嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...19

尾頁

大宅

Re: 有冇媽媽個BB有血管瘤同士多啤梨痣

你地bb有冇成日r達誌?我bb成日r耳仔,r到流好多血, :-( 都唔知点解,腳又唔r!可能係個瘤塞住耳仔,佢唔舒服,佢頭先又想 r,我唔比,佢發痺氣倒晒d粥,嗰一刻我好想鬧佢,但我知佢好辛苦,所以我 :cry: 左出來

複式洋房

將個版位鎖定真是一個好辦法。
最好是日後我們都看見我們bb的士多啤梨痣都褪去。
我bb女兩只眼蓋都有,都不知道可不可以做激光?每逢她有濕疹都會生在那些痣上,讓它們更紅。

其實我從來都不介意其他人的好奇或奇異眼光,我只是覺得生得bb這樣,很内疚,很對不起她。

別墅

今日我覆完診喇!醫生話佢隻眼開大左好多,暫時可以唔洗做第二次住 ,兩個月後返去覆診再睇情況 ,如果呢兩個月內有脹大就可以隨時返去!

別墅

jonvan 寫道:
yanyan23,
你同bb睇完e生e生點講呀, 希望bb唔洗再做手術la 不過睇張相又唔係好覺佢好紅係有小小大細眼, 不過又好c迷人 晤好worry la最重要係bb健康

我囡囡個都有成3 x 5 cm大架, 不過就係forehead高d位, e家出街米同佢帶hat or head band, 1又唔洗佢用隻手正親, 2又唔洗d人好似睇mug咁睇
我個女o係生係眼皮內,所以表面唔會見到紅色,因為隔左層眼皮所以會係藍藍紫紫o既色!

大宅

yanyan23,

好野唔洗做 佢會好快冇事ga la 兩隻眼仔會好快開曬[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_368.gif[/img]

大宅

yanyan23 寫道:
今日我覆完診喇!醫生話佢隻眼開大左好多,暫時可以唔洗做第二次住 ,兩個月後返去覆診再睇情況 ,如果呢兩個月內有脹大就可以隨時返去!

咁bb眼仔會唔會大d,我bb有血管瘤隻耳好大,另一隻就細d

大宅

yuenszewing 寫道:
我bb女兩只眼蓋都有,都不知道可不可以做激光?每逢她有濕疹都會生在那些痣上,讓它們更紅。

其實我從來都不介意其他人的好奇或奇異眼光,我只是覺得生得bb這樣,很内疚,很對不起她。

我都會好內痎,但大家都唔想,唯有教佢正面d去想,生左佢之後原本好怕事嘅我都变得堅強d!

我地而家做得几多得几多,盡力幫佢!
話時話,yuenszewing我又唔覺你bb有血管瘤!

大宅

dream_cool00,

ha你bb成日r ah 咁米會流好多血lor 不過有時我見佢係咁r塊面我都好想鬧佢怕佢正親達野 我都唔比佢r見一次stop一次 我怕正到流血1會流好多2怕會有la第時米唔靚lor

別墅

dream_cool00 寫道:
[quote]
yuenszewing 寫道:

我都會好內痎,但大家都唔想,唯有教佢正面d去想,生左佢之後原本好怕事嘅我都变得堅強d!

我地而家做得几多得几多,盡力幫佢!
話時話,yuenszewing我又唔覺你bb有血管瘤![/quote]我都好讚成dream_cool00 o既講法,我地盡左力幫佢就唔好太怪自已,大家都唔想,正面d諗會開心d,bb健健康康已經好好,大家都唔好太擔心!

複式洋房

我bb面上多處的痣已經變得很淡色,只是耳朵還是很深色,而且有3,4粒。拍照的時候影不到而已。

大宅

my son also has血管瘤 6 x 5 cm at his right cheek, right under eye & besides nose, reddish & obvious, 我囝囝出世 a few days開始由好細紅點慢慢擴散, and stops getting big since 4-mth-old. He is 7-mth-old now. Has been seems so many doctors and did MRI. Most of the doctors ask me to wait and see, may disappear when he gets older, but one doctor in Kwong Wah hospital said it won’t totally disappear as the MRI report told it has those “藍色靜脈” and not purely Strawberry marks. One doctor from United Hospital asked me to take steroids, but I didn’t do so as I consulted many doctors and said is not guarantee that the marks can be removed but the side effects are guaranteed.

I hear everyday the ppl talk about my son when I bring him out. I’m just so afraid those words will hurt my baby when he understands. Once I was shopping in a mall and put my baby in the stroller, a “8por” said “ooh so ugly” then walking passed-by. I then follow this “8por” to a department store and scolded her loudly. I don’t mind to act as a 8por, I just know that I need to protect my son in anyway I can.

大宅

jonvan 寫道:

ha你bb成日r ah 咁米會流好多血lor 不過有時我見佢係咁r塊面我都好想鬧佢怕佢正親達野 我都唔比佢r見一次stop一次 我怕正到流血1會流好多2怕會有la第時米唔靚lor

jonvan你bb好得意呀!我琴日都買左頭匝比女女,又唔係好遮到,你bb第時多d頭髮可以遮到啦!

複式洋房

我想問下血管痣/士多啤梨痣是怎樣的?
我囡囡出生第4日在"人中"位出現一達紅色, 在皮下, 輕按會出變回正常膚色, 達野會時深時淡, 初時以為在醫院除去氧氣喉膠貼時弄傷, 但到現在3個月都未見有消退跡象, 很擔心. :-(

如果要睇醫生, 是否要看皮膚科? 有沒有好介紹?

大宅

LillianL 寫道:
我囡囡出生第4日在"人中"位出現一達紅色, 在皮下, 輕按會出變回正常膚色, 達野會時深時淡, 初時以為在醫院除去氧氣喉膠貼時弄傷, 但到現在3個月都未見有消退跡象, 很擔心. :-(

LillianL你唔好自己嚇自己啦,睇定d先啦!可能唔係呢!

大宅

EQ

hello, d 8 por唔使理佢啦!我都話有個生倒腮嘅女人都笑我個女, 有d人係咁冇品la!

大宅

[quote]
EQ

hello, d 8 por唔使理佢啦!我都話有個生倒腮

大宅

EQ

hello, d 8 por唔使理佢啦!我都話有個生倒腮嘅女人都笑我個女, 有d人係咁冇品la!

係倒眼呀

大宅

EQ,
識好耐啦!識企,叫 baba mama,扭計咁啦!

da da 咁細慢慢la,望多家姐仔兩眼就識la! 希望bb快 d好番!

複式洋房

[quote]
LillianL 寫道:

LillianL你唔好自己嚇自己啦,睇定d先啦!可能唔係呢![/quote]

之前打針時問過兒科醫生, 佢話可能係血管痣, 講得唔肯定. 所以想搵過個醫生睇下.

大宅

EQ,
識好耐啦!識企,叫 baba mama,扭計咁啦!

da da 咁細慢慢la,望多家姐仔兩眼就識la! 希望bb快 d好番!

好叻女喎!

da da 唔細啦,快8個月了!佢最鍾意坐在地上用隻腳"了"D 玩具,或用pat pat

首頁
34567...19

尾頁

跳至