自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

男爵府

回覆 wonderlulu 的帖子

家長來到咪一開口話我個女吾會咁做,囉,我個女好乖係男仔頭d姐,唉.
[

伯爵府

回覆:急問..小朋友在學校比同學剪左頭髮家.長可以做.什麼

傷人,威脅人,應該報警!唔好比個唔負責任的家長咁得戚!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有事慢慢講

我為貓狂

男爵府

通知教育局,等佢地介入。副校處理有問題,唔可以再比果d小朋友再蝦人。

戲如人生    發表於 12-11-17 13:15
sklui  <通知教育局> agree  發表於 12-11-17 11:58

大宅

老實講,我都覺得個大肚媽咪好有問題,點解可以拎大肚要訓覺做藉口,而要2 個家長等佢。大家都係女人,大家都大肚過,佢擺明係拎呢樣野黎食住學校。
想問問佢個女係唔係成日都蝦你個仔? 如果係,咁我建議你盡快幫你仔仔搵學校。再咁落去,你個仔心靈上發展都冇益
不過轉之前,我係你會報警,因為分明學校根本唔想理

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可以講邊區嗎?

翡翠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 +3金熱血 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

痴線架, 萬一錯手剪左落頸動脈唔大擠過你小產!! 點做副校呀, 比著我會覺得個囝在學校生命受到危險, 真係會發癲都似

翡翠宮

好媽媽勳章

學校縱容D惡霸。。態度又差。。索性轉校啦。。以間學校的處理手法,不會改善的了。。重有4年,小朋友點捱?冖

留定d證據,一轉了校就去教署投訴。當幫下仍在校的乖學生。丷

珊瑚宮

小魚兒正正 發表於 12-11-15 22:51
回覆 wonderlulu 的帖子

家長來到咪一開口話我個女吾會咁做,囉,我個女好乖係男仔頭d姐,唉. ...

有證人, 佢都咁講係佢盲目。

講咗事實出嚟, 你只需要要求學校嚴肅處理, 直寫信俾校長, CC 個副校, 說出你知嘅經過, 要求學校處理同答覆。如果一個月唔見回應, 就俾埋封信教署。

如果可以, 考慮下俾仔仔上體能活動嘅課, 因為多活動嘅孩子比較反應敏捷, 而運動中產生嘅激素, 也令人比較開朗, 同硬正, 有時同大細粒無關的, 係孩子有CONFIDENCE講"我唔怕你"都有份量啲, 人總係欺善怕惡的呀。

silvia_ng  佢個仔....其實學開功夫幾年架啦!!!!  發表於 12-11-15 23:14

男爵府

我巳好大方,時間比左佢去地,我個仔都要睇醫生呀因重咳緊,同有一個小朋友媽咪講,佢天日要番工,我先想快d解決左成件是,點知,結果係罰抄or記缺點真係接受到.校長重話個妹妹巳比上年乖左,呢個妹妹上年巳用間尺打個男仔今次都有份比人.剪左頭髮,吾係一個小朋友比0個2個學生剪,係幾個呀..我仔請左3天病假因哮喘病發,老師星期二晚打.來叫我地比仔仔番學.我老公話如果ok盡量,點知一番到學校小息巳比個女同學問佢今日有冇野食,(佢咳我冇比小食,攞番學校.)點知個女仔倒哂佢書包來找..跟住有個位比示學官..佢地班小朋友話邊個坐0個個位就要剪頭髮..我仔吾知到坐個位要剪頭髮...後來我聽番話一個男既按住佢..女就剪..
而一個小息巳比幾個小朋友蝦,今日係攪剪頭髮,重有要攪有個女同學話你吾攞錢番來天日佢番屋企攞.媽媽把刀番來擋左你.....全部係呀大陸同胞.媽媽教出來呀...d小朋友.天呀點解我生個仔出來要比你地d人咁對法.,香港十年後點算二十年後點算.

Anpanmama  大方得好緊要囉! 怪獸家長!  發表於 12-11-16 04:10
[

男爵府

2024年龍年勳章

早排見有個媽咪帶個仔睇醫生,咩事?佢話亞仔係學校比人打(小一)又係喎,塊面成個五指山係度,不過呢個小朋友都唔小野ga,果刻我諗依家小學都咁啦!
樓主,好同情你,自己小朋玩皮就話姐,冷靜十冷靜,安慰下小朋友

伯爵府

小魚:唸計幫你阿仔轉校罷啦!小朋友係學校俾人欺凌咁多次對心理影響好大架!

男爵府

回覆 小魚兒正正 的帖子

我覺得好似番左大陸咁好黑暗呀我情緒巳平番,但係真係好頭痛..因次次新鮮次次金,身教言教我重學緊,重有太多..大開眼界d小二學生.操口...操過地盤工人唉....小二巳有人把風睇老師行到去邊...好可怕呀..我仔有舉手投訢但老師係罵我個仔,咁d小朋友點可以吾蝦佢呢,我都有諗過轉校但係....轉校係咪解決到呢?我覺得好冇耐冇助冇希望
[

男爵府

叻叻勳章

如果已經唔止一次同埋學校都已經幫唔到你或阻止唔到事情發生 我會轉校 長期係咁都會影響到你仔仔,鄧你仔仔心痛依家d家長唔教又要係咁生

LING

伯爵府

引用:回覆+小魚兒正正+的帖子 我覺得好似番左大

原帖由 小魚兒正正 於 12-11-15 發表

我覺得好似番左大陸咁好黑暗呀我情緒巳平番,但係真係好頭痛..因次次新鮮次次金,身 ...
我阿仔係學校都係俾人蝦,我投訴又係無結果。所以我一直都幫阿仔揾緊學校轉,只可惜仲未揾到!

小魚兒正正  我地快d化吾開心去繡野...  發表於 12-11-15 23:39

男爵府

唉....揾學校係咪至好呢...唉...
[

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

edea 發表於 12-11-15 22:02
唔好咁,做左家長更加要小心自己行為,一來身教,二來最後承受既係自己仔女。傳出去亦白白污左自由名聲。遇 ...

當然當然,
呢樣野都係諗下算啦~
首先要冷靜左自己先,
樓主應該好激動~

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

王國長老

王國長老

引用:回覆+小魚兒正正+的帖子 我覺得好似番左大

我覺得好似番左大陸咁好黑暗呀我情緒巳平番,但係真係好頭痛..因次次新鮮次次金,身 ...
你呢間聽落真係好唔掂,應該轉。校風唔好,小朋友好易學壞。

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

引用:我巳好大方,時間比左佢去地,我個仔都要睇醫

我巳好大方,時間比左佢去地,我個仔都要睇醫生呀因重咳緊,同有一個小朋友媽咪講,佢天日要番工,我先想快d解決 ...
mouth: 好惡劣

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

間學校明顯上梁不正mouth:轉校罷啦mouth:

首頁
34567...15

尾頁

跳至