自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

小囡今年小六,臉上長了一些豆豆,我估就快 M come 到,
請教各位J.M., 應怎樣觀輸這方面知識給她?

thx!

禁止訪問

回覆:小囡-青春期

侯爵府

要黎此終都會黎,你好似好緊張,唔好嚇親佢,順期自然,佢地同學之間一定已有人有,相信佢地呢一兩年已經討論過。

公爵府

BK Milk勳章

我以前媽咪都無教,但學校同常識都有教,佢自自然然會識架喇

寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

大宅

畀面勳章

要比正確思想佢,吾好回避,問下佢同學有無黎m,有就透過問同校與可相理,睇下佢知幾多,再比正確意見佢.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我囡囡 P.4, 胸部開始發育, 都有擔心佢好似我咁 P.6 黎就 M.

KT0603  我都係小六嚟  發表於 12-10-29 12:09
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

引用:我囡囡+P.4,+胸部開始發育,+都有擔心佢好似

原帖由 miriam 於 12-10-29 發表
我囡囡 P.4, 胸部開始發育, 都有擔心佢好似我咁 P.6 黎就 M.
有的女兒P.4幾高?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Haileyng 發表於 12-10-29 11:52
有的女兒P.4幾高?
囡囡係早產嬰, 不能作準架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

貝貝    發表於 12-10-29 12:45
mimikitty  good.  thx  發表於 12-10-29 12:29

伯爵府

伯爵府

王國長老

nrsemi 發表於 12-10-29 12:23
thx for your information.

我最驚係囡囡係早產嬰已經係矮人一截, 假若遺傳埋男家既身高仲慘............我係全家最矮既一個, 我老公係全家第二高.............佢好似仲矮我少少..........

伯爵府

引用:Quote:nrsemi+發表於+12-10-29+12:23+thx+f

原帖由 miriam 於 12-10-29 發表
thx for your information.

我最驚係囡囡係早產嬰已經係矮人一截, 假若遺傳埋男家既身高仲慘............ ...
身高最大因素係先天,但後天也努力,每日半小時運動,日日兩杯高鈣奶,就算真係唔高,也無悔每憾,盡力就夠!更何況,高不代表一切,身體健康,有內涵有禮貌有學識,更受人喜愛!

子爵府

環保接龍勳章

洗唔洗叫囡囡袋定一小包M巾喺書包?。。。

禁止訪問

王國長老

nrsemi 發表於 12-10-29 12:35
身高最大因素係先天,但後天也努力,每日半小時運動,日日兩杯高鈣奶,就算真係唔高,也無悔每憾,盡力就夠!更何 ...
運動量真係好大, 有游水時高得最快, 只望佢身體健康, 有我咁高都心足囉.

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

減齡達人勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

依家D細路好早熟,我女女D同學五年級已經黎M,但佢地無乜特別,唔同我地以前好驚,可能佢地已經有好多知識,所以唔駛擔心,只係帶定M巾就可以啦!

王國長老

Dearivy 發表於 12-10-29 12:37
回覆 winnie713 的帖子

五年級的兒子常識科上學期開始教青春期,對男女孩身體的變化充滿好奇。
幼稚園時已經同囡囡講生理知識, 所以佢話胸部有少少痛時都知係開始發育

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

Dearivy 發表於 12-10-29 12:37
回覆 winnie713 的帖子

[size=11.818181991577148px]"小女孩身體的秘密"
都係時候買番本比我個女睇~ 謝謝提醒~

首頁

尾頁

跳至