自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

咪無同輩親戚囉,

長大後啲長輩老哂, 都幾孤獨....
d r m f s l t d'

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

禾從來都唔buy 話有兄弟姊妹, 將來有d 咩可以share.

好嘅就話暏,

唔好嘅, 到時唔係你想同佢脫離關係就咩事都可以唔理咁簡單.

反正都係5/5波.

不如望佢搵到個好老婆/公好過.

男爵府

引用:孤獨都好過兄弟不和,+那時打擊仲大.+不過唔

原帖由 RayEE 於 13-05-29 發表
孤獨都好過兄弟不和, 那時打擊仲大. 不過唔係一定既.

一切都是最好的安排

男爵府

引用:Quote:原帖由+nintendo+於+13-05-29+發表本

原帖由 annawong1122 於 13-05-29 發表
其實多兄弟姊妹的人係唔會明白獨生仔女個種孤獨;我c6好多兄弟姊妹,面對各種是非,我承認係好煩,但我親自 ...
聽到都覺得傷心

大宅

RayEE 發表於 13-5-31 11:20
我唸起一個朋友既故事...

話說佢7x歲, 有d身家.
有日佢見到d勵志故事, (例如每天起來是新的一天, 在家靠親人等等) 有感而發然後同我講話每日佢見到d屋企人, d屋企人都好唔開心.

我問佢點解. (因為佢d屋企人對佢都好以好好咁) 佢既答案係, 佢d屋企人唔開心係因為每日重見到佢識得起身... mouth:

是自己的朋友?

無屋企人對佢有真感情?

大宅

我唸起一個朋友既故事...

話說佢7x歲, 有d身家.

有日佢見到d勵志故事, (例如每天起來是新的一天, 在家靠親人等等) 有感而發然後同我講話每日佢見到d屋企人, d屋企人都好唔開心.

我問佢點解. (因為佢d屋企人對佢都好以好好咁) 佢既答案係, 佢d屋企人唔開心係因為每日重見到佢識得起身... mouth:

misswen  mouth:  發表於 13-5-31 13:59

子爵府

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小泳 發表於 13-5-29 13:26
如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

我記得有內地文章一早已經提過呢個問題... 而家響大陸變左個社會現象...

大宅

回覆 ap9394 的帖子

禁所以我重覆講, 好睇家庭關係同個人成長, 有d 人 身邊一大堆人都好唔能夠自處 ; 有d 人一個人生活好enjoy

我對囝囝有信心, 況且, 你都識講, 長大之後, 他自有自己人生, 而加我地三代都活得開心, 我相信囝囝既成長儲存好多正能量同籌碼, 既然將來既事無人知, 何必自我預言呢 ?

男爵府

我個女就係咁, 老公想生多個我唔想, 一個已經令我身心疲勞. 寧願個女有多D資源, 增廣見聞識多D人好過...

大宅

maggie0930 發表於 13-5-30 10:54
認同。

我真唔望要後生養。我地好早就為老來鋪路。每人對同一件事想法不一,無所謂。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 misswen 的帖子

你地唔覺得有問題, 但唔代表你個仔大個左覺得冇問題啵, 要面對的是你個仔呀!

RayEE    發表於 13-5-31 11:37

水晶宮

回覆:如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

其實我一d都唔擔心,有時,兄弟姊妹都唔一定為日來往,咁key嘅,老表、堂乜,甚至朋友都可以好親,我諗最重要望佢處事獨立有主見、心智成熟,就可以擔心少d

misswen  agree !  發表於 13-5-30 15:49

大宅

世事無絕對,
有人兄弟姊妹一大籮, 相親相愛,互相幫助,父母老年,輪流照顧,壓力少D.
有人兄弟姊妹一大籮,反目不和,感情冷淡,父母老年,互相卸責,晚景悽涼.

你話獨生子女好D定吾好,無絕對答案.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

親戚多又點?有兄弟姐妹又點?我有時寧願無細佬,做大既唔理佢又唔得!父母已經要擔心,仲要加多個細佬,細佬除左製造麻煩之外唔見得佢有咩可同我分擔,唔會夾份請父母食飯咩都我出曬,我環境比佢仲差~唉,總之家家有本難唸的經,我寧願生一個算,什麼兄弟姐妹相親相愛都係大人諗太多而已

RayEE    發表於 13-5-31 11:23

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:孤獨都好過兄弟不和,+那時打擊仲大.+不過唔

原帖由 RayEE 於 13-05-29 發表
孤獨都好過兄弟不和, 那時打擊仲大. 不過唔係一定既.
Agree!相親相愛就話姐,狗咬狗骨仲慘過獨生

大宅

EVA222 發表於 13-5-30 13:50
我認為年輕人最怕寂寞,精力旺盛,不願宅在家,最需要有另一半傾訴和玩樂,三十上下適婚齡,開始多好友進入另一 ...階段,越來越少人陪你玩,難免有點無形壓力,唔理好醜,求其搵個嫁或娶.
人到中年,離婚的離婚,或者湊孫,做了幾十年人,經歷好多,放低寂寞包袱,可能好享受獨處的感覺.

吾係架, 越嚟越多男人做郭富城, 鄭伊健

接近五十先考慮結吾結婚

女人有啲條件既(有份好工的) 都會揀揀揀... 揀到 4X , 仲未有合心水, 就繼續"享受"單身....

後生時意氣風發, 有條件, 覺得係自己擇擇單身, 有朋友, 有事業就 OKAY。
但 50後, 邊有再話成班朋友成日一齊去玩吖, 又就嚟退休近,就先會不再享受"單身"

禁止訪問

大宅

annawong1122 發表於 13-5-29 18:36
其實多兄弟姊妹的人係唔會明白獨生仔女個種孤獨;我c6好多兄弟姊妹,面對各種是非,我承認係好煩,但我親自 ...面當父親離世時在靈堂嘅人得父親朋友,我朋友,好疏嘅親戚(直系的親戚全部在鄉下), 家屬謝禮的時候係得自己,個種孤單法,真係好憐(當是我仲係單身)

所以到我結左婚,最少生2個,即使佢哋未必好夾,身邊都有個人係同自己同一角色。

好彩後來你遇到你 C6, 仲有兩個小朋友。

annawong1122  係呀!能夠擁有親人真是福份。  發表於 13-5-30 14:20

大宅

liebe_ist 發表於 13-5-29 14:25
同意,見識過上一輩既糖心風暴,幾咁醜惡同無人性,我寧願孤獨好過心傷

...

又未必咁極端既, 通常兄弟姐妹, 大左會幾房客, 感情普普通通咁...

但父母老時, 好多都會輪流同佢地飲下茶, 百年歸老時, 會一齊出席。

首頁
12345...6

尾頁

跳至