自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

見大家咁有心整靚靚便當比小朋友旅行真係十個讚!我之前只整sushi仲要係前一晚整定(因為爛瞓),令我有點慚愧,不過果時亞仔已經好開心啦!

入正題,舊年幫亞仔學校係旅行時協肋小一生,見到果d野食真係大開眼界:

1. 有小女孩既午餐係一大look未切既牛油卷蛋; 見佢好可憐咁咬,陰公

2. 有小男孩只有一大包薯片蝦條,連三文治都無一塊

3. 有一個肥嘟嘟既女仔吃四個剩飯團

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:分享一下奇怪的小學旅行食物

我個女係帶麵包,火腿和醃好既黃瓜片,要食時先自己砌番個三文治出來。

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

伯爵府

畀面勳章

見過有一小學生只帶一個面包同一杯奶..
杯奶係用外賣紙杯裝住..有蓋琴住唔會溜..
小朋友要飲就打開個蓋..飲完又琴返...

翡翠宮

畀面勳章

我覺得可能係外傭既傑作,佢地一無人睇住就求其。

平日返工忙住出門口,無留意呀女既早餐,以為俾左menu工人跟住做就得,結果我最近發現呀女原來經常都係清水配三文治,工人開杯奶都費事

wcpcelia    發表於 12-10-27 09:48

日日是好日

男爵府

醒目開學勳章

littlelamlam 發表於 12-10-27 09:19
見大家咁有心整靚靚便當比小朋友旅行真係十個讚!我之前只整sushi仲要係前一晚整定(因為爛瞓),令我有點慚 ...
唔好啦, 唔係個個家長都一定有時間為小朋友準備美食!!
亦有D係工人準備!!

男爵府

我都有工人姐姐,不過小朋友食咩我一定要理,見到果d小朋友一臉無奈咁望住人地d食物,我都叫佢地分享一齊食

伯爵府

我絕對唔會比呀女餓親既, chicken wings, sausages, fish ball, fruit唔少得, 仲會預埋d同學仔份tim!

男爵府

唔一定個個小朋友都有屋企人理,有工人睇住咁幸福架!

伯爵府

其實我覺得sushi好奇怪,想當年好興在家整sushi,我要我媽整一盒比我去學校旅行食,我媽整得超靚,係太卷果種,但去到果個目的地,拎盒sushi出來食,根本同個環境完全唔夾!感覺極奇怪!我以後都唔會再帶sushi去野餐!另外,你話一大look未切的卷蛋糕,我曾經係好鍾意咁食架不過小學個嘴仔咁細,又真係幾辛苦 !

男爵府

咁又係,可能係小朋友自己要求都吾出奇既,不過果時睇佢好似好慘咁者

男爵府

咁睇下自己父母啫..

相當年我媽都唔會整呢樣整個樣

去旅行都係得一包野飲同兩包薯片

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

上次我仔學校旅行..不過我有一起去既..
我整左三文治同一壺飯...
D人話我誇張....

SandyCPS  我仔本來落單叫我整炒飯忝!  發表於 12-10-27 11:32
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

我試過親子旅行預備左麵包、烚蛋、燒豬寸骨、燒賣。點知隻仔掛住玩唔食,隻佬又唔食!我差不多一個人啃晒D食物!自此所有學校旅行我都唔會再整,橫掂去果D地方都有食堂。

男爵府

不過小學旅行係早到下午2:00,如果得兩包薯片夠飽咩?

我細女既親子旅行就會幾個家長夾埋整多d野食,有時會整多d請埋老師

珍珠宮

引用:咁睇下自己父母啫..相當年我媽都唔會整呢樣

原帖由 Honey2003 於 12-10-27 發表
咁睇下自己父母啫..

以前小學我媽會炸雞翼同豬扒。

大宅

畀面勳章

我friend都係早一晚係惠x買壽司比佢個仔第日旅行食,佢話個仔中意

男爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我當初都問仔仔帶咩去旅行食, 但佢都堅持帶佢喜愛食物(腸仔ONLY), 旁人覺得佢食物奇怪, 但個D系佢喜好, 我都無辦法

SandyCPS  係既!之但係成餐剩係食腸仔都無益,我會整D殿粉質既食物過佢。  發表於 12-10-27 11:42
日日心情都唔同

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:咁睇下自己父母啫..相當年我媽都唔會整呢樣

原帖由 Honey2003 於 12-10-27 發表
咁睇下自己父母啫..

me too

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

我記得以前小學旅行, 媽咪通常會預備腸仔, 雞翼, 烚蛋, 三文治等, 再加少少生果, 零食&紙包飲品比我同家姐.

諗返起都好懷念~

男爵府

引用:我記得以前小學旅行,+媽咪通常會預備腸仔,+

原帖由 baby_lover 於 12-10-27 發表
我記得以前小學旅行, 媽咪通常會預備腸仔, 雞翼, 烚蛋, 三文治等, 再加少少生果, 零食&紙包飲品比我同家姐. ...
我媽都係咁

首頁

尾頁

跳至