跳至

首頁

尾頁

男爵府

因為佢去健康院做評估,佢唔肯望人,坐唔定,個姑娘就轉介佢去醫院做評估,我想問屯門醫院評估好唔好,同埋會唔會轉介去特殊幼稚園,之後我打去同佳寶同校長講健康院無評估,佢就話其實無諗住收我仔,話我仔坐唔定,應付唔到呢類學生,資源有限,我覺得佢玩梗我,既然唔收就唔好話一味hold住,仲要我一個月去幾次間學校度見

子爵府

基本上所有有特別學習需要的兒童都會轉介去屯門醫院兒童評估中心做評估,如果你小朋友真係有問題,佢地會轉介去特殊幼稚園,唔使擔心.
越早見對你小朋友越好

我個寶貝仔係屎撈B

男爵府

回覆:Haemon 的帖子

特殊幼稚園係唔係同d有問題既小朋友一齊讀

大宅

引用:因為佢去健康院做評估,佢唔肯望人,坐唔定,

原帖由 szenanababe 於 13-02-28 發表
因為佢去健康院做評估,佢唔肯望人,坐唔定,個姑娘就轉介佢去醫院做評估,我想問屯門醫院評估好唔好,同埋會 ...
之前唔係話收左啦咩 做乜实然hold住 而家又唔收? 咁而家有無學校係手

男爵府

回覆:LING~ 的帖子

個校長話唔收佢,係個主任話hold住份表,因為我仔坐唔定,佢地照顧唔到,我一間都無係手

男爵府

回覆:LING~ 的帖子

不過去屯門醫院做左評估先,等佢轉介佢去特殊幼稚園讀住先,無學校收佢,都無辨法

男爵府

回覆:屯門醫院智力評估

屯門醫院果邊排到幾時?揾下仲有冇學校讀住先

大宅

如果小朋友評估智力有問題先會轉去特殊中心,一般評定為如過度活躍症,自閉症或發展遲緩,會轉介至兼收位幼稚園或早期訓練中心,但要排一年至年半左右,如未有兼收位,一樣要喺幼稚園入讀等候,所以你都要揾咗學校俾佢讀,一係問下d屋邨幼稚園,可能仲有位試下問下先啦

男爵府

回覆:sasara 的帖子

屯門醫院剩係叫我三月十四去填問卷,到時先排

男爵府

回覆:羲羲媽咪 的帖子

我問過青松,佢面過試,坐唔定,唔聽指示,唔 收佢,等佢四月 三歲再報其他

大宅

回覆:szenanababe 的帖子

你仔評估甚麼呢?

男爵府

回覆:HK1002 的帖子

評估語言同發展遲緩

男爵府

回覆:HK1002 的帖子

健康院話佢坐唔定同唔聽指令所以轉介過去醫院做評估

複式洋房

三月十四日先填問卷呀? 咁可能要明年年中先見得做評估個姑娘喎。

“唔肯望人”,齋呢樣似係自閉。如果加埋平時多數自己同自己玩,去遊樂場都唔理其他小朋友,甚至自己同自己傾偈,咁就都幾大機會。

如果係,媽咪最好搵定啲呢方面資料睇下。始終呢啲,就算佢係唔係有問題都好,都係要靠屋企敎。
東東 B 去打獵啦! :-D

男爵府

回覆:Abishuah 的帖子

但佢去公園同小朋友玩,跟陌生人走,有望其他人,剩係唔望健康院個姑娘,佢係鍾意就望,唔鍾意就唔睬

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我大仔當年都試過轉介去屯門醫院做評估,佢係因為講野唔得而轉介,最後評估得出有語言障礙,跟住就排協康會,我記得排左唔洗一年就可以去協康會做治療,每星期去2-3次,多數都係上午去,去完之後返學(返下午班,正常幼稚園),最後協康會又評估得出佢唔止語言障礙,仲有學習障礙,比人遲年半,不過而家都10歲了

男爵府

回覆:maggie0043 的帖子

但正常幼稚園而家唔收佢,因為佢周圍走,坐唔定

男爵府

回覆:maggie0043 的帖子

同埋佢講中文雙音字,唔叻

男爵府

引用:同埋佢講中文雙音字,唔叻

原帖由 szenanababe 於 13-03-02 發表
同埋佢講中文雙音字,唔叻
會唔會比多少少錢嚮出面做評估?可能會快啲有結果.平時邊個湊佢架?其實你所講既坐唔定,鍾意就睇人唔鍾意就唔望,好多小朋友都有架喇,有時小朋友比較有性格姐,老師又會一口咬定有問題既?

大宅

自閉症係要合符3個元素才可被列入自閉譜系︰(1) 語言遲緩 (2) 社交障礙 (3)狹窄興趣 (即唔識正確地玩玩具,喜歡睇重覆轉動既嘢 eg 洗衣機轉動、風扇、開關門等,有時會有自我刺激行為 eg 自轉、玩眼等),不同時期小朋友會有不同自閉特徵,只要家長留心便不難發現。

如小朋友18個月還未識用手指指嘢、少眼神接觸、坐唔定唔聽指令等就要快d去做評估。

排政府 cac 做評估最少要等半年,排服務 (e/i/s位) 再要等最少1.5-2年,6歲就唔會再提供服務。

所以樓主現時一定要幫小朋友搵學校,一邊排cac 服務。如經濟許可,找私人評估做私人訓練。6歲前係小朋友黃金期,錯過左後悔莫及,越早訓練對小朋友越好。

建議樓主可到"特殊教育" 了解咩做自閉症,那裏有很多熱心家長分享。

首頁

尾頁

跳至