婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+vivi_meow+於+12-12-27+13:23+

原帖由 vivi_meow 於 12-12-27 發表
錯啦,係個個插99都得,我唔可以對一個中風伯母有任何感受意見,仲要所有嘢都要順從至係岩

男爵府

kayingivy 發表於 12-12-27 14:31
錯啦,係個個插99都得,我唔可以對一個中風伯母有任何感受意見,仲要所有嘢都要順從至係岩

...
唔好氣綏, 呢度都有唔少JM幫你講說話, 同埋我都唔明, 相處唔黎咪少D見, 做咩咁多人覺得好十惡不赦咁!
人人都有感受有思想, 自己為自己定時間表都唔係咁過份姐

伯爵府

回覆:我係咪好過份(唔知有冇POST錯地方)

多謝咁多明白我嘅jm,我想講,我對c6阿媽嘅感受,只係心想,而且我從無講過唔去,只係同往時唔同時間,亦只係咁岩今年撞正同一日,我先想掉一掉,我無話過一個中風病人唔可以對住仔女喊苦喊忽,只係我唔想生日果日見,唔想生日好似去探病咁,你地問如果係我父母的話,我會唔會去,我可以好肯定會,但唔會逼c6囉,因為係我父母,唔係c6父母,重點係我唔想生日果晚同佢地過,早上見一見都得

伯爵府

引用:Quote:kayingivy+發表於+12-12-27+14:31+錯

原帖由 vivi_meow 於 12-12-27 發表
唔好氣綏, 呢度都有唔少JM幫你講說話, 同埋我都唔明, 相處唔黎咪少D見, 做咩咁多人覺得好十惡不赦咁!
人人 ...
佢地只係見到(中風、喊苦喊忽、唔去、要執好)呢幾個字

男爵府

kayingivy 發表於 12-12-27 14:45
佢地只係見到(中風、喊苦喊忽、唔去、要執好)呢幾個字
玩晒

大宅

引用:Quote:原帖由+康寶琦+於+12-12-27+發表完全

原帖由 kayingivy 於 12-12-27 發表
佢地對我做過嘅事,我唔會放得低
我都係甘。我個fd都成日叫我放底,做人會開心d。但係就係做吾到。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kayingivy+於+12-12-27+發表

原帖由 yisang 於 12-12-27 發表
我都係甘。我個fd都成日叫我放底,做人會開心d。但係就係做吾到。
旁觀者講就易,到係自身發生,有幾多個做到?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:多謝咁多明白我嘅jm,我想講,我對c6阿媽嘅

原帖由 kayingivy 於 12-12-27 發表
多謝咁多明白我嘅jm,我想講,我對c6阿媽嘅感受,只係心想,而且我從無講過唔去,只係同往時唔同時間,亦只 ...
其你地分開玩唔得?睇得出你男友係想番屋企見下家人。但你唔想 咁你可以同佢分開 佢有佢番屋企你有你去玩嫁 好奇怪 大家去完都會黑面 咁不如各自各精彩。你男友好少番去睇佢呀媽嫁?一星期有無一次?

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kayingivy+於+12-12-27+發表

原帖由 小豬澄 於 12-12-27 發表
其你地分開玩唔得?睇得出你男友係想番屋企見下家人。但你唔想 咁你可以同佢分開 佢有佢番屋企你有你去玩嫁 ...
佢好煩,我唔跟佢返,佢又唔肯返

伯爵府

引用:樓主唔好唔開心呢度有d+姐妹係咁自己就係全

原帖由 wongmw 於 12-12-27 發表
樓主唔好唔開心

呢度有d 姐妹係咁
可能因為我唔係人新抱

禁止訪問

伯爵府

引用:Quote:kayingivy+發表於+12-12-27+15:48+可

原帖由 wongmw 於 12-12-27 發表
你唔係人新抱
就更加冇做人新抱的責任
你返去..
算啦,我真係唔明,可能有d只見到幾個字眼,其他乜都睇唔到,覺得我係唔返,仲要話個中咗風嘅婆婆,其實有jm明,我都好安慰
仲有段故,c6二家姐舊年都無返,佢話佢之前一晚開夜喎,派咗d女去,仲叫我地要利是,就去佢屋企樓下食飯,大佬一家直頭去咗旅行,三點幾我地係女家果邊,係咁打黎口催我地返去,但到五點返到去,佢地都未齊人,但我果邊d親戚屋企都未去完,都係因為咁,舊年先唔使同佢地食飯

複式洋房

引用:Quote:原帖由+yisang+於+12-12-26+發表算啦

原帖由 kayingivy 於 12-12-26 發表
我都唔係好心果隻
我都係

複式洋房

原帖由 yisang 於 12-12-27 發表
有時我同阿媽呻99 D野,我媽又係講呢D

侯爵府

回覆:kayingivy 的帖子

樓住唔算過份,總之有去就代表你有心,不論初一定初二,按自己嘅意願啦,唔好理人地點講,支持你。

大宅

gracechanbb 發表於 12-12-27 14:25
回覆 Moniquechan522 的帖子

咁做乜好?

