自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

矯正"扁平足"除左DR.KONG之外,仲有無好介紹呀?

如題!

thx!

子爵府

Re: 矯正"扁平足"除左DR.KONG之外,仲有無好介紹呀?

THY,

好似有間 shoe box (鞋博士), 但好貴的 ...

THY 寫道:
如題!

thx!
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

別墅

Re: 矯正"扁平足"除左DR.KONG之外,仲有無好介紹呀?

最好係睇骨科,跟住做物理治療。
我老公就係用咗dr.kong d 野,所以扁平足先嚴重咗,重成日發炎:-( ,後尾睇醫生,醫生話扁平足要睇專科,因為出面d 現成野未必完全合適每一個人,所以呢d 都係睇返醫生好d~。

洋房

albe

多謝回應呀 ,想問下你地睇開邊個骨科好呢,几錢睇一次呀? thx

洋房

係貴d...不過好"come"...亞女著咗成季都無變形
之前對dr.x...一早就己經"舌"哂lu [quote]
mmak 寫道:
THY,

好似有間 shoe box (鞋博士), 但好貴的 ...
A Happy Big Head Girl..wish you luck and God always with us!!

別墅

我老公都係睇普通私家醫生,跟住佢會俾張轉介紙你,咁你去就近醫院登記就得架喇,我老公嗰次睇咗三百蚊。
不過政府醫院點快都要等半年,好似我老公咁o既情況都要三個月。 :lol:

公爵府

剛剛有醫生同我講, 如果有"扁平足" DR.KONG 唔得

別墅

請問 shoe box (鞋博士), 邊到有呀????

大宅

好似太古城中心, 近watsons側邊有間shoe box.

marykayu2002 寫道:

洋房

各位:

多謝你地的回應!

albe,
我聽完你講話最好去睇骨科,於是我就問左其中一間矯形&物理治療中心.聽電話個人好好人咁一一解釋俾我聽.佢話一般6歲以下的一般扁平足都唔洗睇醫生&矯形.只要注意平時著的鞋有矯形鞋墊(凸起),(其實而家好多小童鞋都有的),不可以是平的.另外買鞋唔好預太大.要著"arm" size的.仲要唔好跪住坐.要盤坐...
但如果有扁平足而導至小腿內/外彎屬於嚴重,就要及早睇醫生啦.

大家參考下啦

洋房

我囡囡三歲, 我啱啱於上星期同佢去完一間足部矯形中心做足部檢查及矯形鞋墊, 經診斷後發現佢有X腳, 即O腳的相反, 從而影響佢有扁平足傾向, 中心的足部矯形師好專業及Nice, 如你需要有關資料, 可PM給我 :lol:

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

利園2期,海洋中心
marykayu2002 寫道:

大宅

睛靈勳章

jamiebb 寫道:
我囡囡三歲, 我啱啱於上星期同佢去完一間足部矯形中心做足部檢查及矯形鞋墊, 經診斷後發現佢有X腳, 即O腳的相反, 從而影響佢有扁平足傾向, 中心的足部矯形師好專業及Nice, 如你需要有關資料, 可PM給我 :lol:

jamiebb:

我個女2歲咋, 都係有X腳, 佢地話x腳好少有, 所以都同佢倒模, 整鞋墊.
jamiebb你個女在那裡看, 我在中環萬邦行
del

男爵府

畀面勳章

我仔仔就請醫生寫了封轉介信後往九龍醫院排期造度身訂造的鞋墊, 仔仔穿了有鞋墊的鞋的確改善了很多. 費用都只係每次$100.-, 醫院跟進得很貼, 每4-6個月就換一次鞋墊, 因為小朋友會增高及腳會變大.

大宅

睛靈勳章

marksix123:

你仔仔是否扁平足, 排期要幾耐呀?
del

子爵府

hello all

我囡囡差唔多14個月, 11個月識行, but愈大對o型腳就弯得愈犀利, 唔知可以去邊度睇同做鞋諸如此類幫佢矯正呢?
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

大宅

我女女係中度"扁平足"我帶左佢去明愛倒模做鞋托,效果未知,著左一個星期到>>>

大宅

鞋墊費用是否另計?

複式洋房

明愛醫院倒模做鞋托,半墊$650、全墊$950已包診費,有物理治療師跟進,半年覆診一次。

男爵府

我亞B都係扁平足,腳跟有少少向外,係唔係叫醫生寫信就可以到政府醫院睇?小朋友(19 mths)會唔會排期快D?
除左九龍醫院,其他政府醫院有這服務嗎?

首頁

尾頁

跳至