自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

伯爵府

畀面勳章

我私下識得樓主, 所以打左比佢了解左件事啦。佢而家係比較激動, 所以寫得九唔搭八, 佢請我向大家講句唔好意思!

佢仔仔而家二年級, 生得比較細粒,所以成日都成為人地欺負既對象。但佢自小教呀仔唔好還手, 有咩事話比老師聽, 所以佢個仔亦比同學覺得成日投訴, 更加蝦得緊要。

除左呢次剪頭髮事件之外,仲有其他林林總總既欺凌手法發生係佢仔仔身上,包括要佢帶錢返學, 唔係第日就帶呀媽把刀返去"筒"你,轉堂時老師走就比人打等等。

樓主每次都好嬲, 每次都好激動, 但之後都忍左。但呢次係兩個小朋友夾埋一齊蝦佢個仔, 壓住佢去剪佢把頭髮, 由於用"剪刀"去蝦人比較危險, 所以樓主今日即時返學校要求校方解釋及想與有關家長見面。

該校副校長等人解釋因該家長為經濟支柱,要返工,未能出席。及後先知原來該家長係懷有身孕,所以朝早要係屋企瞓覺休息。校方話萬一呢個會面導致佢小產, 咁大家都有好大負任喎。所以我朋友一直係該區遊蕩,等校方通知會面時間(因佢本身唔係住果區), 但等到中午都冇回覆,同埋呀仔唔舒服,想快D解決件事,帶仔仔睇醫生。

樓主覺得校方多次包庇此國內母親,及後有老師表示話會記該生缺點。但缺點我個人認為係唔足夠既,起碼都要記大過, 以示警戒。因為已經唔係第一次欺凌同學了(因為呢次除左剪樓主個仔既頭髮之外,亦剪了另一位同學頭髮, 該母親亦會與樓主一起投訴)。

我與樓主傾過後,建議佢唔洗報警, 應要求校方以白紙黑字解釋以下事項︰
1. 校方調查發生經過結果?
2. 當時有否老師在場?
3. 校方如何懲處該生?
4. 校方日後如何避免欺凌事件再次發生?
5. 該生家長之書面道歉信。

唔知大家有咩高見?
*** 藍色係更正返, SORRY

小魚兒正正  講得好好全部係我想講既我巳包容..到極點  發表於 12-11-15 22:09
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

珍珠宮

畀面勳章

係咪小朋友比人剪頭髮???

子爵府

回覆:急問..小朋友在學校比同學剪左頭髮家.長可以做.什麼

但係對方家長都好有問題,如果真係自己小朋友剪左人地頭髮,就算有冇做,都應該即時去學校了解,而唔係係屋企訓覺囉,換轉係我會好緊張,究竟自己小朋友有冇做到,點解會咁做,而唔係絕對覺得自己冇做到囉

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實我覺得約個時間見對方家長會好d 唔係你黎到學校話要見就即刻搵到佢見你 可能本身係個爸爸黎 個老婆大肚始於辛苦 行唔開先叫個老婆黎 訓覺有d人會關電話 你迫佢交人無意思 咁佢真係死都唔黎學校都無辦法 報警不失為一個辦法 你可以告個小朋友傷害他人身體 但最後呢?

伯爵府

陪月勳章

引用:我私下識得樓主,+所以打左比佢了解左件事啦

原帖由 silvia_ng 於 12-11-15 發表
我私下識得樓主, 所以打左比佢了解左件事啦。佢而家係比較激動, 所以寫得九唔搭八, 佢請我向大家講句唔好意 ...
睇完真係令人生氣。。。

希望明天會更好....

男爵府

畀面勳章

回覆:小魚兒正正 的帖子

樓主,十分明白你的心情!

