嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

10個月大bb自己食奶, 自己食包包籃莓餅餅, 但未試學習柸同自己食粥, 請問点入手好呀, 柸已經買左飲管果種

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

大宅

BK Milk勳章

可以俾啲佢有興趣又鍾意食既食物放在碗,俾枝飯匙佢,媽媽捉住佢隻手試"畢",試多幾次bb就會想自己畢,最初可能唔成功,你要幫佢畢起送入口,鼓勵下佢,而佢又成功左第一次,就會好鍾意"畢"架喇。

翡翠宮

訓練下佢用羹先,可以系碗度放D佢鍾意食嘅嘢,不過就要幹身嘅,等佢自己試下畢,等佢羹用上手,先再俾佢自己食粥仔

大宅

回覆:点訓練bb自己畢粥仔

Bb模仿力好強,餵粥時,我會比佢一隻匙我又一隻匙,慢慢佢會自己畢哩食,而家17m好鐘意自己畢。

珍珠宮

可以手把手教BB用湯匙食粥既。

公爵府

有「營」勳章 叻叻勳章

比條匙同幾粒星星餅佢自己畢!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB模仿能力好好架,睇到大人點食,就跟住學。可能初頭食,會搞到成地都系。

水晶宮

咁就要系佢面前示範點樣用羹~~
BB學習能力好強嘅~~

男爵府

多謝各位解答, 咁10m 大合適試自己畢未架??

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

10個月會唔會太細?都可以俾佢試下,不你預左成枱成地成身都係粥!哈哈!
我仔10個月果陣仲會反轉隻碗,仲未明白碗仔唔可以反轉!

別墅

10個月都仲叫細, 其實你慢慢做, 邊做邊講解, 又間中捉佢隻手試下, 洗咗一排腦後, 放些佢鐘意的嘢食, 等佢慢慢試, 唔好出手, 初頭就試一陣, 慢慢加長時間, 或唔幫佢, 就會好快學會, 但學會後, 間中都會作反或偷懶, 都係正常, 要保持耐性囉!

男爵府

Oliviaolivia 發表於 13-5-22 13:13
10個月會唔會太細?都可以俾佢試下,不你預左成枱成地成身都係粥!哈哈!
我仔10個月果陣仲會反轉隻碗,仲 ...

我個仔一歲,不過我都仲未試, 因為佢實在太鍾意反轉啲嘢....任何玩具佢都一定要反轉。試過畀隻吉碗佢,一秒之內即反, 跟住拎起隻碗敲枱,唔敢想像佢會點對碗粥....
我而家等緊買一套有吸盤嘅碗同餐具....香港個零售商淨係得粉紅色....

禁止訪問

陪月勳章

子爵府

10個月好似太細個嘞,等佢享受吓先啦~

男爵府

唔該晒, 咁我比佢玩多幾月先試啦

別墅

引用:10個月會唔會太細?都可以俾佢試下,不你預

原帖由 Oliviaolivia 於 13-05-22 發表
我仔10個月果陣仲會反轉隻碗,仲 ...
Hahaa

別墅

我個仔剛剛十個月,我只係剪左d食物俾佢自己用手指拎黎食,佢會食到好dirty 都由得佢自由發揮,因為呢個時期最重要係令佢地有食野的樂趣!所以我都未教佢用匙!只會佢楂一隻我用另一隻餵佢食。
而有飲管的學習杯都俾佢試用,佢只係狂咬支飲管

大宅

請問通常係幾大左右, 先比佢自己畢?

子爵府

引用:Quote:Oliviaolivia+發表於+13-5-22+13:13+

原帖由 cwsarahtam 於 13-05-22 發表
我個仔一歲,不過我都仲未試, 因為佢實在太鍾意反轉啲嘢....任何玩具佢都一定要反轉。試過畀隻吉碗佢,一秒 ...
我個女一歲,就算用吸盤碗,佢都會反轉到。匙更只會fing, 叉就好啲,會放入口食。我試過用薯蓉試匙更,佢成隻手插入碗撩來食。相信要大個啲至用到匙更。

男爵府

Potato001 發表於 13-5-27 13:19
我個女一歲,就算用吸盤碗,佢都會反轉到。匙更只會fing, 叉就好啲,會放入口食。我試過用薯蓉試 ...

我尋日試咗, 情況同你差唔多。我只係畀咗少少暖嘅粥落個碗度, 佢二話不說就放咗隻手落去跟住係咁捽到周圍都係, 完全冇放過入口, 玩完啲粥就使勁地扯個碗出嚟...
佢未用到雖然係有啲失望, 但係成件事好好睇好好笑...我同姐姐見到佢使勁地扯隻碗笑到停唔到

首頁

尾頁

跳至