6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-02-02+發表長

原帖由 Sinclare 於 13-02-03 發表
係呀,曾經有段時間我一到餵奶時間就好大壓力,心仲好驚㖭!心唸:「唔知呢歺又食成點啦!」所以依家都盡量 ...
唉…簡直係心聲呀!! 我餵奶餵到好沮喪呀, 每日都好想skip 左餵奶呢個環節!d 人叫我吾好咁緊張, 由佢! 但我bb 早產 2 個月, 出世 3磅半, 好不容易見到佢愈來愈多肉,我每磅都成擔心機, 湊得好辛苦咁儲番黎架!而家睇住佢已經 6個月, 但呢 3 個月厭奶, 完全冇重過, 每日食得果 400ml, 食少過一個初生bb! 睇住佢愈來愈瘦… 真係好肉赤, 好苦惱囉!

別墅

引用:呢張就係喪試奶粉的紀錄照

原帖由 bbjanbb 於 13-02-02 發表
呢張就係喪試奶粉的紀錄照
我想問下, 你試過咁多奶粉, bb 最肯飲邊隻?
我個仔半歲,飲開思敏兒,厭左3 個月奶喇, 每餐食得 3 安, 每日都係 500ml 到! 咩方法都試過, 而家考慮緊同佢轉奶粉! 但吾知轉邊隻好, 有人話美素, 有人話雅培, 又有人叫我轉能恩! 煩惱中… thanks !!

大宅

回覆 worry123 的帖子

我阿B都係由思敏兒轉荷蘭美素, 好似好D, 但其實都唔係好關事, 反而訓訓下肯飲好多, 佢厭左幾個月, 大部份時間訓住飲, 但又好肯飲同飲好多, 所以佢現在肥豬仔, 同人講佢厭奶無人信..

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-02-02+發表厭

原帖由 nainaitze 於 13-03-11 發表
想請問BB得9個月可以食芝士嗎?邊隻牌子好?我個BB4個幾月開始厭奶,初初係飲少d,跟著清醒的時候直情一啖 ...
我大半歲就比芝士佢食,你可以係jusco supermarket買,寫明係bb芝士

大宅

引用:回覆+bbjanbb+的帖子 請乳酪在那裡買?什麼

原帖由 dtung 於 13-03-12 發表
回覆 bbjanbb 的帖子

請乳酪在那裡買?什麼牌子?凍吃嗎?怕唔怕咳?
佢咳緊當然唔會比佢食,如果唔係唔怕,係雪櫃拎出黎等陣先食。
我係大間百佳買,好似叫petite

大宅

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-02-02+發表呢

原帖由 worry123 於 13-03-12 發表
我想問下, 你試過咁多奶粉, bb 最肯飲邊隻?
我個仔半歲,飲開思敏兒,厭左3 個月奶喇, 每餐食得 3 安 ...
真係要睇佢咩口味,我個仔就係最肯飲A+2

大宅

引用:Quote:原帖由+Sinclare+於+13-02-03+發表係

原帖由 worry123 於 13-03-11 發表
唉…簡直係心聲呀!! 我餵奶餵到好沮喪呀, 每日都好想skip 左餵奶呢個環節!d 人叫我吾好咁緊張, 由佢! ...
6個月食糊仔同少少粥,你有冇餵

侯爵府

引用:Quote:原帖由+bbjanbb+於+13-02-02+發表十

原帖由 maggie2012 於 13-02-26 發表
我個6個半月,二個半月開始唔食奶,到而家都係訓左先喂,好灰
我咪係,我b6個幾月,由4個月厭奶,奶都係瞓先肯食,清醒唔食,粥,米糊,生果蓉,蔬菜蓉,咩都試過唔肯食,喂都喂到我不知喊過幾多次,唉,咁樣落去,我人快崩潰了。

別墅

引用:Quote:原帖由+maggie2012+於+13-02-26+發表

原帖由 Meir079 於 13-03-17 發表
我咪係,我b6個幾月,由4個月厭奶,奶都係瞓先肯食,清醒唔食,粥,米糊,生果蓉,蔬菜蓉,咩都試過唔肯食 ...
我而家都係照用奶瓶喂,你個b有冇進展?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Meir079+於+13-03-17+發表我

原帖由 maggie2012 於 13-03-18 發表
我而家都係照用奶瓶喂,你個b有冇進展?
你用奶瓶喂粥?是嗎?沒有,還是不肯吞,又喊,我喂到就嚟癲!