我仔P1時試過俾同學剪左左手的食指一下(大家冇睇錯,係手指,當時上緊 VA 堂,個個同學仲要並非坐我仔附近,佢誤會我囝不問自取擅自用了鄰座同學的剪刀,所以他想教訓我囝),傷口呈V字,頗深,D血直情滴落枱上,皮肉起左,好彩止到血,吾駛call 白車,吾駛縫針。當學校call 我時,我個心直頭驚到幾乎由口跳出來。

這件事擾攘完一輪後,同學和他的家長誠意道歉,駐校社工也follow 了這 case一段時間,我囝最終選擇「原諒」,作為母親的我尊重兒子的決定,當然我會藉此教導兒子要好好保護自己。

樓主請冷靜,了解清楚事情的來龍去脈,才能理智地想想下一步該如何。

子爵府

好媽媽勳章

回覆:yuen1818 的帖子

點解句句都要.....mouth:mouth:

silvia_ng  哈哈...佢一激動就係咁架啦....  發表於 12-11-15 22:14

珍珠宮

如果唔係一次比人蝦,當然要學校處理啦!!!個副校都唔知有冇搞錯,咁既態度!!!希望樓主個小朋友唔洗再活係欺淩生活下,真係好影響架!

子爵府

依家d小朋友真係好曳,我個仔都係細粒,下年返小一,我都好驚佢比人蝦

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我私下識得樓主, 所以打左比佢了解左件事啦。佢而家係比較激動, 所以寫得九唔搭八, 佢請我向大家講句唔好意 ...
有無同學仔肯出黎幫你朋友個仔指証個2位蝦人既同學? 平日比人蝦有無同老師講? 無人証明 人地唔認 屈番轉頭 口同鼻嘈

伯爵府

畀面勳章

小豬澄 發表於 12-11-15 22:14
有無同學仔肯出黎幫你朋友個仔指証個2位蝦人既同學? 平日比人蝦有無同老師講? 無人証明 人地唔認 屈番轉頭 ...
佢有呀, 因為唔係第一次比人蝦, 所以已經請左D同學仔幫幫手, 睇睇平時發生咩事。所以呢次都有同學仔做証人的。
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

大宅

如果係咁又真係要要求學校好好比個交代!咁細已經聯盟結黨!真係太過份!間學校咁!可能要考慮轉校~

男爵府

坦白講,如果你還打算在此校繼續讀書,就選用silvia_ng的方法。否則,我讚成報警,因為此乃暴力行為之一,絕對可以尋求警方協助。

寶石宮

引用:我估以下係: 今日巳去學校了解,但結果比

原帖由 aeaemama 於 12-11-15 發表
我估以下係:
今日巳去學校了解,但結果比副校好大聲咁罵,比時間佢去攪。ok,到中午,話要放學,我仔咳緊 ...

男爵府

開頭個副校話,對方家長..要番工..後來會面,先講佢吽仔吾c服,我吾係咄咄迫人,只不過,係事件實在太可怕,小二發生,呢d野...:;pppp:一次大件過一次..姐.學組藍話頭...接受吾到囉.
[

寶石宮

完全明白晒!嗰個國內小朋友非常過份,我係樓主都會嬲到九唔搭八

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都覺得一定要有道歉信,否則我必報警! 尤其係小朋友在校經常被欺負,當迫學校睇緊d都好。

總有離別的時候

寶石宮

引用:開頭個副校話,對方家長..要番工..後來會面,

原帖由 小魚兒正正 於 12-11-15 發表
開頭個副校話,對方家長..要番工..後來會面,先講佢吽仔吾c服,我吾係咄咄迫人,只不過,係事件實在太可怕,小二 ...
辛苦你!!佢真係欺人太甚

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:我。。。。只能。。。。。。。這。。。樣回

原帖由 s2 於 12-11-15 發表
我。。。。只能。。。。。。。這。。。樣回。。。。覆。。。。。。。。。你吧!
你打咁多。。。。。 ...

子爵府

回覆:JessMama 的帖子

相信副校不会無故態度不好,你是否在校大吵大鬧?

首頁
12345...15

尾頁

跳至