跳至

首頁
12345...61

尾頁

子爵府

深井媽咪 【part 3】-- 入黎傾o下啦

Hi, All,

深井媽咪part 2 已經超過 2000 回應; 要開“新part”了!

為方便係"part 2"搵返d 舊資料、舊朋友,去下面的連結搵啦!

請在Part 3 作新的回應吧! :mrgreen:

深井媽咪會多了很多新任媽咪,我們這些老媽咪少了浦頭呢!

[size=medium]深井媽咪 part 2--入黎傾o下啦
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

子爵府

Re: 深井媽咪 【part 3】-- 入黎傾o下啦

我由始至終都係去荃灣睇醫生的。 日間去私家診所, 夜間去港安醫院的夜診, 有信心一點! 除非只為取病假紙想在家休養, 才可能去深井的醫務所。 :-|

別墅

我有個親戚上次因腳趾尾(近趾甲對落約兩分)發炎”陷膿”落樓下諾X睇醫生, 當時的替假醫生給他"放膿"洗傷口, 接將把少少死皮剪去, 給他貼上紗布, (塊紗布好似個一蚊銀咁大, o麥針都冇打) 跟住收o左佢$960大元. 之後我地打電話落去問, 個醫生答當中700元係手術費. 手術費?, 我地好詫異咁就叫手術! (又無麻碎又無縫針, 個醫生話如果有仲唔止咁既價錢) 我地問如果係手術, 點解唔係進行前先徵詢病人意見, 講解清楚及告之有關的額外收費, 佢竟然話: " 佢都咁大個人, 佢又無問! 如果佢問我一定會講!" 邊個叫佢冇問!
後來X醫生回來後我地再致電跟他理論, 我地問如果有額外收費(仲係咁貴)係咪應先徵詢/預先告之病人, 我說替假醫生的職業操手是否有問題, 佢居然話收費一早已貼響度, 如果我唔滿意咪去醫務會投訴攞, 佢就覺得冇問題喎!

之後佢仲唔係好likely 咁話: 診金就無得退o家 la, 最多咪同佢免費洗番兩次傷口籮, (佢D態度咁, 仲敢再比佢睇咩!) 結果我地再無幫襯佢!

我再post 出嚟, 係想各位留意下!

子爵府

我想問下大家知唔知綠van308由浪翠出村口或由村口番浪翠既收費係幾多呀??

大宅

jk67jk 寫道:

深井媽咪會多了很多新任媽咪,我們這些老媽咪少了浦頭呢!

唔好咁講喇,攪到我這個老媽咪唔敢入黎la

大宅

今日由深井搭車出尖東,去之前電了九巴問如何搭車,他們教我搭52X去到荔枝角MTR再轉35A or 41A...

我足足搭了個半鐘才去到目的地 52X快就快但等好耐丫,車好疏。轉了架35A點知架車行好耐才到尖東。

請問你們怎樣出尖東,有無其他快些的路線選擇?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

浪翠園朝早有村巴出尖東,七八個字到!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

因為我不是返工時間去TST,請問有無其他路線呢?

子爵府

Longman,

如果要快, 應該只有去荃灣轉mtr, 出到佐敦or尖沙咀再轉車入尖東。

男爵府

longman

如果要快出tst, 你見到有咩車上咩車(bus)

234a→荃灣→mtr TST (較慢)
52x → 荔枝角→mtr TST (最快)
308m →青衣→荔景mtr TST (最慢)

這是最快及免等候時間。

民房

剛搬入深井一個多月, 向各位深井媽咪問好

男爵府

candychan912

呢個月感覺如何? 係咪荒蕪得黎幾舒服呢?

大宅

PINKAVA 寫道:
candychan912

係咪荒蕪得黎幾舒服呢?

比你笑死

子爵府

都唔係真係好荒蕪姐.....雖然係無麥記, 係無屈銀紙, 係無匯豐銀行, 係無戲院....不過我地有發記, 有燒鵝, 同有好多地產佬衝出馬路...哈哈哈

大宅

講得有幾 貼切...
hi ronni,,
b 女 好可愛...
ronni 寫道:
都唔係真係好荒蕪姐.....雖然係無麥記, 係無屈銀紙, 係無匯豐銀行, 係無戲院....不過我地有發記, 有燒鵝, 同有好多地產佬衝出馬路...哈哈哈

子爵府

多謝先~
唔扭食個時真係幾可愛架...不過可愛同可惡都係一線之差....

男爵府

haha... 係呀, 好多人都問我阿B好唔好湊, 我通常都答佢地 : [ 都幾好湊呀, 只係扭下肚餓, 同扭下眼瞓 ....!!] 其實諗真d, 我答左等如無答, 個個BB都係咁gar la!!! 所以佢地問好唔好湊我都唔知點答!! ?-(

子爵府

今日痾左3篤便便...有一次仲痾到上背隻, 衫仔都係))))) 可惡!!!

民房

妳個女女好可愛, 有幾大個? 我個仔剛一歲, 現開始為他找幼兒園, 過多一年又要找幼稚園,非常煩惱。

子爵府

hi~ 囡囡1m3w~~
唔好話你啦, 我都開始留意nursery啦, 今時今日做人parents甚艱難呀~~咁你shortlist左邊幾間呀?

首頁
12345...61

尾頁

跳至