自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔今年 15 歲, 佢話投票年齡應升至 25 歲

我問佢點解?

佢話好多 18 歲仲未識諗, 太多 MK 仔投票比長毛,

佢都吾鍾意長毛

naviegirl  agree ... & 太多 牛頭角順嫂 ....  發表於 13-5-10 12:16
d r m f s l t d'

大宅

回覆:我仔今年 15 歲, 佢話投票年齡應升至 25 歲.....

子爵府

回覆:我仔今年 15 歲, 佢話投票年齡應升至 25 歲.....

15歲就留意政治,叻仔

大宅

pixelskin 發表於 13-5-9 20:38
15歲就留意政治,叻仔

佢吾叻

但佢自己識咁講,我都幾意外

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

15歲識得咁諗, 真係大個仔啦!

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

小泳 發表於 13-5-9 20:41
佢吾叻
你仔仔好識諗, 如果多D青年人有呢份自覺, 咁社會就會太平好多!!

大宅

WChan 發表於 13-5-9 20:43
你仔仔好識諗, 如果多D青年人有呢份自覺, 咁社會就會太平好多!!

等我話比佢知先

子爵府

我都可以話D老人家俾人一車車帶去投晒俾保皇黨,等佢地可不埋民意捐一億就捐一億.......六十歲以後唔應該有投票權........
人地鍾意長毛,唔代表無諗過,無可否認,長毛有過人之處,佢GE見識唔係個個議員都有.......
P.S. 俾我都唔會投長毛
獻醜不如藏拙

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我仔今年+15+歲,+佢話投票年齡應升至+25+歲

原帖由 小泳 於 13-05-09 發表
我仔今年 15 歲, 佢話投票年齡應升至 25 歲

我問佢點解?
我老豆投咗俾長毛

水晶宮

tcftcf 發表於 13-5-10 10:55
我都可以話D老人家俾人一車車帶去投晒俾保皇黨,等佢地可不埋民意捐一億就捐一億.......六十歲以後唔應該有 ...

老人家始終有人生閱歷, 亦對社會曾經出過一分力, 絕對有投票權.

如果話保皇黨可以一車一車車佢地去投票, 其他政黨都可以, 問題佢地有無放時間係老人家身上je. 定係覺得年青人仲易氹d, 所以集中火力係年青人身上??

子爵府

在北韓生活吧

子爵府

WChan 發表於 13-5-10 11:32
老人家始終有人生閱歷, 亦對社會曾經出過一分力, 絕對有投票權.

如果話保皇黨可以一車一車車佢地去投票, ...

咁真係好少聽其他政黨成日有蛇齋餅糭派......
老人家有閱歷,唔代表唔會俾人呃,點解咁多猜猜我是誰係老人家中招就係咁......

其實如果唔信18-25歲年青人判斷力,咁點解18歲犯事當成人罪犯看待?係咪同樣地,因為佢地未成熟可以當佢地少年罪犯看待?

更何況新一代比我地更早熟,憑佢地投票俾邊個唔可以判斷佢地識唔識諗。

要唔識諗要俾人煽動,40歲都會..........咁給予投票權前,係咪應該做心理測驗,測下嗰個人係咪易俾人煽動?易就無權投票.......

小朋友開始諗政治係好事,做大人更要教佢多方面諗嘢~~~

獻醜不如藏拙

男爵府

你仔仔自己唔鍾意其中一個議員,就覺得所有25歲以下的人都唔應該投票,你唔係覺得佢好有道理呀嘛?

水晶宮

tcftcf 發表於 13-5-10 12:01
老人家有閱歷,唔代表唔會俾人呃,點解咁多猜猜我是誰係老人 ...

時下既年青人思考既角度, 有時真係幾嚇人, 當然亦有好明白事理既年青人. 不過既然法定18歲有投票權, 咁大家都一定要尊重既.

只可以講每個政黨都有佢地既票源, 各取所長啦!

珍珠宮

引用:Quote:WChan+發表於+13-5-10+11:32+老人家

原帖由 tcftcf 於 13-05-10 發表
首先要攪清楚,投票俾民建聨的,不一定是蛇X。。至少我身邊老中青,冇人因為蛇XYz而投俾佢地。
再者,搞蛇㐅丫Z的,其他黨派亦有,bk jm 亦講不少。
至於話年青一代比我們成熟,我就一D都唔認同了

naviegirl  agree !!  發表於 13-5-10 12:17

子爵府

WChan 發表於 13-5-10 12:11
時下既年青人思考既角度, 有時真係幾嚇人, 當然亦有好明白事理既年青人. 不過既然法定18歲有投票權, 咁大 ...
只可以講每個政黨都有佢地既票源, 各取所長啦! <<<exactly......同仔仔講投長毛嘅唔一定係被煽動,解釋下有人真係BUY長毛理念(雖然我都唔BUY),唔好俾仔仔只諗一個方向,識多方向思考,對仔仔將來更好。
獻醜不如藏拙

子爵府

保皇黨我都不喜歡

子爵府

ngokwan 發表於 13-5-10 12:14
首先要攪清楚,投票俾民建聨的,不一定是蛇X。。至少我身邊老中青,冇人因為蛇XYz而投俾佢地。
再者,搞蛇 ...
我無講過投票俾民建聯一定係因為蛇齋餅糉,亦無講過年青一代比我地成熟..........
獻醜不如藏拙

大宅

tcftcf 發表於 13-5-10 12:01
老人家有閱歷,唔代表唔會俾人呃,點解咁多猜猜我是誰係老人 ...

政治既野吾係好識 mouth:

大宅

kbeauty 發表於 13-5-10 12:08
你仔仔自己唔鍾意其中一個議員,就覺得所有25歲以下的人都唔應該投票,你唔係覺得佢好有道理呀嘛? ...

點會呢, 我都吾識

等佢自己慢慢再研究

首頁

尾頁

跳至