跳至

首頁

尾頁

大宅

因為同家婆無辦法繼續住落去,所以我們一家3口要搬去屯門碼頭住,而家仔仔就讀沙田區的東華三院K1,等他讀K2的時候,就一定要幫他轉校。唉,他系有自闭倾向的,等緊政府排密集训练位(20127月先開始排隊).而家東華三院D老師都好照顧及盡心教他,他表現都算幾好。如果唔系家婆咁橫蠻(當我老公系億萬富豪,日日開口埋口就系錢,自己去旅行去購物,完全唔理會我地為醫個仔,每月開支都所剩無幾),我地都可以為個仔忍下,繼續同2老一齊住,為個仔讀書。
請問屯門碼頭區,邊間幼稚園D老師好啊?何福堂幼稚園如何?兆禧樓下的2間佛教?
我想讀翻東華三院D幼稚園,不過老公話D園址好似好遠,所以無辦法。請教屯門碼頭附近的媽媽,分享下THX

禁止訪問

大宅

建議搵返東華轉介轄下幼兒園
事關實在難搵到學位

東華網頁資料

幼兒園服務及兒童發展中心

幼兒園為初生嬰兒至六歲兒童提供日間照顧服務。另外亦提供兼收弱能兒童服務、暫托服務及延展時間服務,為有需要的父母提供兒童照顧服務。
兒童發展中心為學前弱能兒童及其父母提供早期教育及訓練和家長教育服務。

另外,碼頭區蝴蝶灣社區中心有東華三院雷詠祥兒童中心。

複式洋房

回覆 felixfafa 的帖子

協康會D訓練幾好, 可試試

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:因為同家婆無辦法繼續住落去,所以我們一家

原帖由 felixfafa 於 13-01-15 發表
因為同家婆無辦法繼續住落去,所以我們一家3口要搬去屯門碼頭住,而家仔仔就讀沙田區的東華三院K1,等他讀K ...
有無同學校傾過可否幫手?

請勿打招呼~

大宅

回覆 卡文 的帖子

我就想仔仔讀返上午班,如果有全日班都好啊,起碼他可以更加獨立。但,前提系,幼稚園有位先得,因為好似真系好緊張下。29號學校家長接見日,到時候我就同老師傾下,問問可否幫手轉介過去屯門D幼稚園。

而早教及特殊學校,我完全都唔盼望啦,因為政府排位,起碼等到仔仔5歲先有位,到時候都遲曬啦。目前同他系出面做私人的訓練,導師都話他進步好大,過多3-4個月就會跟返正常同齡的小朋友差不多,所以我都比較安心小小。

擔心完個幼稚園位,跟住就系小學,接住就系中學,唉,諗到都頭痛

男爵府

回覆 felixfafa 的帖子

蝴蝶村有間東華三院田家炳幼稚園, 你可試下

http://www.yp.com.hk/24667454/604201/ch/

大宅

樓主,我大仔同你仔一樣係自傾,讀緊S位,之前讀過E位,今年新學年會轉K2 I位,真係咩位都讀過晒

屯門碼頭所有幼稚園我都有留意,大部份都參觀過,大家可以交流下。

如小朋友有自傾,最好讀全日班,因為A仔社交自理弱,如果半日班會較著重學術,全日可以多些與同齡接觸,增加社交及自理機會。

A仔一定要搵間有愛心同包容的學校,如普通無I位的幼稚園,青山聖比得堂會較有愛心,插班K2 都只會有下午班。如搵I 位幼稚園也要小心,因唔係間間有HEART,你可留意"世佛真言宗",其他我全部接觸過的I 位老師,感覺都麻麻。你最好自己打去同老師傾下,感受下佢地既熱誠。

複式洋房

回覆:搬屋要轉幼稚園,請教一下

真言宗係全日的,學生人數不多,兆禧樓下,可以打去問下收唔收你仔仔

大宅

回覆 OnOn1126 的帖子

多謝曬啊!我呢幾日開始打電話去問,希望儘快處理仔仔的學位問題。
^_^

大宅

回覆 BKVIP 的帖子

你好,好想同你傾下,因為我而家都好彷徨。我問左好多間幼稚園,好多間都已經話無曬位,有幾間就話留位排隊輪候。而東華三院田家炳同世佛真言宗就無SAY NO,話填表之後就安排面試。頭先問仁愛堂葉德海就話下午班有位。仔仔而家情況就系唔識得點同小朋友玩,但他好想同人玩架。如果你以過來人的身份,你會選擇邊間呢?
其實幼稚園同幼園,系教學內容上,會唔會相差太遠?入讀小學會唔會人地比較?

大宅

felixfafa 發表於 13-1-24 11:23

你好,好想同你傾下,因為我而家都好彷徨。我問左好多間幼稚園,好多間都已經話無曬位 ...
felixfafa

建議你照排政府 I 位,因為屯門碼頭都好多I位幼稚園,最好選擇有I 位的幼稚園,佢地會較清楚有特殊需要的小朋友。你係咪好遲先排CAC所以要等5歲先政府I 位?

其實間幼稚園好唔好真係好主觀,最好你每間都走去同D老師傾下,要同I 位老師直接對話,可以得知學校分配俾I 位學童多少資源同訓練時間。

I 位通常都係屋村幼稚園,教學內容同其他幼稚園相差不遠,當然你無得同私校比。

大宅

Hello, 仔仔真系比較遲先開始排啊(2歲10個月,上年7)。 唉,11月再去尤德夫人中心度見幾個專科醫生,點知道個結果就系:到明年3月我地再安排復診,到時候如果情況理想,我地就會同社工講建議仔仔排I位,唔洗去S位。所以而家搞到我都暈曬。田家炳同世佛會真言宗都系I位幼稚園,講真,我只求D老師有愛心同耐心教我個仔,知識方面我可以系屋企幫他。我都想同果兩間幼稚園D老師傾下,但我拿申請表的時候,她們好忙,我古我都系要等交表格的時候先可以問下野。你之前同她們傾過,感覺如何啊?

大宅

felixfafa 發表於 13-1-24 22:37

Hello, 仔仔真系比較遲先開始排啊(2歲10個月,上年7月)。 唉,11月再去尤德夫人中心 ...

唔好意思咁遲先回覆,因最近好忙呢。

你仔仔搵到學校未呢?

其實要睇返小朋友個能力,才決定s還是i 位較適合,最清楚的當然係父母。

我親身接觸過碼頭d i 位學校,最緊要問佢會投放几多時間俾6位i 位小朋友,因為有好多i 位學校係無每日半小時個別pst 訓練,只係放個小朋友去大班觀察,即係有=無,呢d學校我會out。有d 個i 位老師仲要唔係日日在學校,成日出去訓練,再唔係就放假,同佢地對答就可以知道佢地有無heart 。

男爵府

回覆:felixfafa 的帖子

呢度有條link http://www.hcdstt.org.hk/content/iccc-b.htm
你可以睇下d學校

首頁

尾頁

跳至