自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我喜歡beyond,因為家駒真係一個人才,唱歌又好聽!
我喜歡MJ,因為MJ我覺得真係一個音樂天才,而且好有愛心!

另一個我好欣賞的偶像係馬X偉!尋日睇到無記6點番做佢嘅戲,好多往事即刻浮哂出嚟好想同各位jm分享下!

記得十幾歲時我做義工,帶祥仔(玻璃人)去港台返工,佢做接線生,當入到房,我見到錄音室內就是訪問馬X偉(後稱馬仔),那時他出第一隻碟做宣傳,當時正在播放佢的歌,我見佢不停係錄音室的櫃內搵嘢,那DJ問佢想搵咩?馬仔「無!我有個FANS病咗係醫院,我知佢好中意聽一隻歌,所以想搵嚟送比佢聽,希望佢快D好番」DJ「咩歌呀?我幫你搵啦!」馬仔「唔好!我要自己親手搵」可惜到最後都搵唔到,就送咗第二首歌比個FANS聽。到節目完結時,佢仲好親切同我們揮手道別,從那刻開始,我喜歡了他!

moonlight9198    發表於 13-5-25 13:42
yuexu    發表於 13-5-24 17:10

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Leon

may.bb    發表於 13-5-24 17:19

子爵府

回覆:不如講下你哋喜歡偶像d咩

我愛哥哥張國榮靚仔,有才華,心地超好勁好人,又nice,有時幽默搞笑,唱歌好正

may.bb    發表於 13-5-24 17:18

子爵府

我做咗佢FANS後,我發現我沒有喜歡錯佢,記得有次很凍,幾個FANS係商台門口等佢,佢會叫助手買些熱維他奶我們飲!我有朋友話,原來飲過馬仔阿媽煲的湯水,佢阿媽話多謝佢哋支持馬仔,可惜我無飲過,因為馬仔媽媽過咗身!

有時馬仔上去無記玩遊戲,以前好興送S牌手錶的,有次馬仔贏咗一大盒手錶,佢會比FANS每人選一隻,其他如餅咭那些,都會同FANS分享!

就咁,我一直做佢FANS支持佢,後來變成朋友般,可以說下心事,佢一有新歌亦會係錄音前唱幾句我們聽。
有次佢生日,去咗麥包開的bar開生日會,那天有FANS有明星(其中一個係陳豪,不過當時未出名,我都有同佢影相,超nice),後來所有其他FANS走了,只剩那些明星朋友及我們幾位資深FANS,佢同我們講心事,當然關於工作,我們亦答應一直支持他,無論佢有什麼決定,我們都會支持佢!到最後,我們幾個FANS走時已大約1點,當年我們都二十幾歲,有幾個FANS住得近,所以一齊乘的士走,剩下我一人,當時,馬仔竟叫助手送我返屋企,我話唔洗,佢「你哋爸爸媽媽比你哋做我嘅FANS,我有責任保護你哋嘅安全,唔係我點向你父母交代?」那刻真係超感動,所以佢助手就同我一齊坐的士送我回家!

子爵府

後來,我已同C6拍拖,我C6唔介意陪我去搵馬仔,每次C6一陪我們班FANS一齊大叫「馬X偉」時,馬仔都會係台上望住我C6笑,因為C6把聲好響。

有次馬仔生日,我們去無記飯堂同佢慶祝,當時我們只有5-6人(連埋C6),原來當日有記者朋友係度為馬仔影相,話有FANS入電視城同佢慶祝,當要影大合照時,我唔影,馬仔知道我的工作係唔方便露面的,所以馬仔即時醒目,叫記者朋友唔好影我同C6,記者當然唔制,佢話「得咁少FANS,唔影佢兩個就好似無咩人啊!」馬仔「無人都唔緊要,總之佢兩個唔可以上鏡」最後,我同C6就企係佢哋後面遮住,然後舉起「馬X偉」的紙牌,我見呢張相出街時,真係見唔到我同C6!

子爵府

後來我結婚,生咗個女,我少咗出去見佢,有次佢生日搞BBQ,我帶埋阿女去,當時阿女2歲,依家阿女6歲,佢仲記得 “STEVEN哥哥”(馬仔),因為當日馬仔抱咗阿女幾次,佢同D記者講「呢個FANS,我由細睇到佢大,依家仲結埋婚生埋仔添」真係好感慨!

我知佢做戲唔係咁好,但佢已好比心機,有次有套同鍾嘉欣拍的,講嘉欣要生個已死的BB出嚟那場戲好感人,亦好多人讚佢,佢不知幾開心,佢同我們講有前輩教佢做戲,佢已知道做戲嘅精髓,佢會再努力研究!

上幾個星期,我無意中聽收音機講,馬仔自己作咗幾首歌出碟,那刻我超感動,因為原來佢從沒放棄自己的理想,佢係一個唱作人,呢隻碟出,我會買一隻支持佢!自從有咗阿仔,我已沒有再見他,我真係有些掛念佢,我雖然沒有遵守當年的承諾,但我真係會永遠支持佢,我不知佢依家有沒有變,但我仍然喜歡這個其貌不揚(我覺得佢唔係好靚仔咋),但充滿理想的人。馬仔,加油!

子爵府

唔好意思,講咗咁多嘢添,不如大家都分享下?

yuexu  我只能私下分享.我個D唔係太好XD  發表於 13-5-24 17:25

大宅

容祖兒,唱歌好聽,勤力,唔串

may.bb  係呀!  發表於 13-5-24 17:18
我愛搞笑,不愛搞事~~~

珊瑚宮

may.bb 發表於 13-5-24 17:16
後來我結婚,生咗個女,我少咗出去見佢,有次佢生日搞BBQ,我帶埋阿女去,當時阿女2歲,依家阿女6歲,佢仲 ...

多謝你分享另一面既馬仔
:)
我只知佢近來信左基督教:)

感恩~
聽著也感動~
原來也有不一樣的藝人~

may.bb    發表於 13-5-24 17:22
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

子爵府

原來d post 真係會咁快沈底!

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

iloveit:

子爵府

回覆 rachel 的帖子

Thx

子爵府

回覆 carrie.carrie 的帖子

子爵府

回覆 yuexu 的帖子

yuexu 我只能私下分享.我個D唔係太好XD

請問即係咩?我想八啊!

yuexu  私下問我呀^^  發表於 13-5-25 22:44

珍珠宮

樓主,你唔出post,真係唔知馬仔私下咁好!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

引用:Leon+

原帖由 靚靚C9 於 13-05-24 發表
Leon
我都係

水晶宮

我鐘意子華,佢有好有才華,有急智,係一次舞台劇後座談會,同佢講左我女都鐘意佢(阿女住醫院時同我一齊睇佢d棟篤笑),佢知道我女個病即刻請左我去後台錄左條短片同阿女打氣,佢真係好好人,第二次見到佢,佢又再錄多次,我真係好感激佢。

大宅

趙增熹, 彈琴好charm

may.bb    發表於 13-5-27 17:13

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

引用:回覆+rachel+的帖子Thx

原帖由 may.bb 於 13-05-25 發表
回覆 rachel 的帖子

Thx
Support....

遲d 得閒我又share 下

首頁