咁厚。

寶石宮

引用:Quote:唔係呀,係玻璃樽嚟㗎,你唔响hk+所

哦,係玻璃樽就冇問題啦,個蓋同個樽身望落好似膠,咁你個樽都應該幾大下啦。
我有兩個大樽用咗嚟浸鹹檸檬 ...
個蓋係膠㗎,容量係2.5L

大宅

好媽媽勳章

回覆:推介蕃茄酵素

我都啱啱整左一樽蘋果檸檬西柚蕃茄!好緊張

http://www.babyhome.com.tw/bb/249972

大宅

左面開始
菠蘿,檸檬
橙,檸檬
菠蘿,木瓜,檸檬
好期待

大宅

點解影左d相,post吾到出來嫁?

大宅

我都浸左薑/橙
今日浸左車厘子黑提奇異果,而家等收成

別墅

回覆:rose-mag 的帖子

好想整,請酵素要去邊度買?thanks

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 rose-mag 的帖子

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

複式洋房

王國長老

Jesse44Jesse44 發表於 12-10-28 04:14
好想整,請酵素要去邊度買?thanks

唔係買架,要用生果加糖浸架,好多生果食物都有酵素。
玻璃樽洗淨風乾或熱風筒吹乾或焗爐烘乾,所有生果洗淨瀝乾去皮切片,
檸檬去皮切片去核,一層生果,一層檸檬,一層糖(用冰糖砂糖黃糖蜜糖都可以),
放入玻璃樽中,最後一層要係糖,糖份量大約係生果嘅30%至45%,
密封浸最少兩星期,浸薑或加醋要浸到三四個星期至收成,
唔怕酒味可以一直密封唔打開,怕就每日扭鬆個蓋透氣,
只要見唔到黑色霉菌就冇問題,有就唔要得。有泡係正常,
唔多泡亦都係正常,因為唔係隻隻生果都咁活躍。收成後將果肉同汁液分開,
汁液要放玻璃樽中放雪櫃,呢樽就係所謂酵素,可放約個半月,
每日最多飲90ML,飲時加凍水或冰,不可加熱水,酵素會死無晒效用。
剩底果肉可以食埋,有人用嚟整賓治、麵包餡或者一邊飲酵素一邊食。

大宅

謝謝您,但,有咩功效?

首頁

尾頁

跳至