論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

代朋友問, 佢姐姐突然要求要追返過去7年的法定假期的錢。我朋友衰在一直簽收人工, 但無簽收假期, 而家口同鼻, 佢又唔甘心就咁俾錢姐姐, 佢話寧願告上庭。

我想問下,
1) 如告上庭, 我朋友係咪好大機會輸? 舉証是否在僱主? 工人是否需要証明佢無放假?

2) 如僱主輸了, 會有甚麼後果?

3) 我知法定假期是不可以用錢補償的, 而家姐姐要求補錢, 是否都不應答應, 因為是犯法的?

4) 而家應該點收科?

請各位幫幫手!!

男爵府

或者, 可以去咩地方問到意見?

大宅

嘩, 聽都未聽過, 過去7年冇放過假? 合唔合理呀? 仲要7年後先追討, 個法官都未必信啦。

當然, 如果你有證據當然最好, 例如首先mark 返佢邊日邊日紅日放左, 佢返鄉下又放左幾多日, 自己mark 返7年來放假既日期先。另外, 你要證明佢講大話;
佢話冇放, 咁佢都要舉證o家, 咁佢唔放假做乜先? 點解唔放先? 如果佢話係僱主唔比放, 係邊日邊日, 你個fd 搵左人證出尼, 證明當日佢係放左假。(假設真係工人講大話)

我覺得, 如果你個fd 真係冇錯, 同佢上法庭囉, 如果lose 左, 咪先補返$, 冇錯千祈唔好比$ 佢, 否則你個fd 在行動上已經表明你個fd 冇比佢放假, 到時可能唔止係補$ 咁簡單了。如果冇錯, 千祈唔好認。當然如果真係你個fd 冇放假比人, 咁大家要去律師樓, 簽署佢放棄追究權利書, 再補$比佢。

禁止訪問

BK Milk勳章

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

jwkkwok2013 發表於 13-2-5 14:18
係囉, 搞咩呀? 7年後先發覺要追討? 原因何在?

擺明係屈僱主, 搵多筆錢回鄉啦

睇下樓主朋友可唔可以搵管理處, 睇下大堂錄影機有無影到佢工人在法定假期的出入片段....

禁止訪問

BK Milk勳章

伯爵府

jwkkwok2013 發表於 13-2-5 14:31
咦, O甘樣係咪即係最好都要比埋工人姐姐每次放法定假期前都要簽收返?

你地會係點樣做架? ...

每月簽出糧, 再簽一份平日假期表, 一份法定假期表.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

jwkkwok2013 發表於 13-2-5 14:31
咦, O甘樣係咪即係最好都要比埋工人姐姐每次放法定假期前都要簽收返?

每個月簽收張糧單上會寫埋放咗邊幾日休息日, 法定假期, 大假, etc...

男爵府

謝謝各位。

我朋友呢個工人, 5月完約, 朋友亦不打算續, 雖然未同姐姐講, 但姐姐應該估到, 因小朋友已中學了, 平日佢都無咩好做。我地都估姐姐臨走想攞錢。

而家應該點處理呢? 同佢講唔俾, 又怕佢呢幾個月玩野, 俾佢, 一來條氣唔順, 二來又俾左個假像我朋友真係無俾錢。

男爵府

想問如上庭真係唔好彩僱主輸了, 是否只需賠錢? 要唔要坐監?

水晶宮

法例上,舉証責任在僱主.
然而,都要睇下件事合唔合理.
無可能七年都唔比佢放法定假期,工人都肯續約架.
此外,只要搵到一日放假日佢有去街街,有人証或物証(大廈錄影帶)已經足夠啦.

Chickee  謝謝。  發表於 13-2-5 15:08

大宅

引用:法例上,舉証責任在僱主.然而,都要睇下件事

原帖由 方方媽媽 於 13-02-05 發表
法例上,舉証責任在僱主.
然而,都要睇下件事合唔合理.
無可能七年都唔比佢放法定假期,工人都肯續約架.
agreed!!

別墅

哄佢講野,錄音。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Suggest to:

1. Ask any one of the security guards downstair to write or sign a simple witness statement to prove that she has already taken statutory holidays (at least to prove some);

2. Arrange the maid to take statutory holidays while she is still serving for your friend and video/audio tape her (w/o letting her know) so that if the maid lied that she was not granted holiday until the last day, your friend can prove innocent;

3. Dont straightly refuse the maid's claim while she is still serving, simply tell her that you need to consult the agent first and will make sure that she can get everything she entitled in the termination payment;

4. One can only claim for at most 6 years entitlement (The Limitation Ordinance (Cap. 347) stipulates that actions founded on simple contract or on tort and certain other actions shall not be brought after the expiration of 6 years from the date on which the cause of action accrued.);

5. Can your friend argue that she has arranged the maid to take statutory holidays on Sundays/Saturdays while the maid voluntarily worked on rest days and rest day pay has already been given to her? Because under the Employment Ordinance, worker can work on rest days voluntarily, but not statutory holidays.

Hope the above info. is useful.

Chickee  Thanks so much!  發表於 13-2-6 09:42

男爵府

畀面勳章

如果最後真係要追究,
工人只可以追討最後6年.

男爵府

畀面勳章

冇理由一次離境的記錄都冇.
請都冇人信啦. 七年來一日假都冇放過..
擺到明想搵大筆返去.

男爵府

工人姐姐要追返過去7年的法定假

樓主,你只講工人追返過去7年的法定假,你冇講其實你❮朋友❯係咪真係冇俾工人放?
工人仍然在職,佢點開口同你❮朋友❯講話"你俾番7年法定假我"?
想知多一點點才分析應該點做。

abby0624  同意  發表於 13-2-7 16:00
My little Son

男爵府

k-k-mummy 發表於 13-2-5 16:56
樓主,你只講工人追返過去7年的法定假,你冇講其實你❮朋友❯係咪真係冇俾工人放?
工人仍然在職,佢點開口 ...

朋友話有俾佢放, 但未必在正日。也有試過工人放假但無出街在房休息打電腦。

個工人同我朋友講佢7年都無放過假, 要求補錢。

珍珠宮

引用:咦,+O甘樣係咪即係最好都要比埋工人姐姐每

原帖由 jwkkwok2013 於 13-02-05 發表

我簽糧單,假期表及月曆

大宅

引用:代朋友問,+佢姐姐突然要求要追返過去7年的

原帖由 Chickee 於 13-02-05 發表
代朋友問, 佢姐姐突然要求要追返過去7年的法定假期的錢。我朋友衰在一直簽收人工, 但無簽收假期, 而家口同 ...
叫佢問勞工處,上次有個工人話一年冇出糧冇放假claim 僱主,俾個官鬧爆。依家好多姐姐玩野,日日大把呢d case.

Chickee  Thanks!  發表於 13-2-5 17:27

首頁

尾頁

跳至