跳至

首頁

尾頁

複式洋房

保良局世德小學 -- D 媽咪入傾下呀!

我就來要為我小朋友選小一了, 有冇小朋友係世德反學呀, 係咪真係好難入, 選陳溢小學係咪都幾好架, 好煩, 唔知點選好,
有冇人可以教下我點選小學呀?

many thanks :-(

複式洋房

Re: 保良局世德小學 -- D 媽咪入傾下呀!

我的小朋友是今年剛剛升小一,他去年自行收生時沒有報世德,但統一派位時乙部第一志願是世德,但抽唔中,派了第六志願。 知道舊年九月自行收生時,如果沒有兄姐在該校就讀,抽中的機會極微。而統一派位時,因為競爭非常大(約四至五份一機會抽中),除非你的隨機編號很前,否則亦很難中,他學校只有數名學生抽中世德(第一志願)。最後,就只可以報考後備位,但要考筆試。到時你便要多操練你的小朋友做補充練習了。我兒子考完雖然話識做,但都不獲取錄,原因是差不多百五人爭幾個位,聽講話要考到一百分的才收。你自己考慮o下吧!

至於陳溢,我兒子都有去考後備位,並獲取錄。考試形式是面見小朋友及家長。我覺得該校校風不錯,老師及職員也很友善,成績也拍得住世德,而且中文科是用普通話教授,只是校舍不夠世德大和新,所以很多家長都較鍾意世德,如果你選陳溢為第一志願,抽中的機會可能大些。

不過我兒子最後沒有入讀陳溢,原因是他考到了跨區的第一志願,所以才放棄該校學位。

mango, 希望以上意見幫到你啦!

男爵府

小女係世德畢業生, 今年升中一, 小月九月十六號去探校, 聽呀SIR 話因為往年呢間學校太多人揀, 所以話今年應該小的人抽喎
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

大宅

edmami,

小囡個case同妳差不多.由自行分配至統一派位時我都把世德放在第一位,但結果都是落空,抽到第6志願.後來去叩門,見到人山人海,150人中揀約十個由校長再interview,結果一樣是失敗 :cry: :cry: :cry:

最後係同區考到另一間.

妳囝囝好叻,可否告知考到邊間

CHIEKO

複式洋房

chieko,

pls check PM.

複式洋房

chieko,

pls check pm again.

[img align=left]C:\Documents and Settings\Jimmy Poon\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\XFH6XLVY\_717[1].gif[/img]

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Hi all mama,

想問下係唔係讀田家炳 or 曹金霖會易入o的世德呢?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章

HIMMAMA3  男爵府

複式洋房

Dear Edmani,

好多謝你的意見, 今個星期就交表, 唉! 本想選世得, 但聽個個講都話實唔得, 所以應該會放棄, 唔好浪費其他機會, 你小朋友有最後選了那一間小學? 現在好嗎?

我希望真的沒有選錯啦, 因我都幾喜歡陳溢小學, 老師好似好like 甘 :-P

mango

大宅

Hi all mama:

我都想知呀?, 因我想幫亞仔插班讀k2, 唔知有無位呢? 我之前都有想這2間?

禁止訪問

子爵府

Edmami

咁你阿仔考到跨區邊間小學呀? 係咩階段考到入去架?

複式洋房

Candy

你去了陳溢開放日, 覺得如何, 那天我因先去世德, 所以遲了去到, 沒有聽到校長的演講, 只好參觀一下便走了, 那天你有沒有去世德開放日呀!真不錯, 不過老師好像沒有陳溢那麼有善.

Mango

複式洋房

唉!要交表了, 但仍心大心細, 想問如自行分選世德, 選唔到後, 在第二次就選陳溢首選, 這樣好不好, 有冇人可以提供意見呀? 唔該呀! 煩惱的我.................
:-( :-( :-(

複式洋房

mango,

我覺得無所謂。如你想博下,第二次首選亦可選世德,或者你個小朋友好好彩會抽到呢!但如果你諗住兩次都選佢而在第三輪有幫助,咁就唔會啦!因為世德是睇成績先,而非誠意先的。

若你第二次先選陳溢首選,而又唔好彩抽唔到的話,再去叩門亦不怕佢話你無誠意而唔收,只要你面試時表現好的都有機會,因為我個仔上次都係選佢做第四志願,再去叩門都收佢。

綜合我和我班媽咪朋友上年的經驗,你現在都毌須太煩,因為派位好與否90%都係靠運氣,預左到時派得唔理想再去多幾間叩門(到時自己亦唔會太唔開心),現階段是好好教導你的子女,準備第三輪的面試�筆試吧!

P.S. Pls check PM!

複式洋房

Edmami,

thank you for your reply.

我已交表了,你上年有沒有選主恩小學首三位, 我朋友說那間小學也不錯, 但我心中暫首選保良局小學多d, 你小朋友現在在那裡讀書, 開唔開心?

Mango :-P

複式洋房

Hi Edmami,

我朋友的女兒已交表格到主恩,請問你知吾知佢地既校風係點呢?

複式洋房

Hi! mango,

我上年選主恩為第三志願, 但我認識幾個媽咪均選主恩做第一志願都抽不到, 因為佢係青衣都好受歡迎. 其實我對主恩不算太認識, 聽人講該校學生成績及品行都不錯, 上年主恩亦是統一派位收發中心, 我個仔亦有去考後備位(不過唔成功),我去過主恩幾次, 對該校及其學生的印象都不錯.

另請看PM 私人信息, 我已留言, 在頁首右上方按私人信息一欄便可.

民房

smallkwan 寫道:
Hi all mama,

想問下係唔係讀田家炳 or 曹金霖會易入o的世德呢?

我大仔今年讀緊保(曹)幼學K3,今年撰小一,曹幼的升小一家長會中,校長告訴我們上上年入世德(第一志願)的約4、5個,上年約7、8個.....唉!!!一個難字
而且相對於其他學校,相反地,收生率和學習程度也較低。
*但校長告訴我們如果第一次首選世德/陳溢的話,但抽不中,第二次亦放在首選也抽不中,她可看小孩的學習成績來幫我們寫信給世德/陳溢的校長......所以也算是一種機會?!
但我還是沒有選 :mrgreen:

男爵府

我覺得抽獎都係幸運居多, 可以博一的, 就揀自己中意個間啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

首頁

尾頁

跳至