跳至

首頁

尾頁

大宅

識自己坐未

各位媽咪,你地個B訓0係到果陣識自己坐起身未 ,我呀B尋日0係張床到碌碌0下跟住自己坐左響到,見到佢學識一樣野,心情開心到難以形容

侯爵府

Re: 識自己坐未

我個女都識啦, 當然係由瞓之後要反咗身爬爬先, 跟住個pat pat一unt就可以坐低. 係呀, 好開心架~

大宅

勁喎!

我個仔咁耐都未爬過,一黎就想企,成日都以為自己識行,嫲嫲行去東,佢又想跟佢去,daddy行去西,佢又想跟佢去.而家攪到個個都好攰,成日都要逗佢起身•

男爵府

pianocalvin,
I fully understand your feeling. Every little milestones are great joy for the parents. My son hasn't reached this milestone yet...

侯爵府

tweetycheung,

有d bb係唔爬架, 一黎就係企+行架, 你個bb先勁呀~

tweetycheung 寫道:
勁喎!

我個仔咁耐都未爬過,一黎就想企,成日都以為自己識行,嫲嫲行去東,佢又想跟佢去,daddy行去西,佢又想跟佢去.而家攪到個個都好攰,成日都要逗佢起身•

複式洋房

盈盈又係唔肯爬, 但人地話會爬有助腦部發展。 ?-(
勁喎!

11月4日出世的囡囡猪 歡迎參觀HOME@盈盈www.babyhome.com.tw/bb/144751

禁止訪問

大宅

大宅

20�6開始訓醒之後都會自己坐起身cry or 笑住叫我地.
家姐~妹妹

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我想問你地個bb點樣由訓變坐呀? 係唔係用手撐起身呀? 可以點train 呀?

伯爵府

我前日睇書, 話bb最好都係要經歷爬, 至好行, 咁樣bb平衡力才會好, 如果唔係到bb學習非步行的直立活動時 (e.g. jump), 會掌握得無咁好.

仲話最好bb爬6個月才學識行都未算遲tim.

不過有好多野, 唔可以話點就點家嘛.....唔通迫佢爬, 唔俾佢企/行咩.....

annider-chan 寫道:

盈盈又係唔肯爬, 但人地話會爬有助腦部發展。 ?-( [quote]

勁喎!

[/quote]

大宅

hi~yeemelody
我個仔坐起身個動作好攪笑架,佢首先將個pat屹起,跟住用個頭係咁頂個地下,令到個pat向後一趺,咁就坐左響到 :mrgreen: 雖然有野墊住姐,但都唔知個頭痛唔痛架 ?-( ,今日見佢想打側身咁起身,都起到一半,跟住趺返落床 ,我都冇特登train佢架,但佢之前成日坐學行車,我依排少左俾佢坐,可能咁..佢迫住要自己學行呱
yeemelody 寫道:
我想問你地個bb點樣由訓變坐呀? 係唔係用手撐起身呀? 可以點train 呀?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

pianocalvin, thanks. 這幾星期, 我個仔都係將個pat屹起,跟住用個頭係咁頂將床, 好似向前爬, 向前move,但仍不是四腳爬爬.

pianocalvin 寫道:
hi~yeemelody
我個仔坐起身個動作好攪笑架,佢首先將個pat屹起,跟住用個頭係咁頂個地下,令到個pat向後一趺,咁就坐左響到 :mrgreen: 雖然有野墊住姐,但都唔知個頭痛唔痛架 ?-( ,今日見佢想打側身咁起身,都起到一半,跟住趺返落床 ,我都冇特登train佢架,但佢之前成日坐學行車,我依排少左俾佢坐,可能咁..佢迫住要自己學行呱 [quote]
yeemelody 寫道:
[/quote]

別墅

我個囝都係唔願爬,坐都坐唔係好好,唔扶住佢就會跌落地,不過佢個頭重所以都幾難lu。
因為佢要成7個月先學識轉身,所以要佢爬都可能要望到條頸都長埋都未必得。 :tongue:
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

洋房

阿囝今日識自己坐起身 好開心

大宅

複式洋房

Cyrus係六個半月學識爬,然後先識由訓轉坐或由爬轉坐,跟

大宅

嘩~佢好叻仔呀 [quote]
SaSaBB 寫道:
Cyrus係六個半月學識爬,然後先識由訓轉坐或由爬轉坐,跟

男爵府

yoyo而家仲學緊, 不過如果按住佢對腳, 會做sit up lor, 都好攪野 [quote]

複式洋房

janjan都係六個半月左右學識爬, 不過六個月的時候已經識識地, 不過手腳吾識協調, 只會好似青蛙咁爬跳.. 後來有一日無端端識得手腳協調 跟住就爬了, 冇耐又識由爬轉坐 / 瞓轉坐 , 最鍾意爬爬下坐係度, 同時間識得扶住床柱企 / 搵到d可以借力的物件都可以 e.g. 牆 如果係自己張床, 就會由床頭行去床尾, 有時以為自己企到, 2隻手到放晒..結果就坐底左... :mrgreen:
  歡迎參觀 MaMaBakery http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]

首頁

尾頁

跳至