婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

--

侯爵府

樓主, 你99的行為唔算過分.

你要留意, 自己係唔係有小小產後憂鬱.

大宅

回覆:99恐懼症 (越打越長添~~)

其實我都有同感...99每次上黎都有壓力,就算佢乜都唔做都好,都有種莫名奇妙嘅反感。好彩佢每次上黎前都會打電話通知,而我呢個衰人就只要C6唔喺度我都會話“C6唔喺度噃,你不如星期六至黎啦。"跟住有理冇理我都會揾個籍口收佢線。久而久之,佢就知道佢個仔唔喺屋企佢就唔會上黎!

侯爵府

你應該同你C6講,坐月係要休息,佢上到黎攪住BB又攬到你,你點休息?!
再唔係就扮抑鬱,一於要佢正視呢個問題.

kuructy  同意同意  發表於 12-12-22 20:50

男爵府

回覆:plmnbvcxz 的帖子

點解唔坐的士回娘家?—星期兩日都好呀

禁止訪問

大宅

angieody 發表於 12-12-20 15:14
其實我都有同感...99每次上黎都有壓力,就算佢乜都唔做都好,都有種莫名奇妙嘅反感。好彩佢每次上黎前都會 ...

因為住得太近,佢通常去到樓下先打黎
咁樣叫佢番屋企又好衰><

大宅

yveoone 發表於 12-12-20 15:20
點解唔坐的士回娘家?—星期兩日都好呀
帶BB出去要拎BB車我一個人搞唔掂
等BB條頸有力D我就會用孭帶帶佢番去!

大宅

chunchunk 發表於 12-12-20 15:30
佢上黎時間長嗎?我坐月個陣奶奶日日上黎 但時間唔長 所以都接受到 d奶奶真係好恨見孫架 或者你由得佢
佢 ...
時間唔長既,個幾鐘但係佢上黎我唔理佢又好似唔太好
同埋佢好中意周圍睇野/搞野,會開下櫃桶,開下雪櫃,睇呢樣睇0個樣,唔放心 :cry:

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

plmnbvcxz 發表於 12-12-20 15:02
忍左好耐,忍唔住要打上黎呻下
話說我同99住0係同一個屋苑,距離我娘家都幾遠(搭公共交通工具要個幾鐘,揸 ...
但道理係,你都需要有私人時間休息,
可唔可以同你老公定個時間,
每個星期就個段時間比你6299上黎,
其他時間就比你好好休息?

如果你講唔掂你老公,
可唔可以叫陪月/護士同佢講?

大宅

shinku 發表於 12-12-20 15:57
但道理係,你都需要有私人時間休息,
可唔可以同你老公定個時間,
每個星期就個段時間比你6299上黎,

陪月已經完左LU~依家我自己湊~
我都同老公講,我地一星期番去食幾次飯,咁佢地咪有得見囉
但呢幾日冇番去食姐,99就忍唔住要見

其實我番番工之後都係拎去比99湊
點解佢咁都忍唔到?
點解一定要上黎睇BB?
點解唔可以比番D私人空間我?!

別墅

完全明白你!雖然知道99想日日見孫係人之常情!但佢始終吾係自己阿媽,堅係吾想日日見住佢!慣左自己響屋企自自在在,多個人,心情會好煩躁!

水晶宮

佢可能唔知你咁反感呢.
你咪直接同佢講,你想佢係幾點過來探B囉.
例如,99你最好係下午3時至5時過來探B.其餘時間,我想休息.
如果99話:我來你都可以休息,
你就話:你來到,我感到有壓力,完全休息唔到.

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

你99想見孫姐 你系BB個阿媽佢系麻麻 大家有份架WO 佢睇孫睇得幾多年??
日後你D仔女吾理你吾比你見又OK嗎?

你都識講你C6系理智既人 又系你叫人通知同吾比KEY
做到之後你又驚呢樣個樣......好吾公平姐
我覺得叫99吾好帶外人黎仲好合理 但99連睇孫都吾得就真系......

或者白紙黑紙寫明 99上黎睇BB時 吾可以開TV機 發出大量嘈音 吾可以帶外人等

水晶宮

同c6反應下,佢覺得冇問題係因為唔明你有幾咁辛苦.可唔可以喺c6面前扮暈.同佢講休息唔夠,等c6開口叫99唔好成日嚟?同埋上嚟前通知聲既意思唔係喺樓下打個電話上嚟就算.可唔可以早一日通知或早幾個鐘前講聲.打完電話就即刻上嚟不如唔好打:;pppp:

大宅

引用:Quote:shinku+發表於+12-12-20+15:57+但道

原帖由 plmnbvcxz 於 12-12-20 發表
陪月已經完左LU~依家我自己湊~
我都同老公講,我地一星期番去食幾次飯,咁佢地咪有得見囉
但呢幾日冇番去 ...
樓主,你99恨見BB錫BB,都可以理解!但就係沒有比空間你休息!變左煩!
相反,好似我99,根本吾恨見BB(因為係女),叫佢出來都吾願! 只是想我地同c6返去見佢,但來回3小時車程!

男爵府

回覆:plmnbvcxz 的帖子

真係似我奶奶,當年我生完細女第一日回家由七點坐到晚上七點!又唔係幫手,好像來搶我大仔咁!

你要明顯D表示你不想她來得咁密!否則有排你煩!!好似我咁,六年都係,她仲面懵懵扮唔知你唔鍾意………我初初善意拒絕到依家控制唔到的討厭她!!!但她都妳退一步,她進十步!!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章

我地一星期會帶bb去6299度一次,星期六去,如果我地唔出去,我99就會話佢入黎,我多數都會話約左人出街,等佢唔好黎,唔明點解一定要個個星期見囉

侯爵府

hashtag影視迷勳章

我唔中意人上我屋企(因為有小小潔癖),聽你地咁講如果第時我生咗6299成日來睇BB就真係暈,實整到我產後抑鬱!

大宅

BK Milk勳章

我都好怕冇私人空間!我果時仲要同6299住佢成日入我房,我餵緊人奶,佢都要隔住對門不停講野,問你餵完未!?!真係想du佢!但我就好食得!因為我話俾自己聽!我一定要食飽先有力照樣bb!所以你都要睇開d,最起碼你唔洗同佢住己經好好!到bb大個d…你咪可以帶佢去街街lor!

首頁

尾頁

跳至