烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

食煲仔飯…當然要有正豉油
今次呢個主角系………豉油……正到冇朋友……一人兩碗飯

961123    發表於 13-1-29 10:30

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

子爵府

回覆:motherlau 的帖子

How to make the sauce?

男爵府

回覆:煲仔飯配靚豉油

1)生抽,老抽,少少辣酱(我用自制柑桔辣椒)糖,水攪匀
2) 開鑊,放少許油,爆香葱跟手落(1)既材料落鑊,煮一煮就得…

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

子爵府

回覆:motherlau 的帖子

大宅

個煲仔飯都好正呀想問下,d料係咪飯滾先落?定係一開始全部放晒一齊煲?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 motherlau 的帖子

仲要加個靚煲先得喎!~好似你個咁靚~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

公爵府

大宅

引用:食煲仔飯…當然要有正豉油 今次呢個主角系

原帖由 motherlau 於 13-01-28 發表
食煲仔飯…當然要有正豉油
今次呢個主角系………豉油……正到冇朋友……一人兩碗飯
柑桔辣椒點整啊?

男爵府

引用:個煲仔飯都好正呀想問下,d料係咪飯滾先落

原帖由 asaygnin 於 13-01-28 發表
個煲仔飯都好正呀想問下,d料係咪飯滾先落?定係一開始全部放晒一齊煲?

...
飯滾先落料,飯要比平时少水,因为d料會出水!

男爵府

引用:回覆+motherlau+的帖子 仲要加個靚煲先得

原帖由 黃家小新抱 於 13-01-29 發表
回覆 motherlau 的帖子

仲要加個靚煲先得喎!~好似你個咁靚~
唔好笑我啦我個又唔系你d LC, 冇咁搶眼哦
不过又真系靓煲煲靓飯

男爵府

引用:Quote:原帖由+motherlau+於+13-01-28+發表

原帖由 茂哩媽 於 13-01-29 發表
柑桔辣椒點整啊?
柑桔辣椒系一位bk 媽教我整架!遲d 過年!我就叫佢再post 出黎比大家架啦!請密切留意

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

正呀

大宅

引用:Quote:原帖由+茂哩媽+於+13-01-29+發表柑桔

原帖由 motherlau 於 13-01-29 發表
柑桔辣椒系一位bk 媽教我整架!遲d 過年!我就叫佢再post 出黎比大家架啦!請密切留意

...

禁止訪問

大宅

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至