自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

無問題,佢會有朋友;反而長輩唔好咁老土旨意子女養佢地過世就最實際

請勿打招呼~

侯爵府

2018復活節勳章

misswen 發表於 13-5-29 13:34
回覆 nintendo 的帖子

我地兩邊父母都唔洗我地養, 當然家用有俾, 所以我地好獨立, 唔打算要個囝養老, 因為 ...

可能我講得唔好,有時唔係淨係錢
我有親戚,獨女,未婚,現在五十歲,屋企有錢,不過責任好大
心理壓力比經濟壓力更可怕

大宅

回覆 nintendo 的帖子

禁似係她自己問題多,

其實我只想講, 講到底, 係一家人既關係同本身既成長影響, 我同老公既屋企都好好, 禁而加我又好刻意train個囝同好錫他,

我地知自己事, 所以我同老公既個性我覺得幾strong

我有幾個好朋友, 全部獨身, 有人好ok, 有人成日compliant and depressed , 所以好睇一個個人

獨獨獨既然係我而加既facts, 就好好生活, 無問題 !

男爵府

引用:孤獨都好過兄弟不和,+那時打擊仲大.+不過唔

原帖由 RayEE 於 13-05-29 發表
孤獨都好過兄弟不和, 那時打擊仲大. 不過唔係一定既.
同意,見識過上一輩既糖心風暴,幾咁醜惡同無人性,我寧願孤獨好過心傷

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

子爵府

大廚勳章

引用:如果獨生子同獨生女結婚,+只生一個小朋友,+

原帖由 小泳 於 13-05-29 發表
如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...
有得結婚都好,我同事年過五十未婚,連佢父母都係獨生子、女,又已經上埋天家,佢真係一個親人都冇㗎

侯爵府

2018復活節勳章

misswen 發表於 13-5-29 14:22

獨獨獨既然係我而加既facts, 就好好生活, 無問題 !

我冇話有問題。
有人問,我就答。
算喇,當我多口入錯呢個 topic。

大宅

回覆:nintendo 的帖子

唔係話你,我同自己打氣only!

子爵府

有咩咁孤獨,
你估成柵親戚就叫好咩
我啊媽夠多兄弟姊妹啦,成6個,
公公婆婆一個身,個個都爭產,
我爸爸嗰邊一個家姐一個妹,
啊爺過身,成家番面,又係爭層留,
啊爸以前對姑媽姑姐好好架,
姑姐夾埋姑丈唔俾我地見啊爺,
,而家到輪到我99偏心,
又話將老爺留俾我c6份遺產叫俾埋細佬,
因為佢無本事,仲娶左個b6生埋仔,驚佢養唔掂,
總之唔係有就一定好架,

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

我個囝都係

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:我個囝都係 +

原帖由 細芝麻 於 13-05-29 發表
我個囝都係
我又唔覺有問題,親戚冇得揀,朋友可以揀,親戚多未必有人幫。

大宅

而家反而想搵定多個$旁身, 而且希望身體健康, 一定唔可以成為佢負擔...

男爵府

same here,所以宜家想快快手生多個!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

小泳 發表於 13-5-29 13:26
如果獨生子同獨生女結婚, 只生一個小朋友, 咁 e 個小朋友...

大咗自然會有自己朋友及生活圈子。

好多人都係鍾意同朋友一齊多過同自己兄弟姊妹一齊。

大宅

引用:Quote:misswen+發表於+13-5-29+13:34+回覆+

原帖由 nintendo 於 13-05-29 發表
其實多兄弟姊妹的人係唔會明白獨生仔女個種孤獨;我c6好多兄弟姊妹,面對各種是非,我承認係好煩,但我親自面當父親離世時在靈堂嘅人得父親朋友,我朋友,好疏嘅親戚(直系的親戚全部在鄉下), 家屬謝禮的時候係得自己,個種孤單法,真係好憐(當是我仲係單身)

所以到我結左婚,最少生2個,即使佢哋未必好夾,身邊都有個人係同自己同一角色。

我地兩個都幾Friend架, 得閒上來我地個 Blog到坐下 : http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog.asp?f=ZOQNIYLCWP69260&id=59842

大宅

引用:Quote:misswen+發表於+13-5-29+13:34+回覆+

其實多兄弟姊妹的人係唔會明白獨生仔女個種孤獨;我c6好多兄弟姊妹,面對各種是非,我承認係好煩,但我親自面當父親離世時在靈堂嘅人得父親朋友,我朋友,好疏嘅親戚(直系的親戚全部在鄉下), 家屬謝禮的時候係得自己,個種孤單法,真係好憐(當是我仲係單身)

所以到我結左婚,最少生2個,即使佢哋未必好夾,身邊都有個人係同自己同一角色。

我地兩個都幾Friend架, 得閒上來我地個 Blog到坐下 : http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog.asp?f=ZOQNIYLCWP69260&id=59842

大宅

大宅

禁止訪問

大宅

張胡太太 發表於 13-5-29 14:29
有得結婚都好,我同事年過五十未婚,連佢父母都係獨生子、女,又已經上埋天家,佢真係一個親人都冇㗎:bashf ...

大時大節時真係慘
d r m f s l t d'

大宅

nintendo 發表於 13-5-29 14:13
可能我講得唔好,有時唔係淨係錢
我有親戚,獨女,未婚,現在五十歲,屋企有錢,不過責任好大
心理壓力比 ...

對呀, 有啲野吾係淨係錢可以解決哂
d r m f s l t d'

首頁
12345...6

尾頁