好多人年初二都會食開年飯...但因為今年係破日,,所以最好就第二日食啦...初二既大事不宜...

別墅

唔好唔開心啦, 每個人都有選擇自己開心嘅權利. 我自己都係架, 唔岩channel, 唔岩咀形嘅人, 盡量少見就少啲見. 我又唔係等佢地接濟我. 所以, 我都同c6講, 可以的話, 過年去旅行, 因為, 我都唔太喜歡跟男家啲人見面.

大宅

kayingivy 發表於 12-12-26 22:05
同C6屋企一向唔岩咀形,或許佢地對我無乜嘢(C6話,但我唔覺),但我就真係好唔鐘意佢地,今年中秋同聖誕正 ...

我覺得你咁做人唔得架wo...因為只係聽你咁講..我覺得你好衰...好唔尊重你老公屋企人..除非你講d你奶奶對你好過份..令你好嬲的事..如果唔係..我真係覺得你呢個新抱好差....
你奶奶中風..我以經覺得佢好慘...你仲話你次次去佢屋企都唔執好d地方..人地中左風..自己都照顧唔好啦!!你仲好意思叫人執好d地方,你不如叫佢見你來到沖埋茶你飲.!!!
仲有,將心比己,如果果個係你阿媽, 你老公見你阿媽咁樣..成日都話唔想去你媽道..點點點..係我就同佢離婚了.!!
不過你唔好誤會,我唔係同我老爺奶奶好好果d人...我同佢地都好差,,我一個人要湊女,仲要服侍佢一家8人(計埋我) 我盡心盡力, 但我老爺就成日唔滿意呢樣,唔滿意個樣, 反而我叔仔老婆就剩係抱住自己個仔,咩都唔做,但我老爺就唔會為難佢,反而成日為難我呢個做到只狗咁的大新抱,所以我就唔想到佢住!!
咁你奶奶有無對你咁衰先...做人要做好心d..你奶奶以經中風..你應該間唔中去睇下佢,至於生日係邊,你都講你生日都唔係會點搞,咁不如睇下邊日叫你老公補返數,食餐勁ge, 咁你老公個心都會感激你呢個老婆,好過你係佢面前咩佢阿媽,因為你老公應該都係孝順仔, !! 唔好意思,長氣左d..

伯爵府

引用:Quote:kayingivy+發表於+12-12-26+22:05+同

原帖由 JasmineCheung 於 12-12-28 發表
對唔住,佢係有工人,我亦無話要中風嘅人執屋,唔執屋係未中風前都已經係咁,我一向都無迫c6見我屋企人,佢唔去,我無所謂,我去c6屋企,只係為咗睇住d仔,你可以話我對佢唔好,但何來衰?我未嫁,我唔係佢新抱,佢唔係我99,你亦可以話我已為我c6生咗仔,係兩公婆,但sorry,仔係我話要生,亦無要佢養,只係俾佢落名落出世紙咋,佢地唔係我屋企人,同d仔去,係c6意願,我去只係做阿四照顧d仔,無仔我根本唔會去,而且,我無話唔去,你睇晒未?我係唔想某一個時間去咋,再者,我都有親人,要公平,我都寧願果日邊度都唔去,連自己親人都唔見,都唔想果日見自己唔鐘意嘅外人
我平時湊仔都無半條人命,仲要我去探佢媽!我d仔由出世到入院做手術,唔好話問候,連提都無提,仲好意思話d孫唔去睇佢,佢連邊個打邊個都唔記得,只係記得佢自己大仔d仔,我大仔食滿月飯,佢因為佢大仔唔得閒就話取消,我大仔兩歲幾自己話唔飲汽水,我都要俾佢個大仔鬧,我c6無出過聲呀,仲有好多好多,我仲要為我c6著想去氹佢屋企人?未反枱已經好俾面,而家仲會去,對我黎講已經好尊重佢地啦,我都有阿媽生(雖然佢過咗身,但唔代表佢個女我可以無理俾人鬧)
佢中風我無話唔慘,如果佢係街邊一個婆婆,但對於我黎講,講真,我無感覺,佢係俾佢最愛嘅大新抱激到中風,但唔係全攤,成件事我都置身旁觀者,你話我唔關心,唔主動去融入,係架,因為根本唔到我出聲,出亦唔會有人理,除咗我無當佢地係親人,佢地都係咁對我

首頁

尾頁

跳至