論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人九月滿約,同佢續一個月約,勞保點計呢?

我個工人九月中滿約, 會返印尼不續約, 但佢想我同佢續一個月約, 即係十月中至走, 咁咪有一個月無勞保囉, 有無mami係咁情況?

大宅

Re: 工人九月滿約,同佢續一個月約,勞保點計呢?

又唔係等新工人,點剩續一個月約呀?一日勞保都唔可以慳,有野就麻煩啦,問保險公司!

別墅

catobaby 寫道:
我個工人九月中滿約, 會返印尼不續約, 但佢想我同佢續一個月約, 即係十月中至走, 咁咪有一個月無勞保囉, 有無mami係咁情況?

hello catobaby
以我所知,如果佢唔再續約, 佢應該唔可以留係香港超過14日個喎.除非佢有新合約, 否則佢14日後一定要離開 HK.
所以你最好完約後唔好再留係你屋企, touch wood 發生意外又冇保險就麻煩嘞.

^_^
該用戶已被刪除

大宅

如果想外傭在約滿後留港的14天內繼續為自己工作,要事先向入境處申請,否則是違法的。好似無得續一個月約架喎。

大宅

可以向入境處要求 extend visa ,不過唔記得最長可以幾耐。

如果係會另外請工人,咪買個份勞保囉,可以轉工人名嫁嘛。如果唔會再請,就問保險公司有無一個月勞保買囉, 我唔係好熟,不過好似無。

大宅

唔好同佢續多一個月,佢都唔做啦! 為何要留係到?又要買保險,又要同佢問入境處,又多多手續要做,你有冇新工人接著做,如果有就無謂幫佢做咁多野啦!冇工人接期就唔同講法.

大宅

係我個工人要求的, 佢以前個雇主都幫佢續過三個月, 但我問過agent係可以續, agent亦會幫我辦,但而家有外傭稅嘅關係所以最多續一個月, 工人話十月係新年喎,想返到去係arm arm過年, 我同個工人關係都幾好, 所以至幫佢續, 我巳搵咗新工人, 巳安排了十月中接工, 真係突登同佢續架咋.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

印尼新年吾係11月咩

大宅

我剛剛打電話問過工人, 佢話係十月廿四和廿五日喎!

珍珠宮

我之前都有這個問題,問可否續2個月保險 (經道享),她們說最少要續一年,冇得幾個月,但為了自己有個保障,最後都買了一年.

侯爵府

我之前去Immigration 攪過, 可以extend 一個月. 要俾$135.- , 不過唔駛俾外傭稅.

既然你新工人都

大宅

Thank you, Chole

別墅

catobaby,
比我就唔會同佢續,大家好來好去算啦.最多你關係同佢好,比多小小錢佢返去駛啦.我係驚你工人出古"或"炸.因續約要比成起碼 $3000.但佢只想做一個月,真係有古怪. 小心小心

首頁

尾頁

跳至