別墅

引用:Quote:原帖由+maggie2012+於+13-03-18+發表

原帖由 Meir079 於 13-03-18 發表
你用奶瓶喂粥?是嗎?沒有,還是不肯吞,又喊,我喂到就嚟癲!
係啊,我個都係唔肯吞,所以唯有用奶瓶喂,因為而家大啦,唔可以只喂奶

別墅

回覆:厭奶B終於飲返奶啦

good...

大宅

各位jm, 近況如何?
前排比佢飲佢都唔多肯, 要試幾次先飲。最近, 終於可以清醒時飲, 可能佢鍾意返。

複式洋房

引用:各位jm,+近況如何?前排比佢飲佢都唔多肯,+

原帖由 bbjanbb 於 13-04-06 發表
各位jm, 近況如何?
前排比佢飲佢都唔多肯, 要試幾次先飲。最近, 終於可以清醒時飲, 可能佢鍾意返。
...
我個b而家7個幾月食3奶2粥,好肯食粥但奶就一直都係唔好肯飲,最近飲得仲少,朝早果餐飮1-2安奶就反胃唔肯飲(食粥又冇事),慘到要用匙餵,再唔食就開少少米糊等佢食埋,好似迫佢食咁,下午好d有時好肚餓先肯飮3-4安,1日先飲得12-14安奶,其實你bb厭奶時一日會飲幾多,我應該由得佢食咁少就算改餵其他野會好d嗎,bb芝士而家可以食嗎?

大宅

evelyn_jelly 發表於 13-4-28 18:30
我個b而家7個幾月食3奶2粥,好肯食粥但奶就一直都係唔好肯飲,最近飲得仲少,朝早果餐飮1-2安奶就反胃唔肯 ...
1日12-14安奶, 厭奶情況都唔係咁嚴重。我個仔都全日加埋2-4安, 基本上以米糊或粥充飢。
梗係唔可以由佢食咁少啦, 佢會冇營養仲會瘦。 餵其他野如ABC粉, 白面包, 香蕉, 芝士可食, 不過開頭先加入米糊等佢慢慢接受, 之後加入ABC粉。我個仔厭得厲害, 索性一啖包一啖芝士。遲d可比旦黃, 先試少少睇下有冇敏感, 另外粥仔可加入少許魚肉。

我個仔而家唔推奶啦, 早晚清甦都肯飲, 自己扶住個樽飲。BB唔肯飲或飲係迫唔到, 唯有試其他食物, 遲D佢自己無端端會飲番奶。

大宅

回覆:厭奶B終於飲返奶啦

BBjanbb, 你終於守得雲開了,我個女由四個半月開始厭奶,到依家八個半月,完全冇好轉。都係訓了先飲。依家八個半月,我俾一歺米糊兩餐粥,再加兩餐半奶。每餐六安。前幾日看醫生,話佢晤夠奶,驚唔夠鈣,搞到我壓力好大。

我自己返工,工人同奶奶湊,但他們唔識捉住機會餵阿B,六安奶都食唔完。仲要成日complain 阿B唔食,跟任唔餵。我就來人都癲了。

複式洋房

引用:Quote:evelyn_jelly+發表於+13-4-28+18:30+

原帖由 bbjanbb 於 13-05-04 發表
1日12-14安奶, 厭奶情況都唔係咁嚴重。我個仔都全日加埋2-4安, 基本上以米糊或粥充飢。
梗係唔可以由佢食咁 ...
Thx,想問ABC粉可以點整?湯底分開嗎?我囡而家出牙仔奶又飲得少,粥又唔願食,水又唔肯飲,我而家好煩呀...

大宅

回覆:evelyn_jelly 的帖子

我自己試過用南瓜三文魚+魚湯做底。有D媽媽教用蕃茄薯仔。

洋房

各位媽媽您好!
我個女就快八個月啦, 佢已經厭奶厭左兩個月, 由每餐六安降到三安, 最慘佢六個月時, 我開始由母乳轉奶粉, 初初食得好好, 但自從厭奶後, 便唔肯飲奶粉, 只肯飲人奶, 我試過唔比佢食, 食可以成半日都唔食野, 我現在仲要繼續pump奶, 好辛苦!我已經比佢試過唔同牌子既奶粉, 放入口即轉開塊面, 用奶粉開米糊又係一口都唔食, 八個月啦!我開始無奶, 我都唔想再pump奶, 亦唔想用方法增奶, 可以點?佢遲些早晚都要食奶!!!!!!否則唔夠營養!

首頁

尾頁

跳至